Print this Post


Istorie literară • Explorări în biografia istoricului literar Florin Mihăilescu

Biografia profesorului, istoricului și criticului literar Florin Mihăilescu (n. 9 august 1937, Slatina – m. 7 iulie 2020, București) nu este cunoscută, în detaliu, deoarece anume întâmplări, nu tocmai plăcute, din existența sa nu voia să fie cunoscute.

Elev excepțional al Liceului „Radu Greceanu“ din Slatina, unde era un climat de profundă emulație intelectuală, orientat și coordonat doar de tatăl său, care era un jurist de o rară onestitate, Florin Mihăilescu se înscrie în anul 1954 la Facultatea de Filologie a Universității din București.

net Florin MihailescuDupă absolvire, între 1959–1962, este metodist cultural în județul Olt și profesor la Drăgășani, unde se implică și se afirmă ca un intelectual temeinic informat și pregătit în domeniul literaturii.

Urmează, apoi, o lungă și fructuoasă carieră universitară. Promovează doctoratul iar, în răstimpul 1979–1985, predă limba, cultura și civilizația românească la Université de Provence (Aix-Marseille I).

A publicat câteva cărți de istorie și critică literară, precum E. Lovinescu și antinomiile criticii (1972), Introducere în opera Hortensiei Papadat-Bengescu (1975), Conceptul de critică literară în România, I–II (1976–1979), Introducere în opera lui Mihai Ralea (1997), Critice și metacritice (1999) și Amendamente la ideile critice (2012).

net florin mihailescu e lovinescu si antinomiile minerva 1972Operele acestea au fost citite, recitite și comentate cu rigoare de unii critici și istorici literari din diverse generații.

net conceptul de critica literara in Romania Florin Mihailescu 1979Epistola pe care o transcriu aici este inedită și trimisă criticului literar și prozatorului Alexandru George (n. 6 aprilie 1930 – m. 28 septembrie 2012) care îi solicitase prietenului său niște copii din unele cărți franceze, pe care i le-a adus în România cu prilejul concediului.

Florin Mihăilescu îl felicită, totodată, pe Al. George pentru rezultatele excelente și activitatea depusă în paginile revistei Caiete critice.

*

UNIVERSITÉ DE PROVENCE

(Aix-Marseille I)

Centre D’Aix

Aix, le 30 iunie 1982

Stimate domnule George,

Am primit scrisoarea d[umnea]v[oa]s[tră] demult, încă de la începutul anului, dar împrejurări diverse, printre care una foarte tristă și care m-a marcat pentru luni de zile (pierderea lui taică-meu), m-au împiedicat să vă scriu în momentul când aș fi avut și fotocopiile gata, dar, ghinion!, cărțile lipseau din bibliotecă.

În clipa de față, v-am făcut deja copiile după toate paginile care vă interesează și, întrucât nu mai e decât foarte puțin până la întoarcerea mea, vi le voi aduce personal cu această ocazie.

Cum însă, între timp, s-a schimbat, se pare, sistemul de procurare a biletelor de tren și nu se mai pot procura din țară în lei, ci trebuie plătite în valută, n-aș putea să vă spun cu cea mai mare precizie când voi ajunge la București.

Deocamdată aștept confirmarea situației de la prietenul care urma să-mi cumpere biletele, după aceea voi scrie Ambasadei să cer indicații cu privire la noua reglementare și, în fine, când voi afla soluția, voi fi gata de plecare.

În orice caz, ceea ce mi se pare sigur este că cel mai târziu în luna august voi fi acasă și bineînțeles vă voi telefona îndată.

Aștept cu mare plăcere să ne revedem și să putem discuta mai ales după atâta timp de când sunt plecat.

Până atunci, însă, țin să vă felicit pentru excelenta treabă pe care o faceți cu Caietele critice, pentru cărțile publicate între timp etc., etc. și să vă urez „tot înainte“!, încredințându-vă încă odată de sentimentele mele mai mult decât amicale.

Pe foarte curând,

Florin Mihăilescu

[Monsieur George Alexandru Georgescu, Șoseaua Mihai Bravu, nr. 392, Bloc B1, Et. 8, Apt. 67, București III, cod 74369, Roumanie; Expeditor Florin Mihăilescu, Unversité de Provence, Faculté des Lettres, Département de roumain, 29, avenue Robert Schuman, 13621 Aix­en­Provence, France].

Notă

• Originalul acestei epistole necunoscute se află în posesia doamnei Carmen Constantin din București.

Nicolae Scurtu

Permanent link to this article: http://linia1.ro/istorie-literara-e280a2-explorari-in-biografia-istoricului-literar-florin-mihailescu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *