Print this Post


Izbiceni – prin cultură și credință, spre libertate!

Așa cum am scris de atâtea ori, prin Cultură, o comunitate își recapătă libertatea și conștiința sinelui. Așa se explică și motivul pentru care Partidul Comunist a căutat tot timpul să ne țină în întuneric, ca să nu avem acces la Cultura adevărată, căci – sorbind din aceasta – omul se trezește din somnul rațiunii și rupe lanțurile… Nu degeaba Guillermo Cabrerra a lăsat posterității următoarea definiție: «Comunistul este un animal care, după ce l-a citit pe Marx, atacă omul!»

Pornind de la aceste considerente generale, dragi cititori, astăzi vom scrie câteva rânduri cu privire la activitatea culturală din Izbiceni, o comună care – prin diriguitorii ei – a depășit demult, prin cultură, epoca «maimuțelor cu haine», cum ar spune Petre Țuțea!

Așadar, comuna Izbiceni din județul Olt a renăscut din munca locuitorilor săi, care contribuie atât la bunăstarea personală, cât și la bunăstarea comunității, completată prin impozitele și taxele plătite de cetățeni.

Administrația publică locală are obligația morală să întoarcă societății ceea ce primește. O componentă importantă a dezvoltării sociale o are și Cultura. Aceasta este promovată prin Căminul Cultural din comuna Izbiceni.

izbiceni cultura 4 mihalceaCăminul cultural susține un ansamblu de jocuri populare format din 50 de persoane, ansamblu care are o vechime de peste 30 ani, renumit prin numărul mare de membri cuprinzând trei generații, pe diferite serii de vârstă. Acest ansamblu a fost premiat la diferite festivaluri județene, naționale și internaționale, unde acesta a prezentat programe culturale diverse specifice arealului Olteniei noastre profunde.

Alături de ansamblul „HORA” activează un taraf compus din șapte membri permanenți, parte din aceștia remunerați de la bugetul local, iar parte voluntari.

Căminul Cultural Izbiceni susține o Clasă de muzică formată din elevii de la școala unde se învață măiestria folosirii instrumentelor muzicale: clasa de chitară, de acordeon, de nai și instrumente de suflat, unde copii și tinerii din localitate găsesc în permanență o alternativă de petrecere a timpului liber.

izbiceni cultura 3Tot aici mai funcționează și o Clasă de teatru și una de Dans sportiv, iar Cercul de poezie și Atelierul de pictură și Fotografie-film întregesc cumva paleta  activităților culturale ale comunității, sprijinite de Căminul Cultural.

În cadrul Căminului Cultural găsim, de asemenea, Clubul pensionarilor, un loc unde pensionarii se întâlnesc pentru a-și petrece timpul împreună jucând șah și remi, dar și vizionând filme documentare și artistice. Pensionarii îi inițiază pe cei mai tineri în regulile jocurilor de șah și remi. De asemenea, aceștia sunt implicați activ în viața comunității  în cadrul a mai multor proiecte (curățenie, dezvoltare, implementare), proiecte ce se derulează în cadrul Primăriei, experiența lor fiind hotărâtoare.

Căminul Cultural este responsabil și cu organizarea și desfășurarea activităților de interes local, simpozioanele pe teme de legumicultură, fitofarmacie, atragerea de fonduri europene, asistență contabilă și dezvoltare de afaceri, parteneriatele cu diferite firme în domeniu materializându-se prin întâlniri periodice.

În parteneriat cu Școala Gimnazială, se desfășoară activități permanente pentru informarea părinților privind drepturile copilului, educația pentru sănătate și pentru un stil de viață sănătos, prevenirea abandonului școlar, printr-o mai bună informare și conștientizare a eventualelor neajunsuri ce derivă de aici.

La aceste activități participă și poliția locală care, prin informare, previne apariția problemelor sociale în rândul copiilor. Există parteneriate în cadrul Căminului cultural care au ca scop sprijinirea activităților culturale și sportive, dar cel mai important este cel realizat cu fundația „Până la capăt și înapoi”, având ca finalitate strângerea de fonduri pentru familiile nevoiașe și pentru copii defavorizați, în fiecare an, în data de 20 Decembrie având loc un spectacol umanitar, care încheie astfel acțiunea și în cadrul căruia se comunică sumele strânse și familiile beneficiare.

izbiceni cultura 2Căminul Cultural, prin membrii săi, coordonați de d-l director Sivius-Gabriel Mihalcea – director care reprezintă un model de revigorare și menținere a vieții culturale și sociale în mediul rural, scoate periodic un ziar de interes local, „ZIARUL DE IZBICENI”, al cărui articol principal, poartă semnătura poetului și publicistului George Stanca. „Ziarul de Izbiceni” informează locuitorii comunei și pe cei ai localităților vecine despre viața socială, culturală și sportivă a urbei, iar postul de radio www.izbiceniradio.ro nu face altceva decât să întregească gama activităților și acțiunilor culturale din Izbiceni, prin emisiunile realizate în colaborare cu oameni de litere din țară și străinătate, post care emite emisiunea „PÂNĂ LA CAPĂT ȘI ÎNAPOI”  în fiecare zi de joi. Emisiunea a creat „curentul joiștilor”, culminând cu festivalul „internațional” de poezie ION STRATAN, ce va avea loc în data de 27 Mai 2017, festival la care și-au anunțat deja prezența poeți (români) din Portugalia, Italia, România.

Felicitări, Izbiceni!

Dumitru Sârghie

izbiceni cultura 1

Permanent link to this article: http://linia1.ro/izbiceni-prin-cultura-si-credinta-spre-libertate/

1 comment

  1. Baciu

    Asa e dom’le…i-am vazut eu pe pensionari uitandu-se la filme documentare! Despre rosii! Si castraveti! E bun caminu ala cultural domnule! Despre Mihalcea. ..toata stima. Si mandria! E cultural…de-al nostru! Joisti sunt multi! Si buni! Vor ocupa piata Victoriei, in curand! Hai cu toti la poesie….caci fara poesie…viatza e pustiu!

Comments have been disabled.