Print this Post


Județul Olt – parte importantă a Olteniei

Data de 20 septembrie este o dată istorică privind titlul acestui articol. Este ziua anului 1739, când Oltenia a fost salvată din ghearele habsburgilor prin pacea de la Belgrad. Îngrozitoarele atribuiri ale străinilor privind diversele orașe sau zone de-a lungul istoriei țării au fost capcane din care poporul român a ieșit cu greu. Faptul că se putea scăpa de dominația forțelor străine demonstrează puterea de rezistență a unui stat care poate reuși în acele momente în care pare a fi imposibil de recâștigat un drept.

Chiar dacă statul s-a dovedit a fi de nenumărate ori dominat, unul dintre cele mai bune exemple fiind seria de obligații impuse de către romani, după ce Traian a câștigat războiul său contra lui Decebal, originea și spiritul său nu au putut fi șterse chiar atât de ușor.

mihai barbu linia intai 706

Mihai Robert Barbu

Negocierea, nefiind străină țării, a dus la fel și fel de tratate de pace, sub obligația respectării unor impuneri dureroase, dar nu fără speranța de reabilitare. Efectele diverselor ocupări injuste se resimt, probabil, și până astăzi, dar asta  nu înseamnă că esența suferinței nu a pierit.

Recent, în istoria țării noastre, o nouă formă de dominație a străinilor își exercită opresiunea asupra poporului. Este vorba de frecventele vizite asupritoare ale unor străini vecini care poartă masca păcii. În zilele noastre maghiara, limba unui stat care se află de mult în conflict cu noi, se impune a fi limbă oficială la noi în România. Cazul vânzătoarei din Odorheiul Secuiesc, care a refuzat a servi un cetățean român, doar pentru că nu vorbea limba maghiară, reflectă opresiunea modernă a obligațiilor de astăzi, al cărei spirit a fost și în trecut, masca fiind una mai blândă.

Impunerea opresivă a unei limbi, care nu aparține statului natal, este un lucru demn de condamnat și scandalos, dar nu înseamnă că o colaborare frățească dintre două națiuni nu ar avea ca rezultat binele comun ale ambelor. Dacă NATO ar colabora cu Ungaria, în ceea ce privește o problemă comună cauzată de forțe dinafara  Europei, nu înseamnă că Ungaria ar domina întreg Occidentul cu politica sa extremă, ci pur și simplu ar lăsa o cale pentru țările Uniunii Europene de a acționa solidar pentru binele comun.

Marea Britanie, prin alegerea Brexit-ului, a ales calea solitară, dar ineficientă din punct de vedere financiar, lipsa de exporturi și de importuri ducând la mici crize economice neplăcute.

Deși nici colaborarea, dar nici înstrăinarea față de vecini nu au ca rezultat un beneficiu pentru toți cetățenii unui stat, ambele situații sunt mult mai bune decât dominația opresivă a unei națiuni asupra alteia. Chiar dacă unele ramuri ale țării au fost rănite, cum ar fi Oltenia anului 1718, dizgrația suferită de popor a fost aproape în egală măsură cu cea în cazul dominației totale a națiunii.

Neplăcerile suferite de olteni, până în anul 1739, nu au lăsat urme adânci… Dizgrația suferită timp de atâția ani a fost una dintre importantele componente ale bazei pe care Revoluția din anul 1848 a luat naștere.

 Mihai Robert Barbu

Permanent link to this article: http://linia1.ro/judetul-olt-parte-importanta-a-olteniei/