Print this Post


LA ÎNTÂLNIRE CU UN ZEU SAU CU O ZEIȚĂ…

Când calcă pe cărarea spre școală, pentru prima dată, îngerii de „clasa zero” (că doar zero e „punct de plecare”, cum spunea scriitorul Petru Dumitriu, cândva) au senzația că merg la întâlnire cu un zeu sau cu o zeiță, după caz… Fiindcă, domnul învățător nu poate fi decât un zeu, iar doamna sau domnișoara învățătoare, nu poate fi decât coborâtoare din alte constelații. E un miraj și un miracol prima zi de școală, o îndumnezeire pe care n-o poți uita niciodată. Și ochii celui mai sărac și mai flămând copil din clasă – priviți-i – strălucesc grație unei fericiri lăuntrice unice.

Doamne, „cu traista-n băț”, cum ar spune Lucian Blaga în „Hronicul și cântecul vârstelor”, nepoții noștri calcă sfioși pragul școlilor acestei țări, aflate astăzi la răscruce de vânturi.

prima zi de scoala siminicaPoate că ne-ar trebui, după atâtea contorsiuni suferite de învățământul românesc, din cauza impostorilor puși la vârful Educației Naționale, așa cum spunea Rădulescu Motru, „o psihologie nouă, potrivit cu izvoarele autohtoniei noastre” și, de ce nu?, o „naționalizare a idealurilor” învățământului nostru.

O renaștere a școlii românești, într-o nouă aristocrație a ideilor, care să refacă idealul spiritual al unui popor și să-l readucă acolo unde îi este locul: în concertul european al țărilor civilizate.

E îmbucurător faptul că se mai găsesc politicieni care au respect pentru educație și pentru școală, în general. Prezentăm, mai jos, un fragment din discursul doamnei senator SIMINICA MIREA, cu ocazia deschiderii noului an școlar…

„Educația este un pilon important al statului. Iar prin educație ne dezvoltăm și putem dezvolta, la rândul nostru. Astăzi, elevii încep un nou capitol, un capitol al curiozității și cunoașterii.

Deschiderea noului an școlar, 2019-2020, îmi oferă prilejul de a transmite cele mai frumoase gânduri elevilor, părinților să fie la fel de implicați în educația copiilor, iar dascălilor multă putere de muncă. Și, la finalul anului școlar, să culeagă cele mai frumoase roade ale muncii lor. Tuturor elevilor le doresc mult succes în anul școlar 2019-2020!”

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/la-intalnire-cu-un-zeu-sau-cu-o-zeita/