Print this Post


Lansare de carte IN MEMORIAM NICOLAE TRUȚĂ

Sala de festivități a Muzeului Județean Olt va găzdui mâine, 9 februarie a.c., începând cu ora 12.00, lansarea de carte in memoriam Nicolae Truță (1949-2010). Lansarea volumului „Inscripție pe coajă de mesteacăn” este organizată de Consiliul Județean Olt, Muzeul Județean Olt și Asociația Culturală „Nicolae Truță”.

„O întreagă generație de înțelepți sau magiștri au plecat prea devreme refuzând să mai respire într-o lume dezordonată și impură, în care spiritul și morala au căzut ireversibil în dizgrație.

Rar mi-a fost dat să întâlnesc personalități cu anvergura intelectuală și umană a pictorului Nicolae Truță. Relația dintre noi a fost una specială, de mir și sânge, pentru că a fost și rămâne pururea părintele meu spiritual, fiindu-mi naș de cununie și  naș de botez al copiilor mei, Maria-Teodora și Lucian-Nicolae. Mulți au avut privilegiul de a se bucura de interiorul omului Nicolae Truță, un semen de-al nostru, care nu și-a aparținut niciodată sieși. Sufletul său blând și altruist nu putea să răspândească decât dragoste perpetuă și o bunătate fără limite. Tremura, lăcrima și se bucura, cu inocența unui suflet de copil, în fața feeriei naturii și a splendorilor vieții. Asculta, cu îngăduința marilor caractere, și dădea sfaturi dintr-o experiență în care ambițiile sau orgoliile mărunte erau extirpate.

nicolae truta liVom lăcrima în catedrala ierbii și vom înălța o rugăciune cu dor mistuitor în suflete și cu credința că Nicolae Truță a plecat, în Marea Călătorie, să caute Izvorul Luminii și să se întâlnească, la Masa Tăcerii, cu Constantin Brâncuși, Ion Popescu-Negreni, Spiru Vergulescu, Sabin Bălașa, Florin Rogneanu și Traian Zorzoliu.

Din paradisul „mireselor” sale dragi, din inima Slatinei și a Dobrețului nemuritor, vom face să picure apa vie din care să încolțească cuvintele sau necuvintele testamentului artistic al lui Nicolae Truță. Și vom păstra o potecă prin albia viscolită a timpului, pe care va putea veni oricând să ni se alăture la construcția catedralei spiritului, până la chemarea fiecăruia dintre noi în oceanul cu liniști sau neliniști al veșniciei”, a declarat dr. Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt.

Pictorul Nicolae Truță s-a născut la Dobrețu, în județul Olt, la 9 februarie 1949. Studiile primare le-a făcut la Școala Generală din comuna natală, după care a urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova, avându-i ca profesori pe Ilie Marineanu și Ștefan Brădiceanu. În anul 1974, a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timișoara, devenind ulterior membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Debutul său artistic a avut loc în anul 1968, la Galeriile „Cromatic” din Craiova, într-o expoziție de grup, alături de colegii Jean Pârvan și Nicolae Ureche, demers girat de reputatul grafician Gabriel Bratu.

Cariera sa plastică a însumat 54 de expoziții personale, între anii 1974-2009, la București, Timișoara, Slatina, Craiova, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea. De-a lungul vieții, a participat la peste 250 de expoziții naționale, interjudețene, județene sau de grup.

În calitate de sculptor, Nicolae Truță a fost creatorul a numeroase monumente de for public amplasate în spațiul național sau județean, la București, Slatina, Drăgănești-Olt, Șerbănești, Crâmpoia (județul Olt), Velești (județul Dolj): Constantin Brâncoveanu, Radu Greceanu, Ionașcu Cupețu, Tudor Vladimirescu, Mihai Eminescu, Carol Davilla, Petre S. Aurelian, Nicolae Titulescu, Ion Minulescu, Dinu Lipatti, Constantin Brâncuși, Eugen Ionescu, Dimitrie Caracostea, Dumitru Popovici, Dumitru Dobrescu.

A executat ilustrații la peste 60 de volume, grafică de carte, între care menționăm minivolumele în ediție liliput Mănunchi eminescian și grandiosul volum Poezii, aparținând lui Mihai Eminescu, apărute la Editura Scribul din Slatina. Personalitate plurivalentă Nicolae Truță a publicat, în anul 1998, volumul de poezie Discurs în Catedrala ierbii. A fost director artistic al prestigioasei reviste de cultură slătinene Caietele Agora în perioada 2001-2003.

truta invitatieNicolae Truță a fost unul dintre marii ctitori și donatori ai colecției de artă românească a Muzeului Județean Olt. În Mărturisirea care însoțea actul donației familiei Nicolae și Elena Truță, făcută la 5 decembrie 1997, artistul scria: „Acum, când Muzeul Județean de Istorie și Artă din Slatina a trecut din sfera promisiunilor în împlinire spirituală, donez un număr de 336 (trei sute treizeci și șase) de lucrări din toate perioadele creației mele, spre a spori colecția acestui lăcaș unde noi toți ne vom găsi propria identitate. Să avem răbdarea de a înlătura materialul opac spre a putea accede la adevăratele diamante logodite complementar cu razele soarelui ca semn de oglindire spirituală”.

Lucrările artistului înnobilează numeroase colecții muzeale naționale cum ar fi muzeele de artă din Slatina, Craiova, Galați și Calafat, dar se găsesc și în colecții particulare aflate în Franța, Germania, Belgia, Elveția, Canada, Bulgaria, Grecia, Canada, Anglia și Statele Unite ale Americii.

Un capitol important al carierei profesionale a fost cel desfășurat de Nicolae Truță între anii 1974 – 2010, ca profesor de arte plastice la Casa Pionerilor și Șoimilor Patriei, devenită după 1989, Palatul Copiilor din Slatina. A fost un mare descoperitor de talente care manifestau vocație spre lumea artelor frumoase, generație după generație, fiind crescute, șlefuite și îndrumate în cadrul atelierului său de la catedră.

LINIA ÎNTÂI

Permanent link to this article: http://linia1.ro/lansare-de-carte-in-memoriam-nicolae-truta/