Print this Post

Deputatul Valeriu Steriu:

Legea care-i scutește pe ziariști de plata impozitului pe venit nu are niciun substrat politic!

Domnule deputat, am înțeles că legea inițiată de dvs., cea care i-ar putea scuti pe ziariști de plata impozitului pe venit, are corespondent în lumea civilizată europeană. Unde anume și cum v-a venit această idee?

Legea a fost depusă pe 4 mai 2019 la Camera Deputaților. A fost semnată de 27 deputați și senatori – PSD, ALDE, PMP. A primit rapoarte și avize favorabile în următoarele comisii: Buget, Politică economică, Drepturile omului, Muncă și protecție socială, Cultură-artă și Mijloace de informare în masă, Juridică – fiind dezbătută public la fiecare comisie.

După majoritatea discuțiilor din comisie, presa – prezentă permanent la aceste lucrări – a informat cu privire la evoluția ei și discuțiile purtate permanent cu majoritatea jurnaliștilor, arata un interes deosebit pentru adoptarea ei. Surprinzător, tocmai jurnaliștii care astăzi o contestă nu au avut nicio reacție la fiecare articol din presă care a menționat timp de aproape doi ani, aproape în fiecare lună, cum evoluează, prin comisii și Camerele Parlamentului, înspre adoptare ei… În toată perioada de analiză în comisii, au fost permanent discuții informale.

valeriu steriu net 784Context: Majoritatea a jurnaliștilor de astăzi sunt plătiți prin două forme (salariu – în baza unui contract de muncă conform legislației și/sau contract de drepturi de autor). Pentru a diminua contribuțiile la stat (impozit pe venit, CASS și alte contribuții), majoritatea angajaților și angajatorilor merg pe variante la limită – salariul minim pe contract de muncă și restul pe drepturi de autor.

Foarte mulți jurnaliști care depășesc faza de juniorat nu mai pot crește salarial și preferă să părăsească domeniul spre alte activități (cazuri mai celebre: Rareș Bogdan, Robert Turcescu, Ionel Dancă, Moise Guran și alții), deși veniturile din București asigură jurnaliștilor un trai rezonabil.

În țară, situația este la limită, majoritatea jurnaliștilor lucrând aproape la negru și pe salarii minime. Patronii de trusturi se sufocau efectiv și așteptau această lege. Vedete ale unor trusturi mari (15-20 jurnaliști) sunt plătiți încă foarte bine și chiar nu au grija acestor probleme, deși angajatorii acestora găsesc greu contracte de publicitate care să acopere costurile. Publicitatea pleacă tot mai mult spre on-line și rețele sociale. Informarea permanentă a oamenilor s-a mutat tot mai mult pe rețele sociale și pe on-line (Google). Acestea nu sunt însă plătitoare de taxe în România, având domiciliul în diverse zone cu fiscalitate favorabilă. Rezultă și o competiție neloială între jurnaliștii români și pseudo-informările din online, neimpozabile – în următorii ani domeniul se restrânge, lăsând loc unor pseudo-informări existente în platforme sociale.

Franța și statele nordice au multiple forme de ajutor pentru jurnaliști – reducere de 20% la contribuții de asigurări sociale dar și deduceri fiscale. În Olanda, există deja multiple facilitați pentru jurnaliști, mergând în unele situații până la scutiri de TVA. În Grecia, există forme de politici fiscale ce cuprind scutiri de impozite. În România, în afară de IT-ști, avem politici fiscale similare și în domeniul construcțiilor, chiar prin OUG 114. Alte categorii sociale beneficiază de diverse subvenții – agricultorii – ce însumează peste 3 miliarde de euro pe an în România.

Deja Camera Deputaților a adoptat această propunere legislativă. Concret și pe înțelesul tuturor, ce înseamnă această scutire pentru marea masă a jurnaliștilor din România?

Legea, în fapt, propune o modificare a Codului Fiscal, în sensul în care, ca și cei peste 100.000 lucrători în IT, și jurnaliștii, conform codului ocupațiilor din România, dar și personalul tehnic din radio și televiziuni nu au impozit pe venit. În cazul presei, este o estimare de puțin peste 8000 de cazuri care se încadrează.

Conform datelor Mediasind – Sindicatul Român al Jurnaliștilor, din 2008 și până astăzi peste 6000 de jurnaliști au părăsit branșa, prin închiderea unor posturi TV, radio sau publicații.

Dacă-i așa de favorabilă dezvoltării mediului jurnalistic, cum se face că o mare parte a jurnaliștilor autohtoni, dar și lideri politici sunt foarte indignați de această lege?

În clipa de față, sunt voci care nu o accepta și aceștia își prezintă argumentele. Legea urmează a merge la promulgare unde Președintele o poate întoarce, lăsând loc liber unor multiple îmbunătățiri. Orice lege este perfectibilă. Dar sunt și foarte mulți jurnaliști tineri, mai ales în provincie, care așteaptă această lege, cu speranța că pot avea mai multă independență și un trai puțin mai bun.

Și în presă, ca și în societate există o polarizare vizibilă. Câțiva jurnaliști cu venituri foarte mari în trusturi bogate și foarte mulți jurnaliști care trăiesc greu, deși muncesc 14-16 ore pe zi.

Ce substraturi politice sau de altă natură se ascunde în promovarea acestei legi de către dvs. și, firesc, de către PSD?

Deși ascultăm frecvent multiple teorii ale conspirației, această lege nu are niciun substrat politic. Doar o dorință de a ajuta o breaslă cu care lucrez aproape zilnic de peste 20 de ani și pe care o respect, în continuare, așa cum cred că mă cunoașteți.

Dumitru Sârghie

Share

Permanent link to this article: http://linia1.ro/legea-care-i-scuteste-pe-ziaristi-de-plata-impozitului-pe-venit-nu-are-niciun-substrat-politic/