Print this Post


Liviu Radu, primarul Municipiului Caracal: Prin Consiliul Local, noi ne putem crea regulile noastre!

D-le primar, trăim un an politic bulversant… Spuneți-ne care sunt investițiile pe care le-ați continuat din mandatul trecut și ce aveți în plan pentru orașul Caracal?

Sunt și lucruri bune și mai puțin bune, însă eu sunt un om optimist. În momentul în care am hotărât să vin la primărie, deja am încercat să-mi croiesc un alt drum. Nu este vorba doar de persoana mea, ci și de instituția primăriei. Sunt proiecte începute anul trecut și continuate anul acesta.

Avem probleme legate de faptul că bugetul s-a aprobat mai târziu. Atunci, lucrurile ne trimit către sfârșitul anului și sper să ne încadrăm în termene.

liviu radu primar caracal linia intaiPe Ordonanța 28, mai avem opt străzi de terminat, la nivelul orașului. Am depus deja documentele. Sper să se și concretizeze, pentru încă zece km, fiind vorba de 28 de străzi.

Trebuie să recunosc că avem un excedent bugetar de anii trecuți. Aici, nu înțeleg de ce nu au fost cheltuiți, dar nu asta este treaba mea, treaba mea este să pot să-i cheltuiesc judicios. Toți banii se vor regăsi în problemele orașului. În primul rând, este foarte important să rezolv infrastructura rutieră, pentru că nu o să-ți vină niciun potențial investitor din alte zone industriale ale țării. Pentru ei, noi trebuie să creăm niște perspective, pentru că venirea unui investitor înseamnă crearea unor noi locuri de muncă. Pe noi asta ne interesează.

Am fost un oraș destul de industrializat, pentru capacitățile lui, într-o anumită vreme. Avem aproape 31.000 de locuitori. Atunci, îmi fac probleme ce vor face atâția oameni care nu au locuri de muncă. Pe de altă parte, sper să dezvoltăm, cât se poate, pe fonduri guvernamentale și fonduri europene, construirea de locuințe sau ANL, care să poată să ne conducă mai departe la o bună desfășurare a lucrurilor. Consider că unii oameni nu au spirit cetățenesc, civic, care să întrețină dacă faci investiții pentru orașul tău, că e în parc, în piață, străzi… Aș vrea ca împreună să găsim soluții. Dacă cetățenii se gândesc numai la ce poate să facă primarul sau primăria pentru ei și ei să nu îngrijească lucrurile pe care le faci, asta e o mare problemă. Adică, nu ajungi să te poți dezvolta, dacă ce faci astăzi, peste un timp, nu mai este. Trebuie să găsesc înțelegere la nivelul cetățenilor.

Anul acesta îl văd ca pe un an al tatonărilor și de rezolvare a unor probleme tehnice, la nivel administrației locale. Pentru că nu întotdeauna administrația locală a găsit soluții la problemele oamenilor. Anul acesta, sper să ne găsim oameni potriviți care să deservească aceste servicii pentru cetățeni și, începând de anul viitor, să începem în forță, încât să putem construi ceva pentru Caracal.

Caracalul este, prin excelență, un oraș cultural, chiar și deasupra Slatinei. Ce evenimente aveți de acum încolo?

Meritul meu, ca primar, a început de când mi-am luat mandatul. Consider că trebuie făcut ceva pentru oraș. Caracalul este un oraș boem, a fost menținut din timpuri cu acest lucru. Sunt puțini oameni care investesc în arta și cultura caracaleană. Unul dintre ei este, știți foarte bine, d-l Doldurea, care ajută foarte mult și este implicat în aceste proiecte.

Dacă spui Caracal, spui Teatrul Național, Parcul natural și, de 6-7 ani în urmă, se face Festivalul Teatrului nostru local, care este emblematic. A devenit deja un brand. Rămâne ca, lunile următoare, să organizăm acest festival. Oamenii trebuie să știe că este o investiție destul de mare, și durează  în jur de o săptămână. Jumătate din bani sunt de la bugetul local și cealaltă jumătate de la Consiliul Județean. Fie că președinte al Consiliului Județean a fost Paul Stănescu sau Marius Oprescu, tot timpul ne-au ajutat și au prins bani pentru acest lucru. Și dânșii se mândresc cu acest festival și cu Teatrul Național.

Pentru că au fost retrocedate o serie de case naționalizate, proprietarii trebuie să înțeleagă că este menirea lor să le și întrețină. Dacă se poate să le refacă tot în stilul respectiv, pentru că este destul de costisitor. O casă declarată de patrimoniu este greu s-o restaurezi. Aș vrea să găsesc înțelegere la proprietari, astfel încât să le pună în valoare, pentru că peste tot se vorbește de istorie, de casele vechi, de cum au fost ele făcute. De fapt, reprezintă simbolul orașului nostru.

Ar trebui să facem o politică națională în acest sens. Ar trebui conștientizat la nivelul fiecărui primar. Este părerea mea despre ce s-a întâmplat și ce se întâmplă cu orașul nostru după Revoluție și nu numai, ci și după ce am intrat în UE. O parte dintre primarii, fără să folosim o culoare politică, nu au înțeles ce înseamnă această intrare în Uniunea Europeană, perspectivele și oportunitățile de a-și dezvolta comuna sau orașul.

Mulți oameni m-au întrebat de ce ne trebuie nouă centură? Ne trebuie, pentru că neavând o centură de Nord și de Sud a unui oraș, înseamnă ca tot traficul greu să treacă prin oraș. Și toate străzile pe unde trece acest trafic greu sunt teroare.

Dezvoltarea unui parc industrial este foarte important. Vrem să dezvoltăm o zonă industrială care să aibă un statut de incubator. Adică, oamenilor care vor să-și dezvolte o afacere, primăria să le dea o locație, cu o chirie modică, să le creeze această facilitate, iar ei să se dezvolte, între timp, apoi să-și mute locația pe banii pe care-i fac. Pentru asta, trebuie să le creezi niște facilități. Sunt lucruri de perspectivă. Dacă tot timpul stai să repari ce strică altul, niciodată nu vei ajunge să te dezvolți, ci doar să supraviețuiești. Eu nu vreau lucrul acesta.

Care este situația școlilor din Caracal?

Eu provin din sistemul sanitar și am puțină experiență ca manager la spital. Sănătatea și educația sunt doi stâlpi ai societății noastre.

Este foarte important că în școli învață copiii noștri. Avem Liceul Mihai Viteazul, care are o mare experiență. Este în grija mea să dezvoltăm aceste școli, fiind alocate sume importante la toate școlile, nu facem diferențe. Acum, depinde și de directorii care gestionează aceste lucruri, să poată să le dezvolte. Școala trebuie să fie o instituție sigură, din punct de vedere al igienei și al faptului că trebuie să fie păzită, să nu intre persoane străine. Noi ne trimitem copilul la școală ca să învețe. Copilul are nevoie și de apă, să se spele pe mâini, de o toaletă curată. Acestea sunt lucruri destul de importante, cu acestea începi, cu clase curate, cu toalete curate, cu apă curentă. Aceasta este normalitatea.

Trebuie conștientizați și copiii să le păstreze. Sunt și părinți care doresc să ajute aceste instituții, pe care eu îi trimit către directorii școlilor respective.

Merg din școală în școală, am început cu două școli, cu Liceul Industrial și cu Liceul „Ioniță Asan”, am avut întâlnire cu profesorii de acolo, le-am spus punctul de vedere, i-am rugat să își respecte disciplinele. Pe de altă parte, eu îi asigur de loialitate și ajutor financiar și nu numai, din partea primăriei.

De ceva timp, nu spun că acum copiii nu mai sunt interesați, poate prin modul lor de gândire, profesorii găsesc soluții pentru a-i atrage mai mult pe copii către școală.

Politizarea educației s-a practicat ani de-a rândul… Cum stați la acest capitol?

Trebuie creați profesioniști. Sau, dacă ei există, trebuie numiți, fără să conteze culoarea politică. Sunt oameni buni și colo, și colo, sunt oameni răi, și colo, și colo.

Prin selectarea unor profesioniști, ai siguranța că lucrurile merg spre bine. Asta încerc eu să fac în acest mandat. Iată că, mai avem puțin și a trecut un an. Nici nu știu când a trecut, și atunci sper să se regăsească gândurile mele și faptele mele în siguranța cetățeanului, în educație, în sănătatea orașului nostru. Prin Consiliul Local, noi ne putem crea regulile noastre.

Nu pot accepta o treabă nesigură, în ceea ce privește gunoiul menajer sau orice tip de gunoi pe care un om îl are. Avem și multe case în orașul nostru, care aruncă cine știe pe unde gunoiul. În următoarea ședință de consiliu, vreau să am o discuție foarte serioasă cu consilierii locali, să găsim soluții.

Vreau ca, la fiecare ieșire din oraș, să facem rampe de gunoi, unde oamenii să-și depoziteze gunoiul. Nu este vorba de gunoiul menajer, este vorba de gunoiul de la construcții, de la animale. Trebuie neapărat taxe pentru acest lucru, atât timp cât omul respectă niște lucruri. Sunt cheltuieli foarte mari cu salubrizarea, căci oamenii aruncă peste tot, așteaptă să vină seara pentru a arunca gunoiul la marginea orașului. Nu este în regulă.

Totul ține de educație. Pentru aceste lucruri, trebuie să-i avem, tot timpul, parteneri pe cetățeni. Dacă ei nu vor înțelege, nu vom reuși să facem nimic.

Se apropie sărbătorile Pascale. Ce le transmiteți caracalenilor?

Nu noi am inventat lumea, ea există de foarte mult timp. E bine ca oamenii să facă Paștele în familie. Sfatul meu este să fim aproape de familie, să putem petrece aceste sărbători în liniște, cu demnitate, cu gânduri bune și apoi, după sărbători, să începem treaba, fiecare la locul lui.

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/liviu-radu-primarul-municipiului-caracal-prin-consiliul-local-noi-ne-putem-crea-regulile-noastre/