Print this Post


Liviu Voiculescu are datoria să readucă la zi istoria glorioasă a liberalismului autentic

Politica este o succesiune de trădări, de gesturi diplomatice, de compromisuri acceptabile, toate acestea puse, bineînțeles, sub umbrela interesului național. La recenta conferință de la Caracal a liderului liberal Rareș Bogdan, i-am spus vorbit acestuia despre arta compromisului în politică și despre faptul că PNL, ca orice partid viu, iubește trădarea până la lacrimi, dar e nevoit să declare că-i urăște pe trădători, din toți rărunchii. „C-așa e-n tenis”, vorba lui Toma Caragiu… Răspunsul lui Rareș a fost, bineînțeles, unul inteligent, diplomatic și, firesc, ambiguu, pentru că el este destul de deștept și pragmatic, ca să înțeleagă faptul că fără trădările celor de la PSD și PRO România, visul lui Orban de a conduce un guvern pur liberal, fie și minoritar, ar fi fost spulberat iremediabil. Ce le-a promis Orban „trădătorilor”, probabil că vom afla mult mai târziu sau niciodată. Nici nu mai contează asta, când trădările respective sunt vecine cu interesul național despre care se vorbește acuma, la cald. Sigur, că acest sentiment național se va diminua pe parcurs, în funcție de interesele personale și de clan, așa cum s-a tot diminuat de la Revoluție încoace.

liviu voiculescu li net 773Această victorie liberală este trecută în contul chiriașului de la Cotroceni și, pe drept cuvânt, în cel al lui Ludovic Orban, care va rămâne în istorie ca un bun negociator și ca un președinte liberal care a fost capabil să schimbe cursul istoriei, trimițând-o acasă, la Videle, pe Viorica Dăncilă, cel mai prost prim ministru din istoria României. Această Victorie, în mod natural, cel puțin la nivel de simpatie generală, se împarte automat tuturor liderilor județeni din teritoriu, deci și domnului Liviu Voiculescu, președintele PNL Olt și un apropiat al lui Ludovic Orban.

PNL Olt are, acum, la îndemână, toate atuurile ca să demonstreze electoratului său că denumirea de „județ roșu” dat județului Olt este una nedreaptă și că, sub conducerea lui Liviu Voiculescu aceasta ar putea să dispară măcar pentru două decenii de aici înainte. Asta dacă onor actuala conducere a PNL Olt, în frunte cu dl Voiculescu, va ști să fructifice momentul istoric favorabil, chit că acesta s-a făurit pe trădare, pe negociere materială și, normal, pe „dragostea de patrie” a trădătorilor.

Personal, nu mă îndoiesc de vrednicia dlui Liviu Voiculescu, sunt sigur că urcușul său pe scara socială nu i-a luat mințile și așteptăm ca adevărul liberal din județul Olt să ne bată la ușă și noi să-i deschidem larg, să-l poftim înlăuntru și să ne chemăm copiii și nepoții din străinătate, spunându-le că, în sfârșit, a coborât și pe plaiurile noastre mioritice dreptatea cea de pe urmă. Desigur, eu fabulez acum, dar să știți că asta așteaptă electoratul din țară, ca și cel din Olt. Libertate de exprimare, câtă vrea badea Ghiță din vârful dealului, locuri de muncă, servicii prompte și de calitate din partea instituțiilor de stat, care ne bagă mâna în buzunar, făcând lucruri de mântuială, tăierea pensiilor speciale și respectul față de marea masă a pensionarilor cinstiți, școală de calitate, fără directori imbecili, puși pe criterii politice, creșe și grădinițe pentru copii, drumuri și infrastructură rutieră, care să ne asigure sensul vieții, așa cum spunea Ludovic Orban ieri, în Parlament, polițiști adevărați și șefi de poliție puși pe criterii strict profesionale, luarea mânii politice de pe justiție, cheltuirea judicioasă a bugetelor locale, punerea în vârful instituțiilor culturale a oamenilor care se pricep la cultură etc.

De aici încolo, orice mișcare politică a domnului Liviu Voiculescu va fi monitorizată de electorat, cu atenția mărită, iar un eventual succes la alegerile locale, și aici mă refer la Primăria Slatina, l-ar propulsa pe dumnealui în politica mare, de la Centru. Dl Liviu Voiculescu și PNL Olt trebuie să obțină note mari la cele trei examene care vor urma. La prezidențiale, la locale și la parlamentare, însă rezultatul la locale îl va propulsa cel mai tare pe Voiculescu în ochii poporului alutan și în ierarhia liberalismului românesc. Un eventual eșec la Primăria Slatina ar menține suveranitatea legendară a PSD, ar adânci dihotomia dintre domnia sa și deputatul Știrbu, care are încă mare influență acolo SUS, și ar dăuna prieteniei lui Liviu Voiculescu cu primul ministru Ludovic Orban, care, vorba ceea, e pe cai mari acum, chiar are un loc de muncă, după un șomaj atât de lung și n-ar mai avea nevoie de „cotizațiile” județene.

Așadar, noi cei de jos, veșnic clienți ai Speranței, mizăm pe inteligența și buna credință de care este capabil dl Voiculescu, pe jocul său de șah (pentru că politica este un joc de șah și depinde mult de mutarea…nebunului și de… pohta calului), de aplanarea cu abilitate a conflictelor interne, care încă bântuie în PNL Olt și, bineînțeles, de coordonarea unei campanii electorale deștepte, care să demonstreze maselor largi populare că PNL nu este un partid al clanurilor și al găștilor devalizatoare…Liviu Voiculescu are datoria să aducă la zi istoria glorioasă a liberalismului autentic. Și cred că o va face… Așa să ne audă Dumnezeu!

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/liviu-voiculescu-are-datoria-sa-readuca-la-zi-istoria-glorioasa-a-liberalismului-autentic/