Print this Post


Marian Gulie, primarul comunei Izbiceni: Constat că sunt prea multe edituri și prea puține manuale pe masa copiilor

Iată-vă primar liberal. Comuna Izbiceni are, în sfârșit, un primar liberal. O comună cu oameni întreprinzători avea nevoie de un primar liberal. Ce ați găsit bun din ce a lăsat fostul primar, ce ați avut de corectat și ce mai trebuie făcut?

Toți primarii care vin noi se vaietă de moștenirea grea pe care ar fi  găsit-o, ca să-și motiveze, în vreun fel, neputința. Nu vreau să plec de la ideea aceasta, că am găsit un dezastru. Știam ce găsesc, cu bune și rele, am găsit ceva. În primul rând, am găsit un buget al primăriei care nu era atât de secătuit, pe cât se vedea de afară. Rezonabil, încât să dea și suflu, cu puțină pricepere și chibzuință să poți să închei un an financiar și să poți să ți-l dimensionezi pe celălalt, așa cum ți-e mintea, puterea și priceperea.

Am găsit Primăria Izbiceni în condiții rezonabile. Consider că am suficientă pricepere și suficientă dăruire să pot să schimb și să aduc la lumină comuna Izbiceni.

Da, sunt realizări ale primarului Mircea Velica, este foarte adevărat, dar, din punct de vedere al cheltuirii banului public, eu am crezut și cred, în continuare, că se pot face mult mai multe, cu o mai mare eficiență și transparență. Cred că lucrurile vor intra în normalitate. Sigur că a fost și o perioadă de acomodare a mea ca om, pentru că veneam din alt domeniu de activitate, ușor paralel cu administrația publică. Am fost consilier opt ani de zile și consider că am destulă experiență ca să mă adaptez ușor sau să trec ușor de la domeniul de activitate, din învățământ, la administrație publică.

primar m gulie izbiceniÎn campania electorală, am cunoscut și programul d-voastră electoral. Nu ați făcut promisiuni mari, dar, totuși, ați făcut câteva. Ceva, din ceea ce ați promis atunci, ați demarat acum?

Da, în campanie, cel mai ușor este să promiți. Am încercat să promit atât cât mă și pot ține de cuvânt. Cred că face parte de onoarea unui om. Ținerea de promisiuni face parte și din caracterul omului.

Oamenii așteaptă, își doresc și tu vii cu multe chestiuni pe care le promiți, dacă ai și credibilitate, cred în tine. Ce te faci după aceea, când trebuie să decontezi și decontezi cu onoarea și obrazul tău?

Am promis că mă apuc de curățenie și m-am apucat. Este un minus al fostului primar, că partea de curățenie a Izbiceniului n-a prea existat și am cărat sute de tone de gunoaie, către o platformă amenajată ad-hoc, până vor veni firme mari de colectare a gunoaielor selectiv. O să aplicăm această măsură de improvizație.

Primul lucru pe care l-am promis a fost acela că mă apuc de curățenie și chiar am luat mătura, cu angajații primăriei pe partea de gospodărire comunală, cu ajutorul social, cu forma aceasta pe care o avem de organizare și pe care nu am schimbat-o deloc. Am considerat că, în faza aceasta, avem suficienți oameni să putem face curățenie. Am curățat parcuri, am creat locuri de joacă pentru copii, am măturat alei, am măturat centrul, măturăm peste tot, am toaletat copacii și cărăm gunoaie. Oamenii au început să înțeleagă și să ne ajute, să-și curețe fața curților. Încercăm ca, din gard în gard, acolo unde suntem responsabili și administratori de domeniu, să creăm o curățenie așa cum ne-o dorim.

Așa cum am spus, va fi o comună europeană, dar nu pot face eu, Marian Gulie, primarul comunei Izbiceni, împreună cu viceprimarul, ci doar împreună cu oamenii, care au început să înțeleagă. Încet, încet, lucrurile vor fi mult mai frumoase, mai clare, mai luminoase, mai curate. Este primul obiectiv pe care mi l-am propus.

O să înființăm, luna aceasta, o firmă a Consiliului Local, de gospodărire comunală, unde să avem oameni specializați pe domenii, pe spații verzi, salubritate, administrare piață, administrare cimitire, adică tot ce ne propunem noi să facem.

Le-am promis să facem trotuare. Piețele trebuie modernizate, dar deocamdată nu sunt bani. Vom accesa fonduri europene, dar cel puțin le-am curățat și arată curate.

Trebuie să terminăm canalizarea, care este un obiectiv început din mandatul trecut. Ne-am apucat de un dispensar, s-a încheiat faza de contestații și așteptăm termenul legal ca să putem desemna constructorul. Suntem într-o fază avansată a unui proiect la școală, de modernizare și consolidare și tot ce înseamnă o școală modernă.

Pentru perioada scurtă de timp care s-a scurs, consider că o bună parte din obiective le-am început, ele nefiind finalizate, dar, într-un timp cât se poate de scurt, le vom finaliza.

Sunteți într-o zonă agricolă de excelență, cu producători agricoli, în special legumicultură. Ce puteți face pentru legumicultori?

Sunt foarte multe proiecte europene pentru fermieri, numai că există și un dezavantaj. La ora aceasta, există bani, dar fermierii care au dorit să acceseze fonduri europene s-au dezvoltat, au investiția făcută, au producție mare, dar se lovesc în piață de o concurență mare, practic, concurează unul cu celălalt. Atunci, trebuie găsită o soluție de desfacere a produselor. Au existat încercări cu firme mari, însă apare faptul de seriozitate. Când o firmă mare încheie un contract, trebuie să fie extrem de serioasă.

Îmi doresc foarte mult să creăm acele centre de colectare, numai că oamenii vor ca, în acele centre să fie implicat Consiliul Local. E grea o administrare a Centrului de Colectare cu Consiliul Local. Atunci, trebuie să vină tot o firmă privată, care să facă investiție, astfel încât ei să ascundă marfa de prețul mic și să o scoată atunci când prețul crește.

Am discutat și cu consultanți pe fonduri europene, urmează ca, după 1 ianuarie, după ce trecem în anul fiscal următor, să căutăm toate măsurile care se vor deschide pe fonduri europene și, cu agenții privați, iar noi, primăria, să găsim cea mai largă paletă, astfel încât să vizeze direct interesul lor, pe zona aceasta legumicolă.

Cea mai bună variantă rămâne tot acel gând al tuturor primarilor, să înființăm o minifabrică de prelucrare, pentru că ea creează și locuri de muncă și absoarbe, la un preț mic, legumele și fructele care se produc la nivelul comunei Izbiceni. Toată lumea își dorește așa ceva, numai că trebuie să vină un primar care să spună așa: d-le investitor, ai la îndemână terenul cu titlu aproximativ gratuit, pe o perioadă de 49 de ani, la un preț foarte mic, ai toate utilitățile aduse la poartă, angajează numai oamenii din Izbiceni, atât cât îți permite schema ta și dă-i drumul la treabă.

Ai și fonduri europene, uite consultantul este alături de noi, ai posibilitatea să accesezi, înhamă-te la toată această nebunie și hai să încercăm să realizăm acest obiectiv. Cred că o să găsesc oameni care vor să facă acest lucru. Am discutat cu câțiva investitori, sper să găsesc înțelegere, să le găsesc o locație, să fie bine pentru toată lumea și să terminăm odată cu a produce și a nu avea cui să vindem.

Înainte de a fi primar, sunteți profesor, un profesor remarcabil. Ce s-a făcut pentru începerea anului școlar? În ce condiții a debutat anul școlar?

Avem o bună colaborare cu această instituție. E o chestie și de suflet, pentru că eu vin din acest mediu, eu sunt dascăl și era normal să fiu foarte atent la ceea ce se întâmplă și în procesul instructiv-educativ, încheiat la momentul când eu devenisem primar. Dar mă interesa foarte clar cum începe anul școlar. În toată această perioadă, de când am fost primar și până la începerea anului școlar, am avut o bună colaborare cu direcțiunea și cu colegii din școală și absolut toate dorințele pe care ei mi le-au prezentat au fost îndeplinite. Plecând de la dărâmarea de magazii, aprovizionarea cu lemne, întreținerea localului, curățirea lui și tot ce a trebuie să nu facă le-am spus, pentru că dacă tot intrăm în renovare generală, era păcat să mai investim bani acolo. Ei au înțeles și, în momentul când a început anul școlar, copiii au găsit curat în toate sălile de clasă, un spațiu școlar adecvat de început de an școlar bun.

Eu îmi doresc ca, de-a lungul acestui mandat, să pot fi foarte dedicat școlii, în ceea ce privește alocarea de fonduri suficiente, ca acești copii să găsească, la început de an școlar, rechizitele de care au nevoie. E un gând, un proiect pe care îl am de viitor, încât fiecare copil să găsească fie rechizitele, fie toate manualele.

Îmi aduc aminte că, atunci când eram elev, găseam toate manualele, cu o floare deasupra. Mă simțeam atât de bine. Astăzi, știți cum e cu editurile. Fiecare editură parcă e din ce în ce mai lacomă, poate e prea dur cuvântul, dar constat că sunt prea multe edituri și prea puține manuale pe masa copiilor. Trebuie făcut ceva în acest sens.

Din punct de vedere cultural, ce ne puteți spune despre muzeu?

Deocamdată, este un muzeu școlar, dar acolo toate obiectele maestrului Tudor Gheorghe, cele de care s-a putut lipsi, bănuiesc că toate au o încărcătură culturală foarte mare, sunt într-o cameră specială. Sigur, a donat o serie de alte obiecte muzeului școlar. Nu am umblat la conducere. Directorul muzeului este același tânăr.

Eu am alt mod de a aborda partea de cultură. Îmi doresc ca și directorul muzeului să înțeleagă că și cultura se mișcă în ritm alert și trebuie să fim prezenți, atât pe site-ul primăriei, cât și pe teren. Să se vadă că există cultură și dorință de a fi cât mai prezenți, din toate punctele de vedere, mai ales cultural, unde deși investiția este relativ mică, efectul și impactul pot fi foarte mari.

Centrul Cultural poartă numele de Tudor Gheorghe. Pentru noi este o onoare că acest artist a susținut și susține în continuare această idee, că Izbiceniul are un centru cultural cum puține sunt la număr în județ. De fiecare dată când maestrul pregătește ceva nou, deschiderea o face la Izbiceni și apoi se duce la Sala Palatului.

D-le primar, ce a însemnat și ce înseamnă pentru d-voastră Guvernul Cioloș?

Discutăm strict politic și nu numai. Un guvern tehnocrat este un guvern care trebuie să existe pentru foarte scurt timp, pentru că este un guvern care ia măsuri radicale, fără să aibă presiune politică. Dar este un guvern nu foarte credibil, pentru că nu ia o decizie asumată. Există doar o decizie, care poate să aibă rezonanță imediat sau pe termen lung. Responsabilitatea unui   guvern tehnocrat este mică în raport cu cetățeanul, pentru că el, cetățeanul, contabilizează votul. Vrem, nu vrem, votul ne face să fim atenți la măsurile pe care le luăm față de oameni. Când faci o economie din birou, nu este una dedicată oamenilor, ci una funcțională și atât. Atunci, trebuie să ai în vedere că economia pe care trebuie s-o ai într-o țară, trebuie să aibă impact social și trebuie să ții cont de acesta. Trebuie să ai în vedere bunăstarea cetățeanului, dar și prosperitatea unei țări. Așa că, trebuie să vezi lucrurile în general.

Mie mi se pare că Guvernul Cioloș este un guvern de profesioniști, mai mult sau mai puțin, nu sunt eu în măsură să stabilesc acest lucru. Este relativ rigid. De aceea, eu, ca primar, îmi doresc un guvern politic, de orice natură ar fi. Până la urmă, cetățeanul o să spună: guvernul acesta este de tip PSD sau PNL! Alt tip de guvern nu mai poate fi la ora aceasta. În schimb, nu mi-aș dori un guvern PSD-PNL, adică amestecat. Nu pentru că sunt răutăcios politic, dar pentru că, la un moment dat, a mai fost un guvern PSD-PD, care n-a durat decât un an. Întotdeauna se vor șicana, vor căuta electorat prin nepriceperea celuilalt. Când stai la masă unul cu celălalt, lucrurile nu sunt asumate, se pasează problema dintr-o parte în alta.

Vreau un guvern de o singură coloratură politică, să-și asume și rezultatul pozitiv, și cel negativ.

Administrație, administrație, administrație. Vin alegerile parlamentare, oricât ați fi de administrator, partidul vă somează să ieșiți la propagandă politică. Ce faceți?

În momentul în care eram în campanie, le spuneam oamenilor să mă lase să ajung primar și voi face administrație și treabă, mai puțină politică. Eu sunt exponentul unui partid politic, am în spatele meu o susținere politică. Ei au un președinte, o organizație destul de iute și de închegată, astfel încât, implicarea mea să fie foarte mică. Cu toate acestea, trebuie să fiu un primar democratic, astfel încât și celelalte partide să-și poată face activitatea politică pe teren. Le-am spus tuturor să încerce să le arate oamenilor că ei sunt cei mai buni și ei se vor orienta către ei.

Nu sunt președinte de partid. Mi-am propus să nu fiu președinte, deși mi s-a sugerat și am refuzat din două considerente. Știți că PNL se conduce după copreședinți, la nivel de localitate. S-a sugerat să se unească cele două tabere, sub un singur președinte. Recomandarea de la centru a fost ca președintele să fie primarul în funcție. Am sugerat tuturor că cel mai bine să rămânem așa cum suntem, pentru că-i respect pe cei doi președinți Gigi Ghidurea și Tomel Băiețică. Lucrurile merg foarte bine așa, iar eu să văd lucrurile din afara miezului politic, și nu din interior. Altfel, aș fi părtinitor, cu un  singur conducător. Așa cum este și președintele țării, trebuie să fie echidistant față de toți. Numai că, politica, la nivelul comunei Izbiceni, trebuie să se desfășoare în limite rezonabile.

Transmiteți un mesaj oamenilor din comuna Izbiceni.

Aș adresa un mesaj foarte simplu, este un mesaj care vine în prelungirea celui din campania electorală: „Aveți încredere în mine și totul va intra în normalitate!”. Acum, continui același mesaj și spun: Ați avut încredere în mine, aveți în continuare și dați-mi timp fizic, să mă pot ocupa de toate problemele comunei și atât cât mă voi pricepe eu și cu dorința mare pe care o am să schimb comuna Izbiceni într-o comună europeană, așa cum și-o doresc ei!

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/marian-gulie-primarul-comunei-izbiceni-constat-ca-sunt-prea-multe-edituri-si-prea-putine-manuale-pe-masa-copiilor/