Print this Post


Marian Tocea, primarul comunei Vlădila: Cât privește situația politică a PSD, la nivel central, suntem destul de derutați cu toții!

D-le primar, sunteți la al doilea mandat. Se văd realizări administrative frumoase în comuna dvs. Ați putea să le enumerați pe cele mai importante?

În primul mandat, 2012-2016, am realizat foarte multe proiecte, printre care și sediul în care ne aflăm, sediul primăriei, construit prin bugetul local. A fost o investiție destul de mare, de 7,5 miliarde lei vechi. Am construit o piață agroalimentară nouă, tot pe bugetul local. Am modernizat sediul vechi al primăriei, unde funcționează cele trei cabinete ale medicilor de familie, plus un centru de permanență, dotat cu cele necesare. Am reabilitat grădinița. O reabilitare totală… Am modernizat Căminul Cultural, o lucrare din bugetul local, în valoare de aproape 1,5 miliarde lei vechi. Am construit o bază sportivă, cu vestiare, cu tot ce trebuie. Am extins iluminatul public, cu încă 84 de stâlpi, către cimitire, către străzile unde nu aveam iluminat public.

tocea vladila stanescu si prefectAți făcut proiecte pe bani proprii… Ați făcut și proiecte pe fonduri guvernamentale sau pe fonduri europene?

Da, am construit sistemul de alimentare cu apă, plus o extindere a sistemului. În primul mandat, am finalizat alimentarea cu apă în comuna Vlădila, iar în cel de-al doilea mandat am făcut o extindere a sistemului de alimentare. Ambele au fost pe Ordonanța 28. Pe fonduri europene, avem canalizarea, unde am semnat contractul de lucrări în valoare de 1 milion de euro. În maximum o lună de zile, ne apucăm de lucru. Sper să finalizăm lucrarea în 2020.

De asemenea, tot pe fonduri europene, avem un centru comunitar pentru persoane vârstnice, care este în licitație și sper ca să demarăm lucrările în această vară. Este un centru pe GAL Plaiurile Oltului.

Pe fonduri europene, prin Ministerul Învățământului, am modernizat și școala. O lucrare de 18 miliarde de lei vechi, prin Banca Mondială. Școala a fost reabilitată în totalitate.

Revenind la fondurile guvernamentale, pe Ordonanța 28, avem un proiect referitor la asfaltarea străzilor în comuna Vlădila. Este vorba de 8 km de asfalt, cu podețe, șanțuri, acostamente. Lucrarea este în lucru și sper ca, până la finalul mandatului, să o finalizăm.

Am câștigat un proiect prin care ni s-au acordat 15.000 euro de la Comisia Europeană, pentru instalarea de echipamente WiFi în spații publice. Suntem între cele trei comune din Olt, plus Municipiul Slatina, care au câștigat.

D-le primar, în trecut, comuna dvs. era renumită în perpetuarea tradițiilor, dansuri, meșteșuguri etc. Se mai păstrează ceva?

Din păcate, nu se mai păstrează. În urmă cu doi ani, băiatul care era angajat la Căminul Cultural s-a îmbolnăvit și s-a pensionat pe caz de boală. Am avut formație de călușari și formație de dansuri populare. Deocamdată, nu am găsit un înlocuitor… Vrem să aducem cele două formații la viață, dar momentan nu putem. Nu avem nici posibilități financiare și nici posibilitatea de a mai angaja pe cineva. Avem 18 posturi care sunt complet ocupate.

La școală, cum stați cu efectivul de elevi, având în vedere natalitatea scăzută?

Avem 176 de copii. Ca peste tot în țară, și noi am scăzut. Indiferent câți copii avem, trebuie să le asigurăm condițiile. Avem o școală, așa cum v-am spus, la standarde europene.

Din punct de vedere economic, cum stați? De unde vă încasați banii la buget? Aveți societăți mari pe raza comunei?

Din punct de vedere economic, nu prea stăm bine. Nu avem investitori mari la nivelul comunei. Renumitul siloz al comunei Vlădila este prins pe raza comunei Traian, deși e la limita cu Vlădila. Avem o brutărie la nivelul comunei, cu moară și cu mai mule investiții adiacente. Este practic fostul SMA, unde sunt aproximativ 80 de angajați. Este cam singura societate mare, restul mici magazine. Ne-ar prinde bine o investiție mare. Acordăm facilități, avem condiții excelente aici la Vlădila.

Câte dosare aveți la Legea 416?

Sunt destul de multe, peste 50 de dosare, la ora actuală. Avem cetățeni plecați în străinătate, dar avem și oameni cu o situație materială destul de grea. Toate sunt acordate în prevederile legii. De când sunt primar, am făcut foarte multă treabă cu oamenii care beneficiază de prevederile Legii 416. Un lucru foarte important.

Înainte de a fi pesedist, sunteți un bun administrator. Cum se văd, de aici de la dvs. de la Vlădila, disensiunile de la cel mai înalt nivel al politicii?

Într-adevăr sunt primar PSD. Tot ceea ce am realizat, am realizat prin muncă. Ne-a sprijinit Consiliul Județean, dar indiferent cine ar fi acolo, trebuie să ne sprijine. Aici, la noi, se votează omul, nu partidul. Are o influență mare și partidul, dar contează foarte mult omul.

Cât privește situația politică a PSD, la nivel central, suntem destul de derutați cu toții. Cred că nici celelalte partide nu știu ce să facă, văd că nici n-au curajul să preia guvernarea.

Cum îl caracterizați pe Paul Stănescu, care tocmai și-a dat demisia din funcția de președinte executiv al PSD?

Paul Stănescu este un om al locului, de aici, de la Vișina, de lângă noi. Pe timpul celor două mandate, cât a fost președinte al Consiliului Județean, ne-a sprijinit foarte mult. Din 2016, este senator. A ocupat atâtea funcții publice, inclusiv ministerul dezvoltării. Are o experiență bogată… Cât a fost la minister ne-a sprijinit, prin PNDL 1, PNLD 2. Noi am finalizat niște proiecte, bineînțeles cu legea pe masă.

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/marian-tocea-primarul-comunei-vladila-cat-priveste-situatia-politica-a-psd-la-nivel-central-suntem-destul-de-derutati-cu-totii/