Print this Post


Marin Vlăduț, primarul comunei Bârza: Și noi am pus umărul, pentru ca PSD să ajungă la guvernare!

D-le primar, anul trecut, ne-ați vorbit despre o serie de proiecte, pe care le-am consemnat atunci în Linia Întâi. Ce ați finalizat, ce mai aveți de finalizat și ce mai aveți de gând să faceți, în continuare?

Am avut un proiect – modernizare drum comunal DC 155 A, strada Gengea, pe Ordonanța 28. Proiectul a început în 2015 și l-am finalizat în 2016. A fost în valoare de 15 miliarde lei vechi, bani proveniți prin Ordonanța 28 și de la bugetul local. A fost un program foarte bun, reușit. Am făcut lucrările și am primit și banii.

Acum, am început canalizarea și nu am reușit să intrăm pe Ordonanța 28. Sper ca, anul acesta, să ne bage și să finalizăm. Am un proiect de rețea publică de apă uzată, adică canalizare și stații de epurare, pe 6,77 km, pe drumul principal. Vor fi două stații de epurare, una în satul Braneț, pe malul Bârluiului, și una în satul Bârza, vizavi de biserică, în apropierea pârâului Gengea. O stație va deservi 1500 de locuitori – Braneț, și cealaltă de 1000 de locuitori. Dacă vom finaliza acest proiect în 2018-2019, voi întocmi un nou proiect de extindere canalizare, pe toate ulițele.

marin vladut barza 2017 linia intaiMai avem un proiect de modernizare străzi, de 2,4 km de foste ulițe, care acum au devenit străzi. Vrem să-l depunem pe măsura 7.2, la AFIR Craiova. În martie, se deschide o sesiune. Voi depune proiectul și sper să-l câștigăm.

Dacă voi face toate ulițele asfaltate și să reușesc cu canalizarea, sper să devenim micul orășel de lângă Balș.

De asemenea, anul trecut, am început să facem cadastru la extravilan. Am făcut un sector și anul acesta vom continua să lucrăm la acte. Încercăm ca, anul acesta, în funcție de banii alocați, să finalizăm. Este un program guvernamental, este mult de lucru, dar încercăm să finalizăm.

E o modă, în satele Oltului. Să dai denumiri la străzi cu nume de scriitori și personalități, care n-au avut nicio legătură cu comunitatea în cauză… Dvs. cum le-ați denumit?

Am dat numele străzilor astfel. Pe strada principală, am dat numele de… Teilor, pentru că aveam mai mulți tei pe stradă. Alte denumiri, la Braneț, strada principală se numește Primăverii. Mai avem strada Liliacului, strada Moștenescu, apoi Zamfirești – unde erau mai multe familii Moștenescu și Zamfirescu, Gengea – după numele apei.

Cultură, școală, sport…

Noi nu avem autorizație DSP la școli. Am fost incluși, pe Ordonanța 28, cu școala Braneț, care este o școală foarte mare, cu etaj. Am întocmit studiul de fezabilitate, l-am depus la minister, am fost prinși cu 13 miliarde lei, să facem grupul sanitar pentru elevi și profesori în interiorul școlii. Vom să extindem școala cu o sală de grădiniță, cu grup sanitar și hol. Iar deasupra, vom face o sală de curs pentru școală. Vom împrejmui fața școlii, pentru că nu am reușit s-o facem până acum, era nevoie de o sumă mare. Am făcut, în 2014-2015, împrejmuirea, cu o toaletă afară, dar tot nu am primit autorizația de la DSP, pentru că nu avem toaletele în interior.

Preșcolarii sunt mulți și noi avem în școală grădinița, într-o sală mai mare și una mai mică. În sala mică, nu au loc elevii și pentru asta vom face o nouă sală de grădiniță. La Braneț, stăm bine cu numărul școlarilor, fapt care asigură profesorilor continuitatea la catedră.

Cultură? Deocamdată nu avem un ansamblu, dar vom înființa. Avem două cămine culturale. Cel de la Bârza este în lucru, spre finalizare. Am întocmit un studiu de fezabilitate, pentru căminul de la Braneț, pe care vreau să-l depun la Compania Națională de Investiții.

La sport, avem un stadion făcut prin GAL, prin fonduri externe, la mijlocul comunei. Avem și echipă de fotbal, în Liga a V-a.

Mesaj către conducerea Consiliului Județean Olt!

Cu conducerea CJ m-am înțeles foarte bine. Trebuie să aibă încredere în mine, eu am în dumnealor. Să facem și pentru comuna Bârza lucruri frumoase, așa cum am făcut și până acum. Și noi am pus umărul, pentru ca PSD să ajungă la guvernare, să facem treaba așa cum trebuie. Guvernarea, până la ora actuală, a făcut lucruri bune, a mărit salariile la funcționari, a mărit pensiile, la profesori, la doctori. La 1 iulie, sperăm să finalizeze legea unică a salarizării.

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/marin-vladut-primarul-comunei-barza-si-noi-am-pus-umarul-pentru-ca-psd-sa-ajunga-la-guvernare/