Print this Post


MEDALION LITERAR NICOLAE TIȚA

Pentru slătinenii iubitori de literatură, ziua de 7 septembrie a.c. a fost una cu o semnificație specială. La Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina s-au lansat două valoroase volume de proză scurtă ale celui care a fost Nicolae Tița, ziarist și scriitor în aceeași măsură: La porțile luminii și Sub arșița cerului.

Evenimentul a fost organizat de Editura Arena Artelor, condusă de Dumitru Sârghie, care a fost secondat de deputatul Mihai Niță, președinte ALDE Olt, dar și de d-na Elena Iotu, președinte OFLDE Olt.

Despre personalitatea scriitorului și ziaristului Nicolae Tița au vorbit Dumitru Sârghie, deputatul Mihai Niță, Elena Iotu, scriitorul Nicolae Zărnescu și Florin Cârstea, directorul bibliotecii.

A fost un eveniment cu sala plină, de aducere aminte, care a dat satisfacție celor aproape 100 de participanți. Invitat special al acestei manifestări a fost rapsodul popular Ion Crețeanu, care – prin cântecul său nemuritor – i-a adus un omagiu ziaristului și scriitorului Nicolae Tița, cu care a fost prieten la cataramă.

Prezentăm mai jos discursurile lui Dumitru Sârghie și Elena Iotu:

lansare tita 1Dumitru Sârghie:

«Dragi prieteni,

Noi n-am venit aici să ne lustruim pe noi. Ca să audă lumea cât de frumoși și deștepți suntem noi, pentru simplul fapt că lansăm niște cărți ale ziaristului și scriitorului Nicolae Tița, care ne privește din ceruri. Nu! Am venit să comemorăm un om minunat, care a avut harul scrisului, scris care va rămâne în răstimp. Nu facem politică, atunci când spunem că deputatul Mihai Niță și prietenii săi au pus la cale această cinstită adunare, pentru a prezenta celor care l-au prețuit pe Nicolae Tița, dar și pe cei care l-au invidiat pentru talentul lui, două cărți de proză excepționale: La porțile luminii și Sub arșița cerului, o proză scurtă despre viață, iubire, despre universul rural și despre dumnezeire. O proză, pentru care Tița obținut numeroase premii naționale.

Așa cum spune doamna Elena Iotu, căreia îi mulțumesc pentru faptul că a dat curs acestei inițiative de suflet, d-l deputat Mihai Niță, care are cultul prieteniei, chiar a dorit acest eveniment, grație faptului că, într-adevăr, l-a cunoscut și prețuit mult pe Nicolae Tița.

Așa cum scriam atunci, în data de 5 ianuarie 2016, când a trecut, discret, în alt univers, Nicolae Tița a lăsat în urma sa un gol imens în sufletele soției și fiicei sale, precum și o nețărmurită tristețe pe fața camarazilor săi din presă.

Publicist de forță, alături de Călin Jipa, regretatul fondator al săptămânalului Anotimp Magazin, Nicolae Tița s-a dovedit a fi unul dintre cei mai radicali ziariști post-decembriști ai Oltului la adresa puterii neocomuniste, atrăgându-și adversitatea și ura politrucilor locali, dar și naționali (vezi procesul său de calomnie cu gen. Ioan Talpeș) și fiind deseori hărțuit prin instanțele noastre judecătorești de toate zilele…

Deși a ieșit întotdeauna învingător din aceste lupte inegale cu politrucii vremii, sufletul lui romantic de poet a suferit mult, înregistrând răni ascunse, care au contribuit decisiv la moartea sa.

A iubit, cu toată ființa sa, libertatea de exprimare, înfruntând, de bună voie și nesilit de nimeni, afronturile multor impostori politici, reușind, totuși, să-și creeze o independență jurnalistică greu de obținut și de menținut în astfel de vremuri imbecile.

A iubit melodic și sfâșietor (apropo, câți dintre jurnaliștii locali știu că Nicolae Tița a cântat muzică folk, participând și la concursuri naționale de gen), coborând până la rădăcinile vieții, care i-au sugerat să scrie, după o serie de nuvele fantastice, și proză rurală de un rafinament aparte, amintindu-ne de Vasile Voiculescu și de magia universului nostru țărănesc.

În anul 2002, a fondat săptămânalul Santinela, publicație de luptă anticomunistă și antisecuristică, dar și culturală în același timp, Nicolae Tița inserând în paginile acesteia proză, poezie, eseu și, mai ales, pamflet politic.

Amintim aici câteva volume de proză și eseu, pe care le-a publicat, precum: Blestemul, Cronici albastre, Fisură în real… A obținut 23 de premii naționale la festivaluri – concursuri de proză scurtă.

S-a apărat de vidul existențial prin scris, a trăit din scris și din iubire și a alunecat spre moarte cu discreție, nelamentându-se și nelăsându-ne să înțelegem că sfârșitul îi gâlgâie în pieptu-i de român adevărat din Poborul Oltului, patria inegalabilului artist popular Constantin Nițu. Fără el, lumea noastră jurnalistică din Olt s-a împuținat…

Să ne aplecăm cu smerenie în fața cărților sale și asupra celui care a fost Nicolae Tița, plecat să recristalizeze, prin duhul său scriitoricesc, teologia pământului și geologia cerului și să nu uităm să-i citim opera, ca să-l regăsim în mințile noastre așa cum era: cald și surâzător, ca scriitor și foarte aprig, ca ziarist! Vă mulțumesc!»

lansare tita 2Elena Iotu:

«DOAMNELOR ȘI DOMNILOR,

Mâine, 8 septembrie, este ZIUA MONDIALĂ A LITERATURII, zi stabilită de UNESCO.

Despre rolul literaturii în dezvoltarea personalității umane, au vorbit, de-a lungul istoriei, o seamă de dascăli și cărturari ai lumii, toți aceștia subliniind necesitatea acestei arte, care ne dezvoltă vocabularul, gândirea imaginația și confortul spiritual…

Cu ajutorul literaturii, descoperim universuri și lumi noi, minți și viziuni fascinante asupra vieții și lumii, personaje, mentalități și moravuri cu care ai avut sau nu de-a face vreodată.

Cărțile, domnilor și doamnelor, au suflet și puteri supranaturale asupra omului, în general, asupra pruncilor noștri care, pe lângă ocupația aceasta modernă și năucitoare, calculatorul, ar trebui îndemnați, din când în când, să mai citească și cărți. Cărți bune din literatura clasică română și universală.

Astăzi, OMUL CARE NE ADUCE CARTEA este d-l DUMITRU SÂRGHIE, ziarist și scriitor, autor al mai multor cărți de poezie, de memorialistică, de proză, de pamflet politic și interviuri, de epigramă. Domnia-sa este recunoscut în mediile culturale din țară și, după cum știți, a obținut diferite premii la concursurile de poezie, proză și epigramă organizate la nivel național.

Astăzi, d-l Sârghie ne propune două volume de proză, ale unui mare ziarist și scriitor slătinean, NICOLAE TIȚA, cel care a plecat, după cum cu durere știm cu toții, prea devreme la stele. În memoria lui NICOLAE TIȚA, lansăm astăzi aceste două volume de proză scurtă, două bijuterii literare, care au văzut lumina tiparului grație Editurii ARENA ARTELOR, conduse de dl Sârghie, și a Tipografiei Hoffman, aflate sub patronajul domnului Andi Barcan.

Inițiativa acestei lansări aparține domnului deputat MIHAI NIȚĂ, președintele ALDE OLT, domnia sa fiind unul dintre admiratorii celui care a fost ziaristul și scriitorul NICOLAE TIȚA.

Așadar, iată cele două cărți: LA PORȚILE LUMINII și SUB ARȘIȚA CERULUI… despre care va vorbi d-l Sârghie și cine mai dorește…»

LINIA ÎNTÂI

lansare carti tita 3

Permanent link to this article: http://linia1.ro/medalion-literar-nicolae-tita/