Print this Post


Meșteri cu mâini de aur din Olt și Romanați

Consiliul Județean prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt și Școala Populară de Arte și Meserii Slatina în parteneriat cu primăriile localităților Corabia, Ianca, Vădăstrița, Vădastra, Izbiceni și Giuvărăști organizează, în perioada 5-12 iunie a.c., cea de-a XVI-a ediție a Taberei de meșteșuguri „Maestru și ucenic”. Tabăra se va desfășura la Corabia, județul Olt, sub genericul „Meșteri cu mâini de aur din Olt și Romanați”.

Tabăra își propune să valorifice patrimoniul imaterial al județului Olt și să evidențieze zestrea culturală, meșteșugărească și turistică a Oltului, cu zonele sale bine delimitate etnofolcloric: Podișul Cotmenei, Romanțiul, Câmpia Boianului. De asemenea, are rolul de a ajuta la dezvoltarea unor abilități de comunicare, de promovare și de interpretare a meșteșugurilor practicate la nivelul județului Olt.

afis tabara de mestesuguri 2018Tabăra va facilita întâlnirea meșterilor și ucenicilor acestora cu specialiști etnografi, cu manageri culturali și cu reprezentanți ai unor societăți specializate pe comercializarea produselor de artizanat, în vederea găsirii unor soluții viabile pentru ca meșteșugurile să poată continua prin ucenicii pe care, fiecare meșter, la rândul său, este dator să îi instruiască și să le insufle dragostea pentru meșteșugul ales.

Deschiderea oficială a taberei va avea loc astăzi, 6 iulie, când vor avea loc și întâlniri cu oficialitățile locale și județene la Corabia. Va urma vizitarea orașului Corabia, a Cetății Sucidava (Celei) și a stațiilor de pompare apă pentru irigații de la C Zero – Ianca.

Sâmbătă, 7 iulie 2018, vor fi vizitate atelierele meșterilor populari din Vădastra, Dumitru Liceanu (cojocar, Tezaur Uman Viu) și Ionel Cococi, ceramist. Se vor desfășura demonstrații, ateliere deschise, în care fiecare elev-ucenic va încerca să realizeze obiecte din specificul fiecărui meșter popular.

Duminică, 8 iulie 2018, se vor desfășura o sesiune de comunicări științifice,  proiecții de filme documentare, prezentare site-uri ale partenerilor de proiect, în cadrul unei mese rotunde cu tema: „Metode și tehnici moderne de promovare și vânzare a creațiilor populare și a produselor de artizanat”.

Luni, 9 iulie 2018, va fi o deplasare în localitatea Vădăstrița, pentru realizarea de țeste pentru copt pâinea, cu persoane care cunosc tehnica arhaică.

Marți, 10 iulie 2018, va fi efectuată o excursie de documentare în zona legumicolă Giuvărăști și Izbiceni, în cadrul căreia se va desfășura o demonstrație practică „Cum se prepară bulionul de roșii” și un schimb de experiență cu copiii și elevii din Izbiceni și Giuvărăști.

Miercuri, 11 iulie 2018, vor fi prezentări ale locurilor cu destinație cultural-turistică la nivelul județului Olt prin intermediul materialelor de promovare realizate de Consiliul Județean Olt, prin filme documentare sau/și de prezentare realizate de orice alte entități culturale sau economice cu activitate în domeniul turismului etc.

Joi, 12 iulie 2018, vor fi trase concluzii asupra desfășurării activităților taberei și va avea loc festivitatea de închidere a celei de-a XVI-a ediții a Taberei de meșteșuguri.

IONUȚ DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/mesteri-cu-maini-de-aur-din-olt-si-romanati/