Print this Post


Mirel Pascu, primarul pesedist al comunei Ianca: Nu văd pe nimeni care să-l bată pe Iohannis!

D-le primar, asistăm la un jalnic spectacol politic, care nu se mai termină… Cum se vede de aici, de la dvs., de la Ianca? 

Se vede la fel ca în orice comună din țară. Informația, acum, circulă foarte repede. La fel de repede ajunge și la Ianca, și la Slatina, și în toată țara. Sunt foarte multe mijloace de informare… Viața merge înainte! Noi trebuie să facem ceva pentru oameni, că pentru asta ne-au ales.

mirel pascu primar ianca 2018În acest sens, care mai sunt investițiile pe care le continuați, ce ați început nou, ce v-ați propus? La al câtelea mandat sunteți?

Sunt la al șaptelea mandat, fără cei doi ani de interimat. O investiție nouă se referă la alimentarea cu apă, realizarea unei stații de epurare și realizarea canalizării în satul Ianca. Deja ne-am apucat de lucru… Este o investiție pe fonduri europene, pe măsura 7.2., proiect integrat. În satul Potelu, s-a făcut anul trecut alimentarea cu apă, pe PNDL 1. Acum, tot în satul Potelu, am obținut aprobarea și pentru canalizare, pe PNDL 2. Deci, în doi ani de zile, vom avea apă, canal și stații de epurare în toată comuna.

Tot pe măsura 7.2. avem un proiect, care vine în completarea celui despre care v-am vorbit. Acesta presupune asfaltare pe 7,5 km. Nu puteam să facem asfaltarea înainte și apoi să-l spargem să băgăm apă și canal. Acest proiect leagă cele două sate ale comunei: Ianca și Potelu!

De asemenea, pe Ministerul Educației, avem un proiect ce presupune o grădiniță nouă în satul Potelu. Cea veche funcționa într-o clădire de peste 100 de ani.

Avem o bază sportivă modernă, ce poartă numele marelui Sebastian Domozină. Am inaugurat-o în prezența Craiovei Maxima.

La Potelu, școala este pusă la punct la standarde europene. Grădinița, v-am spus, se face acum, nouă. Am reușit să facem un cămin cultural nou, după ce căminul vechi a luat foc.

Pe GAL, în satul Ianca, am modernizat căminul cultural, l-am dotat, am luat și echipamentele pentru trupa de dansuri. Am achiziționat instrumente muzicale. Am amenajat parcul, am făcut și un cort de evenimente. La înmormântări și pomeni este pus la dispoziția oamenilor gratis, prin hotărârea Consiliului Local.

Proiectul pentru canalizarea în satul Potelu a fost primul contract semnat de d-l Paul Stănescu, ca ministru al Dezvoltării.

Care este, acum, relația dvs. cu Paul Stănescu?

Paul a rămas caracter… Caracter d’ăsta țărănesc, simplu, de la noi, d’aci. Cu el am o relație specială, pentru că ne cunoaștem de 40 de ani. Nu ne-am cunoscut ca politicieni. Avem o relație bună, ca de la șef la subaltern, eu mai mic… Nu m-a evitat niciodată.

Câți locuitori aveți? Cam câți ies la vot și câte dosare aveți la Legea 416?

Avem 4200 de locuitori, iar la vot ies cam 3600. La Legea 416 avem 52 de dosare. Și chiar cei mai amărâți oameni. Sunt bătrâni, sunt neputincioși… Nu din ăia care vin să-și ia ajutorul social cu mașini scumpe. Ar fi de râs să-l vezi pe unul că vine cu Jeep-ul să ia ajutorul social. Ne batem joc de noi? Păi, tu chiar nu vrei să muncești?

Am mai avut și bazaconii d’ăștia care se încadrau după lege. S-au dus la Corabia, li s-au oferit locuri de muncă și n-au vrut băieții să muncească. Valea, nene!

D-le primar, înainte comuna dvs. era mult mai puternică economic… Acum de unde vă mai asigurați resursele bugetare?

Avem câteva unități bune care au investit în comuna noastră. De exemplu, Agronova, parte a unei mari firme spaniole. Cei care au luat terenul fostului IAS. Pe raza administrativă a comunei Ianca au cea mai mare suprafață de teren, în jur de 3000 ha. Oameni serioși care își plătesc corect și la timp impozitele.

Mai avem o firmă care a luat 32 de ha de la ADS și a pus coacăze. Deja s-a înființat o plantație frumoasă, cu forță de muncă din comună. Avem 2 mori, 3 brutării, 3 farmacii, 2 dispensare cu doi medici permanenți.

Ce s-a mai păstrat din tradițiile dvs. celebre?

Avem Ansamblul Izvorașul, care funcționează neîntrerupt de 33 de ani. Avem un director de Cămin Cultural destoinic, Marian Șerban. Este și solist vocal și dansator… Avem o relație de prietenie cu sârbii din Oštrelj, unde mergem, de fiecare dată, cu ansamblul nostru, și ei vin la noi în fiecare an. Avem o relație foarte bună și cu bulgarii din Sofronievo, cu care suntem chiar înfrățiți.

Avem, de mulți ani, schimburi culturale și cu sârbii și cu bulgarii. Ansamblul funcționează, avem și taraful. Se organizează la școală colocvii, seri de poezie…

Care este structura politică a Consiliului Local?

Avem 8 consilieri PSD, 4 – PNL și unul de la UNPR, care acum nu mai știe nici el de ce partid aparține. Am relații amicale cu toți reprezentanții celorlalte partide. Păi, dacă ajunge politica să ne învrăjbească, să nu ne mai considerăm ca oameni, înseamnă cu nu avem nimic în cap. Eu n-am fost niciodată prin sat să mă rog de oameni să mă voteze. Dacă mă aleg, că mă cunosc de mic și știu că aici am trăit și am muncit toată viața, e bine. Dacă nu, mă duc dracu’ acasă!

Care este relația dvs. cu viceprimarul Liviu Domozină?

Suntem în aceeași formulă din 1992. Îi cunosc foarte bine familia. Bunica și bunicul lui au fost învățătorii mei, care mi-au pus creionul în mână. Tatăl lui, nea Silvestru, un om citit care a rămas aici în sat. A fost singurul care n-a plecat mai departe. A rămas cu ăia bătrânii. Ei au fost patru frați. Nea Silvestru avea o bibliotecă ce conținea 2000 de volume. Pe unde se ducea, el cumpăra cărți.

Liviu e mai mic ca mine. Este învățător de profesie. Și atunci, în 1992, l-am luat de la școală și i-am spus: „Bă, tu vii cu mine la primărie!”

Marele Sebastian Domozină era fratele lui nea Silvestru, tatăl lui Liviu. Sunt împreună cu Liviu de 26 de ani la primărie și mereu am câștigat alegerile din primul tur. Eu și Liviu nu închidem niciodată ușa la primărie. Ne înțelegem foarte bine cu oamenii.

Adresați un mesaj către politicieni și către oamenii de rând!

Oamenilor le spun să aibă încredere în mine, pentru că tot ce le-am promis am și făcut. Au în mine un sprijin permanent. Am inima și larghețea să ajut oameni nevoiași… Nu contează că sunt bogați sau săraci, la mine toți au ușa deschisă, toți oamenii din sat sunt egali în fața mea.

Iar politicienilor mari ar trebui să le mai vină mintea la cap, că e cam dezordine pe acolo, pe sus. Să fie mai temperați și mai atenți.

Credeți că la următoarele alegeri se va schimba președintele României?

Nu cred. Nu văd pe nimeni care să-l bată pe Iohannis!

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/mirel-pascu-primarul-pesedist-al-comunei-ianca-nu-vad-pe-nimeni-care-sa-l-bata-pe-iohannis/