Print this Post


NEOBOSITĂ, PE DRUMUL EXCELENȚEI – TAISIA MARIA COCONU

Suntem, adesea, fascinați de oameni, de locuri sau de stări de lucruri. Se întâmplă, uneori, să ne „îndrăgostim” pur și simplu de chipuri luminoase și de oameni frumoși, la care să privim cu admirație, pe care să-i transformăm apoi în modele pentru noi, pentru copiii noștri…

Aleg să scriu în acest număr al ziarului despre o tânără specială, pe care o cunosc de copilă, de la distanță oarecum, prin prisma rezultatelor sale excepționale la învățătură. Care m-a cucerit cu farmecul, cu implicarea și seriozitatea ei. A împlinit de curând 18 ani, se numește Taisia Maria Coconu, este din Caracal și învăță la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, centru de excelență în învățământul oltean, în clasa a XII-a (de-acum).

coconu caracal olimpiada netTaisia are aura unei excepționalități ce definește formula succesului ei. Și mai are și aura unei modestii ieșite din comun. Tocmai de aceea doresc să o aduc în atenție, în zile în care medaliile copiilor noștri se etalează „la grămadă” încă de la grădiniță, fără să aibă greutate reală, echivalată în eforturi deosebite  și susținute. Ne place să întreținem aceste „mituri ale deșteptăciunii” punând în umbră sau uitând efectiv de acei elevi entuziaști, extrem de vii, implicați, motivați, care susțin cu toată forța și dedicarea lor acel spațiu dinamic al excelenței, dialogului și libertății. Tânăra Taisia este unul dintre acești copii care întruchipează în mod admirabil un chip frumos și luminat de blonde plete, care parcă a adunat tot seninul cerului în ochii-i fermecători și experiențe formative și definitorii, care o așează pe podiumul excelenței, realmente,  încă de mică.

Anul acesta m-a impresionat la Taisia faptul că a participat și a performat la trei olimpiade naționale, în domenii total diferite, precum: matematică, religie ortodoxă, astronomie și astrofizică. Nu știu câți dintre oamenii de cultură din județul nostru cunosc aceste lucruri sau câți apreciază ce înseamnă să ajungi să parcurgi etapele până acolo. Aducerea laolaltă a acestui amestec de discipline și proiecte, de traiecte personale, de evoluții este fascinantă! Competițiile, pentru ea, devin o provocare, deloc o corvoadă și permit contactul participativ, alături de alți copii de excepție ai României, la construirea unui viitor pe care ni-l dorim cu toții mai bun.

coconu caracal medalii netMinte analitică, comprehensivă, flexibilă, spectaculoasă și modestă, prin domeniile în care s-a exprimat, Taisia a demonstrat că este capabilă de conexiuni neașteptate, de trasee oblice prin teme foarte diferite, de ironie fină și de multă generozitate și deschidere în relațiile cu ceilalți. Vă întrebați, desigur, de ce era nevoie pentru asta, care este cheia succesului ei, clișeizând un pic situația(?). De o familie și de o casă, care să îndeplinească ambițiile acestei tinere. De un „cuib” plin de generozitate și inteligență (mama – profesoară, tatăl – preot), care o „hrănește” și o menține în lumea fantastică a cercetării, pasionați cu toții de construirea unei deveniri cât mai performante și mai umane în același timp. Pentru că locul în care se va regăsi mereu cu același sentiment copilăresc de așezare este familia – un loc de unde observă lumea… Când pricepând, când amuzată, când cu strângere de inimă, dar mereu la adăpost, cu o împărtășită încredere în binele posibil.

coconu caracal presedinte netAm rugat-o să-mi pună la dispoziție, pentru realizarea acestui material, câteva dintre diplomele și medaliile obținute de-a lungul devenirii sale. În modestia ei, cu reținută sfială, mi le-a oferit numai pe cele de dată recentă. Sunt foarte multe… Dar am ales pentru publicare câteva dintre acestea. Și o scrisoare de felicitare, extrem de prețioasă. Semnată de Președintele României, Klaus Werner Iohannis, în iulie 2016, atunci când Taisia a fost premiată pentru notele maxime obținute la Evaluarea Națională. Și pe care o dăm spre publicare, în semn de bucurie și apreciere pentru că excelența este la ea acasă.

Urmează o vară frumoasă pentru Taisia, pe care abia așteaptă să o împartă cu niște cărți, animată de dorința puternică și continuu împrospătată de a-și îmbogăți viața. Felicitări, Taisia, pentru tot ceea ce ești, pentru tot ceea ce faci cu atâta dăruire, pentru că ești în permanentă vibrație și îndemn!

Alina-Elena MARIN

Permanent link to this article: http://linia1.ro/neobosita-pe-drumul-excelentei-taisia-maria-coconu/

1 comment

  1. BORUZ CRISTINA

    FELICITĂRI, COPIL MINUNAT!

Comments have been disabled.