Print this Post


  Nicușor Rada, viceprimarul orașului Piatra-Olt: Programul de guvernare este în aceleași limite, suferind mici modificări!

  Iată, d-le viceprimar, aveți al treilea guvern… Nu v-ați gândit niciodată că partidul din care faceți parte va promova trei guverne într-un timp atât de scurt. Cu ce speranțe reporniți la drum?

  Nu știu dacă guvernul trebuie să dea speranțe administrației locale. În primul rând, ceea ce facem noi contează mai mult. Guvernul, sigur, aprobă politicile mari ale națiunii, apoi depinde de noi de modul cum reușim să ne descurcăm, fără ghilimele, și cum ne implicăm  în rezolvarea problemelor comunității.

  Este al treilea guvern, dar este tot guvern PSD. Pentru mine, practic, este același guvern. S-au schimbat niște oameni, niște oameni care conduc guvernul, pentru că miniștrii au rămas cam aceeași, în mare măsură.

  Programul de guvernare este în aceleași limite, suferind mici modificări. Așa încât eu cred că sunt premise favorabile pentru dezvoltarea în continuare a țării.

  nicusor rada piatra olt linia intaiGuvernul creionează politicile mari, iar dvs., aici, local, configurați politicile de suflet, aproape de cetățean. Care sunt acestea, concret? Cum stați din punct de vedere administrativ? Ce proiecte aveți, pe care le-ați terminat, și ce mai aveți de gând?

  Anul care s-a încheiat, 2017, a constituit anul în care s-au demarat cele mai multe proiecte. Noi suntem aici pentru a rezolva problemele oamenilor care țin de nevoile lor zilnice sau de dezvoltare, cele care merg pe termen mediu și lung. Problemele zilnice se rezolvă și s-au rezolvat, de-a lungul anilor, în condițiuni bune și foarte bune.

  Problemele de infrastructură, cele care au bătaie mai lungă în dezvoltarea localității, cu consecințe favorabile asupra nivelului de trai, au pornit pe un trend foarte puternic în 2017. Este vorba de continuarea modernizării DC 78 și DC 79, care sunt realizate în proporție de 50%, prin fonduri proprii, în principal, și cu o contribuție de la Consiliul Județean. Sperăm ca anul acesta să le finalizăm.

  De asemenea, celebrul program PNDL 2 va avea urmări și în Piatra-Olt. Sunt programați a se moderniza peste 13 km de drumuri. Suntem la procedura de licitație a proiectului tehnic.

  Mai avem, de asemenea, un proiect prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, este vorba de peste 9 km de modernizare drumuri de exploatare agricolă. Și acesta este tot în procedura de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic. La aceste două proiecte avem contractele de finanțare semnate.

  Mai există încă un proiect de modernizare a Școlii Generale Bistrița. Aici procedurile de licitație, inclusiv de execuție, s-au finalizat. Avem o problemă de redactare a contractului cu firma care a câștigat. Aici suntem într-un mic litigiu. Sperăm să se rezolve cât mai repede, ca să putem să dăm drumul la lucrare. Să dăm ordin de începere a lucrărilor.

  Avem depus un proiect pentru modernizarea grădiniței de la Piatra-Sat, prin GAL. Un proiect care va avea un impact foarte mare la nivel de imagine este realizarea unui Centru Cultural în clădirea fostului liceu de la Piatra-Olt. Este o clădire care nu arată foarte bine. Nu s-a mai investit în reparații, în ultima perioadă, pentru că , practic, ea nu mai are utilitate în integralitatea sa. Acolo funcționează Muzeul și Biblioteca. Acolo a funcționat și fostul Cinematograf Feroviarul. Este o construcție de aproape 1500 m2… Proiectul este depus printr-un program de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria. A trecut de prima evaluare, cu un punctaj bun și acum este la evaluarea finală, la Călărași. Proiectul este în oglindă cu orașul Vratsa din Bulgaria.

  Un alt proiect se referă la realizarea unui sistem de supraveghere foarte necesar. Probabil că în luna martie va începe montarea a 16 camere video. Un alt proiect început anul trecut, este realizat în proporție de 40%, se referă la modernizarea parcului, dar aici suntem într-un conflict cu constructorul.

  Mai avem încă trei proiecte mari. Este vorba de modernizarea Liceului Tehnologic, pe Programul Operațional Regional Axa 10. Avem promisiuni că până la finalul lunii se va depune proiectul. Al doilea proiect se referă la modernizarea Școlii Generale de la Piatra, pe Axa 13 POR și un sistem de iluminat public, pe AXA 3 POR. Acestea sunt într-un stadiu destul de avansat.

  Nu trebuie să omitem că, pe lângă aceste investiții, care se realizează de către Unitatea Administrativ Teritorială, localitatea mai beneficiază de un proiect destul mare. Este vorba de continuarea lucrărilor de canalizare, lucrare ce va fi realizată de către Compania de Apă Olt. Este vorba de aproape 20 km de canalizare. Apa este aproape finalizată, mai sunt doar 15 locuințe pe care încercăm să le racordăm, dar nu știu dacă anul acesta va fi posibil, din cauza bugetului, să realizăm extinderea și, practic, să finalizăm lucrarea.

  Piatra-Olt avea un sistem educativ foarte bun, în anii din urmă. Ce a mai rămas, d-le primar, din școala bună pe care ați avut-o pe vremuri? Noi suntem nostalgici…

  Așa este! Ca să fiu un pic cinic: amintirile au mai rămas! Avem Liceul Tehnologic, unde, din păcate, în urmă cu 6-7 ani aveam aproape 1000 de elevi, iar acum sunt mai puțini de 700. A fost o scădere dramatică, în ultima perioadă, a numărului de copii, din mai multe cauze. Una este natalitatea… Sunt mai puțini de 700 de copii, dar rămâne, cel puțin, nostalgia anilor trecuți.

  Cum acoperiți domeniul cultural la Piatra-Olt?

  Așa cum v-am spus, dorim să realizăm Centrul Cultural Piatra-Olt. Avem o clasă de instrumente populare a Școlii Populare de Artă din Slatina, care funcționează în Piatra-Olt. Are rezultate destul de bune, cu participări la diverse festivaluri și concursuri. Avem două biblioteci care funcționează. Avem o sală de Internet care funcționează.

  Cum colaborează administrația locală cu școala?

  Legătura dintre administrație și școală este foarte importantă și pot să vă spun că la Piatra-Olt este una corectă și bună, în același timp. Se organizează serbările școlare la final de an, care sunt recompensate, într-un fel, tot de către administrația locală. Pentru copii, anul acesta am avut chiar o surpriză foarte plăcută. Pentru 70 de copii de la Piatra-Sat au venit pachete din Spania și firma noastră de suflet, Prolyte, a oferit cadouri de două ori înainte de Crăciun și de Crăciun, la toți copiii din Piatra-Olt. Și în localitățile Brâncoveni și Găneasa.

  Găsim puncte comune cu școala.

  Un mesaj pentru echipa dvs. și pentru locuitorii orașului!

  Echipei mele îi transmit să fim uniți, pentru că unirea înseamnă putere. Suntem în anul centenarului și ar fi un slogan corect pentru realizarea unor lucruri trainice. Cetățenilor le transmit, de asemenea, că noi suntem aici să le stăm la dispoziție. Și nu sunt vorbe în vânt, ci chiar suntem conectați la problemele oamenilor. Încercăm să rezolvăm tot, dar știm că e imposibil să-i mulțumești pe toți. Vom continua să mergem înainte și să rezolvăm, pe cât posibil, doleanțele oamenilor.

  Dumitru SÂRGHIE   

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/nicusor-rada-viceprimarul-orasului-piatra-olt-programul-de-guvernare-este-in-aceleasi-limite-suferind-mici-modificari/