Print this Post

Gelu Marița, primarul comunei Vișina:

Noi suntem o comunitate mică, restrânsă, ne cunoaștem cu toții, ne bucurăm cu toții, plângem cu toții!

D-le primar, ați preluat o comună în toată regula de la fostul primar Constantin Stănescu. Ce ați mai făcut dvs. de când ați preluat această comună? Mă refer la proiectele pe care le-ați continuat și pe care le-ați inițiat chiar dumneavoastră…

În primul rând, îi mulțumim fostului primar pentru activitatea depusă în cele trei mandate pe care dumnealui le-a început și le-a dus cu brio la bun sfârșit. Am avut o colaborare excepțională cu dumnealui. În două mandate, am fost viceprimarul dumnealui și cred că a fost totul în regulă. Sunt convins de faptul că și dumnealui gândește la fel.

Am inițiat și am început împreună proiecte de infrastructură pe care le-am dus la capăt: apă în toată localitatea, canal pe o lungime de 9,6 km, funcționale la această dată. La vremea asta, avem inițiate proiecte de canalizare, prin Compania de Apă Olt, pentru restul localității, apă uzată și stații de epurare. Astfel, toate gospodăriile comunei Vișina vor fi racordate la apă și canal.

Avem inițiate proiecte de asfaltare. Pot spune că degeaba ai apă și canal, dacă nu ai și o rețea bună de drumuri. Trăim în Comunitatea Europeană și trebuie să avem infrastructura de bază: apă canal și drumuri! Chiar dacă stăm în mediul rural, o stradă asfaltată nu este ceva ieșit din comun. Este un lucru normal. Este o normalitate și lucrurile aceste trebuiesc făcute.

Sunt lucruri cu care ne mândrim și ne vom mândri, realizate împreună! Avem în comuna noastră un magazin PROFI în localitate, căruia i-am dat largul concurs să se amplaseze aici. Deservește localitatea noastră, dar și cele localități din zonă.

marita primar visina 2017 anCum stați cu asistența sanitară?

Este totul în regulă. Avem doi medici de familie. Avem un Centru de Permanență făcut tot sub sceptrul d-lui primar Stănescu. Este o asociere între Direcția de Sănătate Publică și Consiliul Local Vișina. Noi ne-am luat angajamentul că vom suporta tot ceea ce înseamnă utilități de funcționare, dotarea Centrului de Permanență… Avem și o farmacie umană privată. Oamenii au acces la medicamente. Avem un cabinet stomatologic tot privat unde, oamenii au acces la serviciile de bază.

Educația! Un element foarte important după Sănătate…

Din punct de vedere al Educației stăm bine, spre foarte bine. Avem două clădiri ale școlii dotate ca la nivel de oraș. Avem Grădiniță, Școala Primară și Școala Gimnazială. Au încălzire centrală, apă și canal.

Pe lângă toate acestea, directorul școlii s-a ocupat și a înființat un Centru de Informare, cu activități pe plan cultural, social și sportiv. Majoritatea profesorilor sunt navetiști, dar avem grijă, ca de fiecare dată, la constituirea bugetului, să prindem și banii de transport ai profesorilor, pe care i-am dat și îi dăm întotdeauna. Pentru că sunt profesorii noștri, oamenii care ne educă copii.

Un fapt mai puțin îmbucurător este natalitatea foarte mică, spre foarte mică. Efectivul de copii s-a diminuat. Avem undeva la 230-240 de copii. Infrastructura educațională poate să suporte mai mulți copii, dar, din păcate, nu-i avem.

Legea 416 funcționează la dvs. în comună?

Legea 416 funcționează și la noi. Ca în orice localitate, și la noi sunt familii care se încadrează în această lege, dar din ce în ce mai puține. În fiecare an se diminuează, pentru că avem o poziție geografică bună, poziționați la Drumul Național, la o cale ferată. Încercăm, atât cât putem, să ne ținem oamenii în localitate, în principal pe cei tineri.

Cum stați cu operațiunea numită cadastrare?

Comuna Vișina este prinsă într-un proiect de executare al cadastrului sistematic. Sunt câteva localități pilot la nivelul județului, un program care se desfășoară prin Ministerul Dezvoltării, dar la vremea aceea, când a demarat programul, ministrul Dezvoltării nu era cetățeanul comunei noastre d-l Paul Stănescu.

Se va executa cadastrul pe cele două categorii de teren: intravilan și extravilan. Suntem după un an de muncă, pentru că au trebuit identificate toate suprafețele, identificați toți proprietarii. Cei care posedă documentele de proprietate mai sunt sau nu mai sunt în viață. Noi, cei din primărie, zicem că ne-am făcut, cu toții, treaba așa cum trebuie. Am avut o bună colaborare cu firma care a executat lucrarea și uite că suntem în fața visului împlinit.

Vineri, 24 noiembrie (azi – n.r.!), în jurul orei 12.00, vom înmâna primele Extrase de Carte Funciară.

Cum vorbesc oamenii despre faptul că Vișina a dat un ministru al Dezvoltării și vicepremier? Un lucru nemaiîntâlnit până acum…

În istoria comunei Vișina nu am avut niciodată un personaj de un asemenea echilibru, la un nivel atât de mare. Un fiu al satului, născut și crescut aici. Un locuitor al comunei Vișina. Chiar dacă majoritatea timpului și-o petrece la București, la sfârșit de săptămână, vine acasă, la Vișina, în sânul familiei. Cu părinții, cu frații, cumnați și nepoți…

Vă imaginați că majoritatea locuitorilor sunt mândri de lucrul acesta. Cetățeanul comunei Vișina, d-l Paul Stănescu, pe unde a trecut a lăsat urme. Urme frumoase! Ca președinte al Consiliului Județean Olt, a avut grijă întotdeauna ca fiecare localitate să găsească o oportunitate să acceseze fonduri europene, naționale, bugetare.

PSD, cu Dragnea sau fără Dragnea? Se pare că Dragnea pune mari probleme partidului, în momentul de față.

Deocamdată d-l președinte al PSD, d-l Liviu Dragnea, are o condamnare penală cusută cu ață albă. Poate peste câțiva ani forurile europene vor aduce la cunoștința oamenilor că acea hotărâre judecătorească a fost o făcătură.

Este la ora aceasta suspect, în trei dosare, dar nu vinovat. Prezumția de nevinovăție planează asupra tuturor, până la proba contrarie. Când va ieși hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă și va spune că d-l Dragnea e vinovat, suntem convinși de faptul că d-l președinte al PSD va da un pas înapoi. Dar, până atunci, haideți să-i lăsăm pe oamenii aceștia să-și facă treaba, haideți să-i lăsăm să-și ducă planul de guvernare până la capăt.

Există statul paralel, în viziunea dvs.?

Suntem prea mici să spunem lucrul acesta. Noi suntem o comunitate mică, restrânsă, ne cunoaștem cu toții, ne bucurăm cu toții, plângem cu toții.

LINIA ÎNTÂI

Permanent link to this article: http://linia1.ro/noi-suntem-o-comunitate-mica-restransa-ne-cunoastem-cu-totii-ne-bucuram-cu-totii-plangem-cu-totii/