Print this Post

Valentin Piciu, primarul comunei Verguleasa:

Nu avem o putere economică deosebită și, din acest motiv, veniturile la bugetul local sunt mici!

D-le primar, ce investiții ați finalizat și ce v-ați propus să mai realizați în Verguleasa?

Am reușit să finalizăm câteva obiective importante pentru comuna noastră. Am finalizat alimentarea cu apă și avem deja peste 400 de branșamente, la momentul actual. Menționez că alimentarea cu apă s-a făcut în toată comuna, în toate cele șapte sate: Dumitrești, Poganu, Verguleasa, Valea Fetei, Căzănești, Cucuieți și Vânești. Toate aceste sate beneficiază de sistemul public de alimentare cu apă și, în prezent, lucrăm la canalizare. Suntem undeva la 40% cu execuția… În mod normal, la sfârșitul acestui an ar trebuie să terminăm cu execuția.

primar verguleasa piciuAm finalizat anul trecut sala de sport, care are 180 de locuri. O sală de sport deosebită și utilă pentru mediul rural. Această lucrare am făcut-o prin Compania Națională de Investiții. Mi se pare normal ca și copiii din mediul rural să beneficieze de condițiile celor din mediul urban. Dacă suntem de la țară nu avem dreptul să beneficiem și noi de o sală de sport modernă sau de un Cămin Cultural modern?

Am definitivat și reabilitarea Căminului Cultural, cu o sală de spectacole dotată cu scaune, cu sisteme audio-video și cu tot ce trebuie pentru a funcționa. Aici va fi organizată și biblioteca pe care, între timp, am improvizat-o într-o clădire de școală, care nu mai funcționează în prezent.

Am terminat reabilitarea Grădiniței de la Cucuieți, care acum beneficiază de condiții moderne.

Avem încă multe lucruri de continuat în comună. Suntem departe de a spune că am făcut cam tot ce trebuie în comună.

În acest an, avem un proiect de Asfaltare drumuri de interes local, 6 km. Avem contract de finanțare tot cu Ministerul Dezvoltării și urmează să derulăm procedurile de achiziție publică pentru execuție. Sper ca, până la sfârșitul anului, să rezolvăm cel puțin acești 6 km de drumuri de interes local, deși lungimea ulițelor care sunt pietruite depășește 15 km. Deci, rezolvăm doar o parte din ele.

Ulterior, vom depune un alt proiect. Sper să găsim înțelegerea autorităților centrale pentru a asfalta și celelalte ulițe, definitivând, între timp, și canalizarea și să intrăm într-o zonă de normalitate.

Tot în acest an, avem în plan să începem construirea unui sediu de primărie. Vom face demersurile necesare în vederea construcției vechi, care are peste 100 de ani și este absolut nefuncțională, neadaptată acestor timpuri. Sper ca, după jumătatea anului, să începem efectiv execuția acestei construcții.

De asemenea, anul acesta avem o reabilitare la Grădinița din satul Dumitrești. Avem contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, iar pe perioada vacanței copiilor sperăm să executăm această reabilitare, să fie ceva similar cu cealaltă grădiniță. Același lucru urmează să se întâmple cu Școala de la Poganu, Corpul B, unde avem prinsă în proiect și o extindere cu două săli de curs, întrucât nu au loc toți copiii acolo, de când s-a înființat și Clasa Pregătitoare (Clasa zero). Plus că în acea clădire funcționează și Grădinița de la Poganu.

Înseamnă că natalitatea nu e așa scăzută la dvs.?

Este relativ scăzută… Însă, comparativ cu mortalitatea, este mult scăzută. Anual, în Verguleasa este o medie de 50-60 de decese și undeva în jur de 20 de nașteri. Anual, scorul este pe minus. Dacă în 1989-1990 comuna avea aproape 5000 de locuitori, în prezent suntem puțin sub 3000.

Este o comună totuși mare, avem 5868 de ha, dar depopularea este un fenomen grav, care se înregistrează, din păcate, și la noi.

Ce efectiv de elevi aveți, totuși?

Efectivul de elevi, în acest moment, este de 240, cu preșcolari cu tot. Avem o singură școală, școala de centru de la Poganu. Avem două microbuze școlare, unul luat în 2008, iar celălalt în 2012, care fac față transportului elevilor în condiții bune. Școlile din celelalte sate n-au mai putut funcționa din cauza lipsei elevilor. Nu puteai să funcționezi cu o școală primară I-IV cu 6-7 elevi.

Aveați un ansamblu de căluș destul de bun aici… Mai funcționează?

Avem ansamblul de căluș al comunei Verguleasa cu care anual participăm la Concursul de Rusalii organizat la Câmpu Mare din comuna Dobroteasa. Este un concurs zonal unde, în majoritatea anilor, am ocupat primele trei locuri, dar, de obicei, locul întâi. Este o trupă de călușari care practică un căluș tradițional, de curte, ca să spunem așa, nu este un căluș de scenă.

Din punct de vedere economic, de unde vă mai vin banii la bugetul local?

Din păcate, aici este o problemă. Cred că nu este doar problema Vergulesei, este o problemă a mediului rural, în general. Nu avem o putere economică deosebită și, din acest motiv, veniturile la bugetul local sunt mici. Destul de reduse… În  comuna noastră, încasările anuale, din venituri proprii, se ridică undeva la 450.000 lei, diferența venind de la Ministerul Finanțelor, pentru asigurarea bugetului anual. Suntem o comună de categoria a III-a. Conform recensământului din 2011, la Verguleasa sunt 3139 de locuitori, însă la categorisirea comunelor se ia în calcul numărul locuitorilor cu domiciliu în comună. Și aici suntem undeva la 2780. E un indicator în mișcare…

Câte dosare aveți la Legea 416?

Nu sunt foarte multe, în jur de 50 de dosare. În această perioadă sunt vreo 50, pe timpul iernii când nu au de lucru. În timpul verii, sunt foarte mulți care pleacă la muncă în Europa și rămân vreo 10-15 de dosare.

V-a afectat succesiunea celor trei guverne PSD?

Ne afectează ca imagine, pentru că eu sunt un primar PSD și cetățenii ne mai reproșează aceste chestiuni. Dar, decizia nu este la noi, probabil că aceste schimbări guvernamentale au fost justificate. Ca activitate, nu ne-au afectat. Programul de guvernare trebuie dus la bun sfârșit, indiferent ce persoane fac acest lucru.

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/nu-avem-o-putere-economica-deosebita-si-din-acest-motiv-veniturile-la-bugetul-local-sunt-mici/