Print this Post


Nu toate obiectivele din toate programele Rabla sunt atinse de conținutul legislației actuale

Siminica Mirea, senator PNL de Olt, împreună cu 26 colegi din Parlamentul României, a inițiat un proiect de lege ce vine în sprijinul cetățenilor ce vor să achiziționeze centrale termice sau panouri solare. Astfel, persoane fizice sau juridice care nu au mai aplicat nicio altă măsură prin Agenția Fondului de Mediu, care au o mașină mai veche de 12 ani spre casare, vor beneficia de un voucher de 4.500 lei cu care își pot achiziționa centrale termice sau panouri solare.

„Este cunoscut faptul că toate programele Rabla, derulate în ultimii 13 ani, au generat și acțiuni de speculă. Contravaloarea voucher-ului a fost tranzacționată la limita dintre licit și ilicit, de către proprietarii de drept ai acestuia și utilizatorii finali, cu interfață în zona comercianților de autovehicule, autorizați de program. Se face o nedreptate, iar scopul inițial al acestor legi nu produce efectul scontat. În sensul că încurajează activități economice din zona producătorilor auto, plus-valoarea rezultată fiind declarată profit în dreptul acestora.

siminica mirea parlament liMai mult, se observă o scădere a interesului față de acest program, explicabilă din mai multe puncte de vedere. Așa se face că nu toți cei care vor o mașină nouă, și dețin o rablă, pot acoperi diferența de bani. De asemenea, cetățenii bine intenționați, în înscrierea în acest program, au obiecții față de valoarea produsului, raportat la calitatea acestuia, în contradicție cu ce pot cumpăra, cu aceeași bani, de pe piața second din țările vestice. Practic, nu toate obiectivele inițiale, din toate programele Rabla, sunt atinse de conținutul legislației actuale. În fapt, câștigul substanțial aparține comercianților de autovehicule noi. Se acceptă tacit, dar se recunoaște foarte puțin: valoarea unui eco-tichet reprezintă de multe ori, doar adaosul comercial suplimentar, practicat de distribuitorii auto în timpul derulării acestor campanii”, a spus senatorul PNL de Olt.

Tot în proiectul de lege, se mai precizează faptul că beneficiarul nu poate înstrăina, spre altă folosință, tichetul solicitat, și că se pot înscrie producători / comercianți, cu activitate în domeniu, de cel puțin 3 ani vechime pe teritoriul României. Sursele de finanțare vor reveni în sarcina Agenției Fondului de Mediu (AFM) din cotele bugetare alocate pentru derularea programului Rabla – ediția 2018.

„În raport cu situația generală, descrisă mai sus, pentru stimularea eliminării din zona statică și zona de mobilitate auto urbană, valoarea unui voucher alternativ poate fi de 4.500 lei, în cazul în care nu se dorește achiziția unui autovehicul, iar utilizarea acestui instrument valoric să se facă exclusiv și justificativ, ca și contribuție parțială sau totală pentru achiziția de panouri solare, centrale termice cu coeficient de poluare redus și surse alternativ / ecologice”, a încheiat senatorul Siminica Mirea.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/nu-toate-obiectivele-din-toate-programele-rabla-sunt-atinse-de-continutul-legislatiei-actuale/