Print this Post


NUNTA DE AUR A PĂRINTELUI ILIE TECUCEANU

Nunta de aur, la 50 de ani de la căsătorie, se prezintă sub forma unei slujbe de mulțumire aduse lui Dumnezeu. Protagoniștii nu se îmbracă precum mirii de altădată, ei putând să vină la Biserică în hainele cu care vin în mod obișnuit la slujbele de sărbătoare religioasă, cu excepția acelor „miri” ai nunților de aur, care sunt ei înșiși slujitori ai Domnului. E bine ca la aceste nunți de aur nașii să fie tot cei de la cununia din tinerețe, dacă e posibil. Dacă nu mai trăiesc ori nu se pot prezenta, slujba se poate face și cu alți creștini pe post de nași.  Cei în cauză, „mirele” și „mireasa”, vin la Biserică și preotul sau chiar un sobor de preoți le oficiază „nunta” solicitată, adică slujba de mulțumire cuvenită. Evenimentul poate fi celebrat într-o formă simplă, modestă sau după buzunarul fiecăruia, fără însă a face din această sărbătoare peste ani a sufletelor pereche o demonstrație de opulență și aroganță… Evlavia și modestia trebuie să primeze în comportamentul „mirilor de aur”.

Fiecare familie are motive suficiente să-i mulțumească lui Dumnezeu, după 50 de ani de căsnicie. Să-i mulțumească Cerului pentru viața pe care le-a dat-o, pentru sănătatea de care s-au bucurat, pentru buna înțelegere din căsnicie, pentru toate realizările pe care le-au avut dimpreună. Și să îl roage pe Dumnezeu să-i ajute și să-i ocrotească în continuare, pe cărările sinuoase ale vieții. Slujba respectivă nu este o inovație a cultului ortodox, iar rugăciunea în sine, după cum se știe, este de trei feluri: de cerere, de mulțumire și de laudă la adresa lui Dumnezeu. Slujba nunților de aur face parte din rugăciunile de mulțumire lui Dumnezeu, căci lui Dumnezeu îi place să i se arate recunoștință din partea celor pe care i-a ajutat.

tecuceanu 0UN SOBOR DE PREOȚI A OFICIAT NUNTA DE AUR A PĂRINTELUI ILIE TECUCEANU CU OLIMPIA, JUMĂTATEA INIMII SALE…

O astfel de nuntă de aur a avut loc pe 26 octombrie a.c., de Ziua Sfântului Dumitru, Izvorâtorul de mir, la Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din comuna Nicolae Titulescu, ctitorie de la 1897 a boierului Radu Rențea, păstorită astăzi de părintele Ioan Ion. „Actorii” principali ai acestui eveniment de suflet și credință au fost părintele Ilie Tecuceanu, alături de jumătatea inimii sale, preoteasa Olimpia Tecuceanu, care au celebrat 50 de ani de căsătorie. Un sobor de preoți, de înaltă aplecare spre cele dumnezeiești, slujitori ai Domnului plini de har și înțelepciune, au oficiat această nuntă de aur, la care au participat prieteni și foști colegi de teologie ai „mirelui”, săteni din comunele învecinate, primarii comunelor Radomirești, Văleni, Crâmpoia, Nicolae Titulescu, acesta din urmă, Gheorghe Florin Tiutiu, fiind și nașul de botez al fiului cel mare al familiei Tecuceanu, dar și nașul frumoasei nunți de aur… Despre părintele Tecuceanu au vorbit cu evlavie, har și dăruire frățească următorii slujitori ai lui Dumnezeu: Ion Băluță, preot la Rm. Vâlcea, părintele Ioan Ion, de la Nicolae Titulescu, Nicolae Popa, fost protopop din Slatina, Preot Marin Ponov, din Mandra – Văleni, preot Bogdan Cuprinsu, din Văleni și  Alin Bolboașă, teolog.

Frumusețe morală, învățătură creștinească izvorâtă din minți și inimi dedicate lui Dumnezeu, har cât cuprinde, emoție firească, aduceri aminte și dumnezeire… Totul într-o atmosferă de înalt simțământ creștinesc desăvârșit, în care un cuvânt aparte l-a avut și primarul Gheorghe Florin Tiutiu, unul dintre cei mai destoinici primari rurali ai județului Olt, președinte ACoR Olt, și vicepreședinte național al acestui organism.

tecuceanu 8DAR CINE ESTE, DE FAPT, PĂRINTELE ILIE TECUCEANU?

Părintele Ilie Tecuceanu s-a născut în Anul Domnului 1947, într-o înmiresmată zi de 29 mai, în satul Bârza, comuna Tufeni, județul Olt. A absolvit Seminarul Teologic Mofleni din Craiova, în anul 1967, apoi, în anul de grație 1972, Institutul Teologic din Sibiu. A fost preoțit la 21 mai 1968, în Catedrala Cluj, pe seama Parohiei Lelești, comuna Petru Rareș, jud. Bistrița Năsăud. În iunie 1974, a fost transferat la cerere la Parohia Văleni (post 2, iar din 1977, post1), comuna Văleni, jud. Olt. A slujit aici până în anul 2014, când a fost pensionat, la cerere. Trebuie spus că încă din anul 1988 a fost preot misionar al Protoieriei Caracal.

tecuceanu 5Pe unde a trecut, pe unde a slujit, preotul Tecuceanu a fost un părinte spiritual întru Credință, Nădejde și Dragoste, consolidând biserici și turle, împrejmuind cimitire vechi și noi, făcând reparații capitale de interior și exterior de biserici, procurând fotolii mari pentru Sfântul Altar, construind clădire-muzeu, dotată cu mii de cărți, cu ajutorul Ministerului Cultelor, refăcând uneori cu mijloace materiale proprii picturi și reparații la casele parohiale, acoperind cupola Sfântului Altar, cu tablă galvanizată, restaurând picturi interioare, cu meșteri de ispravă, procurând obiecte de cult, mobilier și construind Monumentul închinat eroilor comunei din Centrul Văleniului… Harnic până la epuizare, dar și bătătarnic, cum spun oltenii, părintele Tecuceanu a cochetat și cu politica, reușind astfel, prin elocvență, dar și putere de convingere, să-i convingă pe mai-marii politicieni ai județului să-i asculte păsurile, preluate de la comunitatea lui religioasă. Biblioteci, scări de granit, pisanii, foișor în curtea bisericii, procurat obiecte muzicale pentru fanfare, cumpărat dric mortuar de epocă cu fonduri proprii, dotare cu obiecte de cult, centrală termică, garaj dric mortuar, retușuri pictură muzeu, tipărirea cărții Parohiile Văleni Olt (editor și sponsor prof. ing. Dună Ștefan), iată doar o mică parte din îndeletnicirile părintelui Tecuceanu, preot cu demnitate, dar și cu spirit de jertfă, pentru comunitățile religioase pe care le-a slujit cu toată inima lui de român adevărat.

tecuceanu 1A ajutat și îndrumat mulți tineri să se înscrie și să urmeze școli teologice. 46 de ani de preoție și de activitate sacerdotală au fost completați cu activități administrative și gospodărești în cadrul parohiilor, dar și cu activități social-culturale la nivelul localităților, fiind consilier local în două legislaturi. Toate realizările sale au fost posibile cu ajutorul a celor 280 de familii plătitoare ale Parohiei Văleni, cu ajutorul Consiliului local, cu sprijinul financiar de la Consiliul Județean Olt, loc în care părintele Tecuceanu era văzut destul de des, pledând în fața ștabilor pentru interesele comunei pe care a slujit-o o viață de om.

RANGURI ONORIFICE BISERICEȘTI PRIMITE DE PREOTUL ILIE TECUCEANU

1970 – Sachelar, rang oferit de Sfânta Episcopie a Vadului, Feleacului și Clujului;

1978 – Iconom, rang oferit de Sfânta Episcopie a Râmnicului;

1994 – Iconom-Stavrofor, rang oferit de Sfânta Episcopie a Râmnicului.

DIPLOME BISERICEȘTI ȘI DISTINCȚII CIVILE

2009 – Distincție de Vrednicie, oferită de P.S. Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților;

2011 – Diplomă de Ctitor, oferită de P.S. Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților;

2014 – Diplomă  de Cetățean de onoare al comunei Văleni.

tecuceanu 7DIN CUVÂNTUL DE MULȚUMIRE A PĂRINTELUI ILIE TECUCEANU

„Nu pot uita ajutorul personal al D-lui Prof. Dr. Ștefan Dună, pe care l-a oferit Bisericii și locuitorilor Comunei Văleni, pentru care a fosrt răsplătit cu titlul de Cetățean de Onoare și Distincția de Vrednicie, oferită de P.S. Sebastian. La 9 octombrie, 2011, a avut loc Slujba de resfințire a Bisericii Parohiale Văleni, unde au fost aduse cele mai multe  Sfinte Moaște, tot prin grija d-lui Prof. Dr. Ștefan Dună.

Slujba de resfințire a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Sebastian Pașcanu, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Răspunsurile au fost date de corul Preoților Episcopiei Slatinei. La slujba de săvârșire au mai participat încă 35 de preoți.

tecuceanu 4Cu acest prilej, au fost date Distincții de Vrednicie și medalii următoarelor persoane:

Președintelui C.J. Olt, Paul Stănescu, Deputatului Gigel Știrbu, Primarului Matei Brăgaru, Prof. Dr. Ing. Ștefan Dună, Prof. Dr. Ing. Mihai Iliescu, Prof. dr. Ing. Ion Voicu, Medic Octavian Pârvu, Ing. Ion Șofaru, Medic Cristina Popescu, dr. veterinar Liliana Popescu, Sorina Manea, mama Prof. dr. Ing. Ștefan Dună, Ing. proiectant Victor Manea, Contabililor Florea și Gigi Scârloiu, Meșter constructor Adi Dârnea…

Înscrie, Doamne, în cartea vieții, pe toți ostenitorii și miluitorii acestei sfinte biserici! Vă mulțumesc, vouă înaintașilor, pentru dăruirea cu care v-ați apărat dreapta și strămoșeasca credință în Dumnezeu. Pentru strădania de a vă constitui în punte de legătură, între cei care au fost și cei ce vor veni. Vouă urmașilor, vă mulțumesc, pentru cunoașterea obârșiilor și a datoriei de a duce mai departe mesajele înaintașilor. Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și Dreptatea Lui, și toate cele ce se vor adăuga vouă (Matei 6, 33). Și nu uitați …NIHIL SINE DEO!

Și aș mai adăuga ceva: roadele tuturor realizărilor mele se datorează și ajutorului deosebit, pe care l-am primit de la soția mea OLIMPIA, care a dat naștere la doi băieți, NICOLAE și ALEXANDRU,  de la care avem o nepoată și un nepoțel. Mulțumesc tuturor prietenilor care m-au înțeles, obștii pe care am păstorit-o cu dragoste, dar și primarilor din Văleni și Nicolae Titulescu, care au fost de-a dreapta mea. Mulțumesc turmei încredințate care a oferit totul1 Doamne-ajută!”

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/nunta-de-aur-a-parintelui-ilie-tecuceanu/

2 comments

  1. Dicu nicolae

    Un Om intre oameni si pentru oameni,un OM harazit de Dumnezeu sa iubeasca Biserica si oameni,un suflet nobil care si-a inchinat viata pentru a darui semenilor sai ,iubire duhovniceasca,sfaturi intelepte si exemplu de a fi OM!

  2. Dinu Mariana

    Părintele Tecuceanu este un om de o bunătate rară, un adevărat îndrumător al celor tineri al cărui har se simte. Un preot, un om, un gospodar destoinic! Felicitări, părinte! Respect!

Comments have been disabled.