Print this Post


O formulă pentru Paul Stănescu… ÎNAINTE DE A FI PESEDIST, SUNT ROMÂN!

Cred să am destulă experiență și legitimitate în a analiza, cu destulă sinceritate și obiectivitate, ceea ce românii au numit generic, în aceste zile: PSD VERSUS PSD!

Mai întâi, aș reitera o formulă pe care i-am adresat-o, cândva, la o masă festivă, liderului PSD Olt, Paul Stănescu, în prezența mai multor aplaudaci de-ai domniei sale: „D-le președinte, va veni o zi când n-o să vă mai aparțineți! O zi în care, în ciuda educației dvs. creștinești și a învățăturilor morale din familie, veți fi nevoit să faceți altceva decât vă dictează conștiința!”

Inițial, d-l președinte s-a uitat puțin mirat, în timp ce subordonaților săi, aflați în jurul unei mari mese rotunde, le-a rămas îmbucătura în gât, siderați de îndrăzneala afirmației mele, față de șeful lor suprem.

paul stanescu linia intai 704Inițial, d-l președinte a lăsat să se înțeleagă că nu prea a auzit ce am zis eu, dar, pe parcursul discuției noastre tovărășești, a admis că politica te poate face din om neom…

De atunci și până în prezent, au trecut aproape două cincinale. Din turnul meu de fildeș, în ciuda faptului că eu m-am ocupat mai mult de literatură decât de politică, mi-am găsit timp să urmăresc evoluția politicii din Olt, definită prin declinul dezastruos al PNL Olt, dar și mărirea și, iată, decăderea, cel puțin pe plan moral, ale PSD Olt.

Despre PNL Olt, condus de Gigel Știrbu nu sunt prea multe de spus. După plecarea acestuia, partidul dă semne de normalitate și revenire la gânduri cu adevărat liberale.

PSD Olt, cârmuit de Paul Stănescu și Marius Oprescu, dar și de o seamă de lideri cu destulă minte și intenții bune, a crescut ca pâinea bine dospită… Exceptând „fenomenul Vâlcov”, Paul Stănescu, alături de căpitanii săi, au muncit în credință pentru partid, a știut să profite de prostia și obediența liderilor liberali, a anexat ALDE, cu Ciugulea și Niță, cu tot, și a câștigat toate alegerile locale, europarlamentare și parlamentare. PSD Olt, sub conducerea lui Stănescu a făcut un scor bun și la prezidențiale, însă, după cum se știe, Victor Ponta, în prostia lui suverană, a pierdut, prin infantilitate și aroganță.

De altfel, PSD Olt, cu Stănescu și Oprescu, a susținut la baionetă bătăliile pentru a-i face președinți ai României și pe Geoană și Ponta, doi indivizi, care au adus mari prejudicii de imagine PSD.

De fiecare dată, după pierderea președinției, sediile PSD din țară erau îndoliate, iar la Olt jalea era și mai mare, având în vedere eforturile și cheltuielile de campanie puse în joc de social-democrații noștri alutani.

Și-au pus inima pe masă pentru niște aventurieri, care reprezentau doar obscure grupuri de interese și pe care, în ciuda lozincilor lor sforăitoare, i-a durut în partea dorsală de interesul național, pierzând exact din cauza propriei lor imposturi.

Ulterior, PSD Olt a continuat să muncească, până la epuizare, pentru propășirea social-democrației la nivel național. Valurile politicii îl aduc în prim plan pe Liviu Dragnea. Un tip de-o mediocritate înfiorătoare, ca educație și comportament, dar mult deasupra lui Ponta ca organizator al alegerilor, destul de viclean și populist, bun șef de oaste, calități prin care i-a bătut pe liberali de le-a sunat apa în cap…

Foarte repede, programul de guvernare, lăbărțat și mincinos din start, a devenit o glumă proastă, românii și-au dat seama că au fost trași pe sfoară, iar Dragnea terorizat de dosarele sale penale, și-a pus la guvern o marionetă (Grindeanu) care, de ceva timp, s-a trezit din pumnii administrați în plex de Firea și Olguța, din cauza faptului că acesta, după Ordonanța 13, a rușinii naționale, n-a mai vrut să-i mai promoveze lui Dragnea legile care l-ar fi scăpat de justiție.

Din păcate, domnul Paul Stănescu, pe care Oltul l-a făcut senator, n-a învățat nimic din toate aceste triste experiențe. El și apropiații săi se închină la alt idol, care, în ciuda faptului că și-a trecut moțiunea, cumpărând câțiva parlamentari de la minorități, va dispărea din peisajul nostru politic, așa cum au dispărut Ponta și Geoană… A face din persoana lui Dragnea un geniu, înseamnă că nu-ți mai aparții, devenind avocatul unui mic dictator care n-a făcut altceva, prin tot acest circ, decât să-și salveze libertatea, amantele, conturile din paradisurile lui fiscale, averea faraonică din Teleorman, după care să jubileze că și-a dat propriul guvern jos.

Așa cum l-am cunoscut noi pe dl Stănescu, ne-am fi așteptat ca domnia sa să fi venit cu o replică, ușor parafrazată, care i se atribuie, pe nedrept, lui Pătrășcanu: „Înainte de a fi pesedist, sunt român!” N-a spus-o și cred că, în viitorul apropiat va regreta… Viitorul politic al lui Dragnea este iremediabil compromis… În fapt, ultra-comunistul Lucrețiu Pătrășcanu a spus cam ce ne-a glăsuit, cu alte cuvinte și ușor tremurat, puiul de comunist… Sorin Grindeanu: „Eu sunt comunist, pentru că sunt român!”

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/o-formula-pentru-paul-stanescu-inainte-de-a-fi-pesedist-sunt-roman/