Print this Post

Gabriel Dima Buliteanu, președintele PNL Slatina:

O Românie democrată nu poate exista decât prin politici liberale, prin om și pentru om…

Domnule președinte, de ce este nevoie în județul nostru eminamente roșu de o mișcare liberală mai puternică și mai articulată decât cea existentă?

Este tot mai perceptibil faptul că județul Olt, ca și întreaga Românie, are nevoie nu numai de o opoziție puternică, ci și de o alternativă liberală puternică. Socialismului oriental de astăzi – cu sărăcia lui de idei și sentimente, cu prafurile lui propagandistice aruncate în ochii oamenilor – nu i se poate opune decât o politică profund liberală. Este ora istorică a liberalilor, în stare să dea județului nostru și țării un proiect și o perspectivă, capabile de a opri prăbușirea României.

gabriel dima buliteanu interviuCum poate deveni PNL Olt vioara întâi în politica noastră, când , de la nașterea sa și până în prezent, a fost doar o anexă a PSD Olt?

Consider că PNL Olt poate deveni motorul reformator al acestui județ rămas la coada civilizației, prin răbdare, analiză, conștiință și responsabilitate. E nevoie de ceva timp, pentru reactivarea și reconstrucția liberalismului local, fenomen care ține de capacitatea noii conduceri a PNL Olt de a face Opoziție. Trebuie să înțeleagă unii că Opoziția e o școală utilă, care trebuie absolvită cu brio, de către cei care vor s-o exercite asupra actualei puteri politice de stânga. Odată ce eu am preluat interimar conducerea PNL Slatina, m-am străduit să repun în mișcare scara valorilor, să atrag oameni atașați ideii de liberalism, idee care ține de meritocrație și de competență. Am mai spus și cu altă ocazie: cine corespunde exigențelor rămâne! Avem nevoie de modele, de spirit de sacrificiu și de patrioți, care să se pună în slujba liberalismului, nu de carieriști și veleitariști, care nu-și urmăresc decât interesele personale.

E ușor să spuneți asta, d-le președinte, dar cum ar putea fi atrași spre liberalism oameni care luptă cu greutățile vieții, cu birocrația asta năucitoare, cu inerția pe care cei de la putere o exercită asupra maselor populare, absolut dezamăgite de mersul lucrurilor?

Liberalismul adevărat nu se reduce la proceduri stipulate pe hârtie, așa cum fac cei aflați astăzi la putere. Liberalismul românesc are o cultură proprie, demonstrată în istorie, o cultură care, în fapt, este o formă de viață, nu o teorie searbădă, populistă. Liberalismul, spre deosebire de socialism, nu este călăuzit doar de interese, ci și de valori. Liberalismul nu este doar o expresie a libertății, ci și un proiect de societate, în care răspunderea civică vine la concurență cu libertatea. PNL Olt, prin politicile sale, trebuie să stimuleze la maximum inițiativa privată, cu capacitatea ei mereu confirmată de a pune în mișcare investiții, care generează locuri de muncă și produse. Toate țările din Europa și din afara Europei s-au smuls din sărăcie prin politici liberale și nu micșorând libertățile și facilitățile întreprinzătorilor privați sau centralizând, așa cum se întâmplă astăzi la noi, administrația.

Opoziția are nevoie de o atitudine mediatică ceva mai cu nerv împotriva conducătorilor PSD, pentru a schimba imaginea consacrată de fostele conduceri ale PNL Olt, care subordonaseră partidul PSD-ului…

Sunt adeptul unei atitudini civilizate de Opoziție. Nu pot face Opoziție ca la ușa cortului. Suntem în Sec. XXI, într-o Românie europeană și într-un județ care trebuie să dea măsura civilizației sale, având în vedere istoria sa fascinantă și valorile intelectuale care s-au născut, la noi, de-a lungul vremii. Adevărul și realitatea spuse oamenilor, cu claritate maximă, propunerea de soluții și proiecte, atragerea de noi membri de partid de calitate sunt elementele cu care, personal, vreau să lupt pentru supremația PNL Slatina și, implicit, pentru PNL Olt.

În ceea ce mă privește, oamenii care mă cunosc știu că nu mă subordonez decât propriei conștiințe și că voi face tot ceea ce-mi stă în putință ca PNL să învingă PSD în bătăliile electorale.

Dar pentru a câștiga lupta cu adversarii politici trebuie, mai întâi, să câștigăm lupta cu noi înșine. Reorganizarea necesită însă timp… Cu siguranță, va veni și acea incisivitate pe care o invocați, dar după ce această etapă va fi încheiată și lucrurile vor fi clare. Despre PSD nu sunt prea multe de spus. Acesta este condus de o gașcă rapace, care și-a epuizat toate resursele de credibilitate și care trebuie să plece, pentru a lăsa România să respire.

De aceea, un… moț în plus sau în minus nu mai contează!

A consemnat Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/o-romanie-democrata-nu-poate-exista-decat-prin-politici-liberale-prin-om-si-pentru-om/