Print this Post


Obiceiurile și tradițiile Oltului – prezentate la Palatul Parlamentului

În perioada 13-14 iulie a.c., Consiliul Județean Olt a participat, la Palatul Parlamentului din București, cu o expoziție la forumul „China – Central and Eastern European Countries (CEEC) Political Parties Dialogue 2017” (Dialogul partidelor politice China – țările Europei Centrale și de Est 2017). Forumul a fost organizat de Uniunea Națională a Consiliilor Județene din Romania (UNCJR) împreună cu PSD și cu Republica Populară Chineză.

Delegația chineză a fost condusă de Liu Yunshan, membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC.

expo la palatul parlamentului olt net 1Cu acest prilej, UNJCR a organizat și o expoziție cu caracter de informare, având ca subiect principalele atracții turistice, dar și de prezentare a costumului popular, a obiceiurilor și tradițiilor românești, a muzicii populare și a dansurilor, precum și a unor obiecte realizate de meșteri populari.

Alături de Consiliul Județean Olt, au mai expus reprezentanții județelor Vâlcea, Vrancea, Teleorman, Arad, Brașov, Tulcea, Mehedinți, Ialomița, Prahova și Buzău.

Delegația Oltului a fost constituită din George Smarandache – reprezentant al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, Ionel Cococi – meșter ceramist de la Vădastra și Valeru Ciurea – consultant artistic în cadrul CJCPCT Olt.

Oficialii chinezi, dar și cei aflați în suită, au fost deosebit de atrași de expoziția de fotografie reprezentată de lucrări fotografice realizate în cadrul taberelor de fotografie realizate, în județul Olt, în ultimii patru ani, și semnate de artiștii fotografi Valeru Ciurea, Robert Kovacs și Ionela Fugărețu, cât și de obiectele expuse (ceramică de Valea Oltețului realizată de meșterul Ștefan Trușcă de la Româna-Balș; ceramică de Vădastra realizată de meșterul Ionel Cococi de la Vădastra; sculptură tradițională în lemn realizată de meșterii Gheorghe Tănase și Alexandru Stan de la Corbu; costume populare din colecția Alexandrina Olguța Filip de la Cezieni; cojoace realizate de meșterul popular Dumitru Liceanu de la Vădastra), cât și de albumele și cărțile oferite, materiale de promovare a județului Olt.

„A fost, pentru noi, un bun prilej de a prezenta latura cultural-spirituală a județului Olt, dar și de a face un schimb de impresii și informații cu reprezentanții celorlalte Consilii Județene prezente la acest mare eveniment”, a declarat Valeru Ciurea, consultant artistic CJCPCT Olt.

Ionuț DUMITRESCU

expo la palatul parlamentului olt net 2

Permanent link to this article: http://linia1.ro/obiceiurile-si-traditiile-oltului-prezentate-la-palatul-parlamentului/