Print this Post


OFSD Olt face apel la reinstaurarea unui climat de normalitate în societate

În perioada 30 august-1 septembrie a.c., membre ale Organizației Femeilor Social Democrate Olt au participat la Școala Politică de Vară, organizată în localitatea Mamaia. În urma acestei întâlniri, OFSD Olt a transmis un comunicat de presă, prin care dezaprobă categoric actele de hărțuire și violență verbală exprimate împotriva doamnelor care au participat la Școala Politică de Vară.

Pe parcursul desfășurării lucrărilor ediției din acest an a Școlii Politice de Vară a OFSD, mai multe persoane au scandat injurii, insulte și amenințări la adresa doamnelor care participau la întâlnirile desfășurate în cadrul Pavilionului Expozițional Constanța. Această degradare gravă a limbajului public este consecința mesajelor și gesturilor de incitare la violență exprimate de mai mulți reprezentanți ai partidelor din opoziție.

OFSD„OFSD Olt respinge cu fermitate orice agresiune manifestată la nivel fizic, verbal sau psihologic împotriva oricărei femei, indiferent de funcția sau statul social al acesteia.  

Agresivitatea verbală este un abuz cu efecte psihologice importante, care afectează statutul social și demnitatea persoanelor vizate. Acest limbaj extrem și jignitor reprezintă o formă de violență verbală, care încurajează și validează manifestările de violență fizică împotriva femeilor.  

Injuriile și adresările agresive împotriva femeilor contravin grav valorilor morale și normelor sociale și, ca atare, nu trebuie să se manifeste în spațiul public în niciun fel de împrejurare, indiferent dacă este vorba de proteste sau alte acțiuni civice sau politice.

Ofensa și defăimarea oricărei persoane nu trebuie confundate cu libertatea de exprimare.

OFSD Olt este de acord cu orice formă de manifestare civică sau politică, atât timp cât aceasta se desfășoară într-un cadru decent și cu un limbaj civilizat.

OFSD Olt face apel la reinstaurarea unui climat de normalitate în societate, în general, fără utilizarea violenței sub orice formă, garantând și protejând astfel drepturile fundamentale ale omului.

Astfel, pe fondul escaladării actelor de violență sub toate formele, violență verbală, violență fizică, violență psihologică, apreciem că orice atingere adusă drepturilor femeilor, drepturilor omului în general, vor necesita măsuri legale adecvate, în sensul limitării fenomenului și prevenirii consecințelor nefaste ale acestuia.

Ne aflăm în fața unui moment marcant pentru societatea românească, 100 de ani de la Marea Unire, un moment în care putem afirma că s-au depășit anumite prejudecăți și stereotipuri de gen, care pentru multă vreme au afectat poziția femeii în societatea românească”, se menționează în comunicatul de presă.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/ofsd-olt-face-apel-la-reinstaurarea-unui-climat-de-normalitate-in-societate/