Print this Post


Olt – Alegeri locale, scurtă radiografie

În județul Olt, alegerile locale, sfidând parcă mersul istoriei, ne-au dovedit, încă o dată, că PSD este o magmă întărită, care nu-și pierde niciodată forma. Sau, cum ar zice Julien Green, „Tot ce s-a dobândit prin civilizație e mereu în primejdie”. Virusul puterii penetrează foarte ușor în plămânul democrației, această remarcă fiind, de altfel, valabilă în cazul tuturor partidelor noastre mioritice, cu precădere PSD și PNL.

Astfel, PSD câștigă, în Olt, 95 de primari, sumă record, PNL – 13, Pro România – 3 și, surpriză pentru comuna lui Pan Vizirescu (Bârza), ALDE – 1.

cronica alegeri olt locale 2020La Slatina, PSD și candidatul la primărie Emil Moț sparg tiparele, obținând un scor de 49,74%, cu 12.529 de voturi. Sabotat din interiorul propriului partid (PNL Olt), Liviu Voiculescu și echipa sa, rămasă pe jumătate fidelă, înregistrează un scor de 27,23%, cu 6.858 de voturi. Liviu Voiculescu a ars incandescent, dând tot ce a putut și invocând, în campania sa, dreptul universal la vot și la existență, încercând să demonstreze că libertatea are sens.

Rezultatul PNL Olt ne confirmă că teza noastră cea de toate zilele, cum că PSD Olt are mulți agenți în civil, cu carnet de liberal, care-și fac treaba cu prisosință.

În cazul Pro România și al candidatului la fotoliul de prim-gospodar al Slatinei, răsfățatului profesor de sport, Marius Bălașa (cel care scotea un scor fabulos în 2016, din partea PNL), i se poate aplica proverbul pur strămoșesc: „O dată vede nașul puța finii!”

O notă de eleganță, patriotism și știință de carte au dat-o fetele de la PPU-SL Olt, care au făcut un exercițiu frumos de start, pregătindu-se pentru alegerile din 2024. Eleganța, naționalismul curat și discursul intelectualist nu au prins la slătinenii noștri, astfel că independentul Marian Costea obține doar 2,79%, peste reprezentantul ALDE, Cristian Bircea, peste Mișcarea Populară și Partidul Neamul Românesc.

La Caracal, profeția noastră s-a împlinit. Ion Doldurea, cel mai puțin pesedist dintre ceilalți doi pesediști (Conea Cristian Enache – PNL și Stănescu Viorel Octavian – Pro România), alături de un politician profesionist, Adrian Chesnoiu, a dat un recital pe care adversarii săi îl vor ține minte tot restul vieții. Ion Doldurea și PSD Caracal au avut 52,07%, cu 5647 de voturi.

Ca să se bucure mult timp de credibilitate, noul primar al Caracalului trebuie să facă o reformă totală în administrație, având și atuul dispariției din PSD a fraților Ciocan. Noi îi urmăm succes pe calea capitalismului de stânga, dacă se poate spune așa ceva! La Caracal, USR, PMP și ALDE nici nu s-au născut. Au rămas în placentă.

În orașul cu tei, Corabia marelui actor Emil Boroghină, PSD și candidatul Iulică Oane au câștigat net în fața liberalilor, cu 49,95% (3.065), deși Alianța PNL-USR-PLUS, reprezentată la candidatură de Ciucu Gheorghe Alin Sorin, a făcut o figură aproape luminoasă, obținând 31,83%, cu 1953 de voturi.

Mișcarea Populară, cu medicul Marița Haralambie și-a luat nasul la purtare, obținând 9,75 %, cu 598 de voturi, iar Bunicul (nea Fane Pârlea) a greșit și de data asta partidul, alegând să meargă cu Pro România și obținând doar 3,26%.

De remarcat și aici eleganța campaniei făcute de PPU-SL, care a avut multe de învățat despre ceea ce înseamnă o campanie electorală la Olt.

În orașul lui Traian Zorzoliu, Drăgănești, în ciuda eforturilor făcute de Cătălin Grecu, cel care a condus și aici campania PSD, candidatul social democrat Nădescu Viorel n-a putut face față avalanșei liberalului Tudorică Marian Viorel, cel care a câștiga cu 54,67%, față de 37,67% pentru pesedist. Celelalte formațiuni – Tabula rasa!

La Piatra Olt, garnitura subțire a PNL, cu un candidat șters, Păun Emilian, și cu o campanie inexistentă a cedat ușor în fața lui Rada Nicușor (PSD), al cărui scor a fost de 62,48% De menționat aici faptul că onor candidatul PSD este cumnatul președintelui PSD Olt și președinte al CJ Olt, Marius Oprescu, cel care, la rându-i și-a surclasat adversarii liberali.

La Potcoava, „Potcoava de aur” i-a revenit pesedistului Enăchioaia Nicușor Manuel, acesta câștigând cu 65,97%, în timp ce Oprea Florin (PNL) scoate doar 28,53%.

În orașul lui Ceaușescu, Scornicești, a câștigat cel mai bun, liberalul Tudor Daniel, cu 50,52%, „degradându-l” pe fostul polițist Brânaru Gheorghiță, nevoit să se mulțumească cu 38,90%. Tudor Daniel a menținut linia liberală a Scorniceștiului, fiindcă – nu-i așa? – nu degeaba, după Revoluție, BBC anunța că orașul lui Ceaușescu este eminamente liberal. Pro România, cu un candidat, altădată performant, Prioteasa Ion a luat doar 2,88%. De menționat faptul că Ion Prioteasa este socrul fostului ministru al sănătății Nicu Bănicioiu, membru marcant al partidului de buzunar al lui Ponta.

La Bălteni, Marineață Tudor nu se dezminte. Câștigă cu 52,20%, în fața liberalului Eremia Daniel Constantin, care a scos un rezultat foarte bun în fieful PSD, de 41,28%.

La Bărăști, comună bolnavă de inimă, de zeci de ani încoace, a fost revoluție. Liberalul ing. Predel Augustin eliberează comuna de sub secera și ciocanul lui Gealapu Vergil (PSD). Bărăștiul respiră!

Ing. Anuța Ion (ALDE) face o figură extraordinară în comuna lui Pan Vizirescu, surclasându-l pe Vlăduț Marin (PSD), cu 53,3%. Felicitări!

Bobiceștiul îl confirmă pe pesedistul Chitez Ilie, cu un scor pe măsură – 82,68%. Pe locul al doilea s-a clasat Preda Ionuț Mircel (Pro România), cu 7,74%, PNL fiind aici surclasat. Și când te gândești că Ilie Chitez a fost, la început, un liberal veritabil!

PSD și Cheroiu Ion dau recital și la Brâncoveni, obținând un scor de 64,98%, față de Vânătoru Florin Daniel (PNL), care a luat doar 32,49%.

La Călui, seniorul Constantin Rotaru lasă moștenire primăria fiului său Rotaru Sorin Nicușor (PSD). Voiam să spunem că tatăl noului primar i-a lăsat acestuia și procentele cu care el câștiga mereu de câteva cincinale încoace… 61,72%. PNL și Beșteleu Marian scot aici un scor onorabil de 36,96%.

PSD câștigă și la Brebeni, prin Ivan Marian, cu 37,37%, în timp ce candidatul USR Cîrstea Florea, care a făcut o campanie modernă, civilizată și demnă de secolul în care trăim, îl secondează cu scorul de 30,03%.

PSD câștigă și la Cezieni, Cilieni și Colonești. La Colonești, Nicolae Stan, cu 89,60%, pare că va fi primar până la sfârșitul vieții, dacă nu cumva va avea două vieți.

La Coteana liberalul, vopsit proaspăt în pesedist, Dima Ionuț Lucian, reeditează marile victorii ale tatălui său (Dumnezeul să-l odihnească!), obținând un scor de 72,81%. Un scor bun a scos aici și Pro România, 22,74%, cu Sfetcu Florin, un candidat nou și demn de remarcat. PNL, la Coteana, a fost îngenuncheat.

La Crâmpoia, Mirea Ionel (PSD) face un scor de peste 60%, Pro România 18,62%, în timp ce PNL este pe locul trei cu 14,41%, cu candidatul Saitoc-Grigoroșcuță Paul-Cristian, prea multe nume pentru un scor atât de mic.

La Cungrea, tânărul liberal Vlad Cosmin Marian, un demn urmaș al lui Liviu Voiculescu, bate PSD cu 71,35%, iar ziaristul Bălan Marin Alin (PSD) scoate un scor bun de 25,31%, grație campaniei făcute de dr. Renică Diaconescu.

La Curtișoara, pesedistul Gănescu Gheorghe face un scor de grație, 90,32%, trimițând PNL după țigări. Mai departe, scrie-n carte…

Comuna Dăneasa îl reconfirmă pe ing. Soare Nicolae, cu 67,86%, în timp ce liberalul care-l regreta pe Ceaușescu, Stănia Eugen, face doar 18,67%, iar USR, cu Bobea Ion – 10,94%.

La Deveselu, cel mai performant a fost Ion Aliman, care trecuse Aheronul cu Corabia sa, victoria la scor a unui decedat, 63,98%, înfiorând o țară întreagă. Mișcarea Populară obține aici un scor spectaculos de 23,49%, iar ALDE scoate un onorabil 12,53%.

La Dobrețu, PSD cu Trașcă Marin obține 67,47%, iar PNL ridică nasul din țărână, atâta cât să respire, cu 19,73%, în timp ce partidul cârlanului Ponta ia un onorant 12%.

Dobrosloveniul rămâne pesedist, cu Tudorașcu Gheorghe (65,85%), în timp ce Alexandru Măceșanu (PNL) face figurație, cu 22,61%, domnia-sa fiind un om de încredere al partidului celor trei roze.

Dobroteasa lui Ion Crăciunescu (PSD) rămâne încremenită în proiect, pesedistul câștigând cu 90,17%, în timp ce PNL aici nici nu s-a născut.

Dobrunul îi face statuie lui Aurel Bondrescu (PSD), care câștigă cu 85,81%, în timp ce PNL ciupește doar 13,53%.

Sarabanda continuă cu câștigul PSD la Drăghiceni, Făgețelu, Fălcoiu (85,26%), Fărcașele, Găneasa, Găvănești, Gârcov, Giuvărăști, Gostavățu, Grădinari, Grădinile, Grojdibodu, Gura Padinii. De remarcat la Gura Padinii o campanie de excepție a liberalului Firoiu Florinel Janu, care, deși nu a fost ajutat de partid, a obținut un onorant scor de 37,64%.

La Ianca a câștigat eternul Pascu Mirel, fiind îngăduitor cu liberalul Jianu Irinel Sorin (cu ochi albaștri), acesta obținând doar 38,16%.

La Iancu Jianu, liberalul Munteanu Paulică se răzbună și bate PSD la fundul gol, cu 70,13%, în timp ce social-democratul Chirțibuși Nicolae înregistrează un scor de 15,78%.

Icoana îi revine aceleiași doamne pesediste, Ancuța Gabriela Mariana (PSD), care a ținut istoria comunei pe loc. La Ipotești, Căpraru Ion (PSD) o ia pe cocoașă de la Necșuț Constantin (Pro România). La Izbiceni, pesedistul Gulie Marian câștigă la mustață în fața mult mai galonatului Zăvăleanu Gheorghe (ALDE).

La Izvoarele câștigă PSD și Constantin Florian, cu 44,32%, revelația fiind aici reprezentată de candidatul ALDE, Șocherel Eugen Florentin (32,33%), în timp ce liberalii se mulțumesc cu 18,69%, chiar pe moșia boierilor liberali Alimăneșteanu.

Leleasca revine fostului liberal (acum Pro România) Selescu Vasilică, cu 48,5%. PSD ia aici doar 24,03%, PMP – 18,45%, iar liberalii doar 9,01%.

La Mărunței, PSD pierde în fața Pro România care, prin Popescu Emil, obține un scor cu peste 120 de voturi mai mult, adjudecându-și fotoliul de primar.

Dobrița Constantin (PNL) rămâne pe poziție la Mihăești, cu un scor confortabil, 83,31%, în timp ce PSD, cu Ciucardel Florin Cristian, ia doar 10,19%

Milcovul rămâne moșierului pesedist Dorobanțu Marin (PSD+ALDE), câștigând cu 58,15%, în detrimentul tânărului liberal Militaru Adrian-Mirel, care ia doar 39,65%.

Micuța comuna Morunglav este adjudecată, la mustață, de fostul comandant de la Circulație Cărămizaru Nicolae (PNL), cu 45,37%, în timp ce PSD, cu Stanciu Ion Adrian, ia doar 44,05%.

Movileniul îi revine legendarului Toma Ion Sorin, cu 71,98%, în timp ce liberalul Călin Marian ia doar 17,43%.

Suveranul comunei Nicolae Titulescu, Tiutiu Gheorghe Florin (PSD) câștigă la scor, cu 73,17%, PNL pierzând aici rușinos, obținând doar 13 voturi.

Și tot așa: PSD câștigă la Obârșia, Oboga, Oporelu, Optași-Măgura, Osica de Jos (liberalul Pistol vopsit în pesedist), Osica de Sus… La Osica de Sus avem o mențiune lăudabilă pentru tânărul liberal Șurlan Răducu Dumitru, care a pierdut în fața PSD cu doar câteva voturi. Dacă partidul l-ar fi ajutat, Șurlan ar fi câștigat fără probleme.

Partidul celor trei roze câștigă și la Pârșcoveni, Perieți (aici îl felicităm pe tânărul pesedist Rada Răzvan-Costian, care a făcut o campanie performantă), Pleșoiu…

Liberalul Ioniță Ion îl trimite acasă pe Gheorghe Florea de la Priseaca, localitate care – iată – se declară liberă de PSD.

Și din nou PSD: Radomirești, Redea (Bălă Dan încă n-are adversar), Rotunda, Rusănești (Chirea Alexandru – imbatabil) Sâmburești (91,92%), Sârbii-Măgura…

La Scărișoara, liberalul Iacob Dan pune capăt mandatului lui Tiugan Liviu (PSD), iar ALDE scoate un pic capul din țărână, cu 17,31%.

Și din nou valurile PSD fac ravagii: Seaca, Slătioara, Spineni, Sprâncenata, Stoenești, Stoicănești, Strejești. La Strejești se impune o notă de felicitare pentru liberalul Speriatul Marian, care obține un scor de aproape 40%.

Și tot un liberal performant, Vasile Marian de la Studina obține un scor de 83,92%, în timp ce PSD ia aici doar 5,64%, cu un ilustru anonim, Căldăraru George.

Șerbăneștiul pesedist schimbă garda, câștigând cu Breoi Mugurel Leontin (56,04%), față de Neaga Marian (PNL) – 20,20%.

Celebrul Neagu Cristinel (PSD), de la Șopârlița, o ia în „mustață” de la o doamnă liberală, Trepăduș Marijana, care câștigă cu 62,8%. Femeia liberală a fost surpriza acestor alegeri. Iată un lup mâncat de oaie!

La Ștefan cel Mare, în ciuda tuturor previziunilor, Măgureanu Viorel Marius (PSD) câștigă la mustață, 47,43%, în fața mult mai titratului Bugă Rudi (PNL), care obține 45,86%.

Vasile Dan (PSD) de la Tătulești câștigă nemeritat, cu 2 voturi în plus, în fața lui Gheorghe Tudor Cosmin, de la Pro România. În timp ce PNL se mulțumește cu locul III.

PSD câștigă și la Teslui, și la Tia Mare. La Tia Mare, Gulie Virgil i-a bătut ca la fasole pe liberali, cu 66,46%, USR-PLUS fiind aici pe locul II, ALDE pe III, iar liberalii, cu 3,65%, riscă să dispară definitiv.

La Topana, eternul pesedist Barbu Gheorghe ia 81,96%, în timp ce liberalul Iorga Gheorghe trage de păr un scor de 11,79%.

Liberalii pierd și la Traian, colonelul Negrilă Marian nemaiputând face față asaltului pesedist, reprezentat de Crîmu Ilie, care câștigă cu 62,88%. Aici meritul organizatoric îi aparține lui Cătălin Grecu, fruntaș pesedist și consilier județean.

La Tufeni, Șotae Eugen domină autoritar, câștigând cu 53,31%, în timp ce PNL obține un scor onorabil (25,68%), prin candidatul Ivașcu Ovidiu.

La Urzica, liberalul Spiridon Ion nu se dezminte, câștigă cu un scor de 85,67%, demonstrând, încă o dată, că aici PSD n-are loc.

La Valea Mare câștigă din nou PSD, prin Iancu George-Daniel, fratele deputatului Iancu Marius, cu un scor de 72,87%, PNL, prin fostul primar Ristea Gheorghe a obținut 18,16%.

La Vădastra, ing. Rădulescu Sorin (PSD) îl bate la scor pe artistul olar Cococi Ionel (PNL).

La Vădăstrița, Ciupitu Marian, om de onoare și bun administrator, își reconfirmă poziția de primar, câștigând la mustață în fața lui Ciucă Paul (PSD).

De aici încolo, PSD e prezent pretutindeni, la scoruri lejere: Văleni este în continuare sub comanda lui Ion Șofaru, însă trebuie notificat pozitiv aici contracandidatul liberal Brăgaru Matei, care a scos un scor de 40,86%.

La Vâlcele, Alexandru Taifas (PSD), care a făcut o campanie bine pusă la punct, rămâne primar, cu un scor destul de mare deasupra liberalului Gherghe Cornel.

La Verguleasa, Piciu Valentin (PSD) e, de fapt… un uriaș și câștigă cu 78,98%.

La Vișina, Vișina Nouă, Vitomirești, Vlădila (Tocea Marian – PSD – fiind un primar deosebit, modest, moral și onest), Voineasa, Vulpeni și Vulturești PSD a câștigat en-fanfare. Trebuie specificat faptul că la Vulturești reprezentatul Pro România, Rădulescu Dumitru Cristian, scoate un scor bun, de 30,73%.

Trăiască România și marii visători!

Dumitru Sârghie 

Permanent link to this article: http://linia1.ro/olt-alegeri-locale-scurta-radiografie/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *