AcasăLa ordinea săptămâniiPaul Stănescu: Pentru toți oltenii mândri de istoria și cultura lor locală,...

Paul Stănescu: Pentru toți oltenii mândri de istoria și cultura lor locală, participarea la referendum va fi un test civic

Recent, vicepremierul Paul Stănescu a vorbit despre referendumurile ce vor avea loc pe 6-7 octombrie a.c.. Românii vor ieși la vot pentru a hotărî ca, în Constituția României, familia să fie definită dintr-un bărbat și o femeie. În plus, locuitorii județului Olt vor avea de ales dacă Oltul își va schimba denumirea în Olt-Romanați.

„Cred că ambele referendumuri sunt importante. Atât referendumul pentru familie, PSD fiind un susținător al familiei tradiționale, familia alcătuită din bărbat și femeie, și bineînțeles că suntem și puțin subiectivi, pentru că ne-am propus ca, în același timp, să avem un referendum local, ca reparație istorică, județul nostru să fie mai puternic din toate punctele de vedere și să se numească Olt-Romanați.

Noi sperăm, facem tot ce trebuie, legal, pentru acest lucru. Sperăm ca oamenii să vină la vot, pentru că este vorba despre o reparație istorică. Să nu uităm că Islazul era în județul Romanați, în 1848, aici s-au petrecut cele mai importante momente istorice, marcând practic începutul României moderne. Vorbim de Proclamația de la Islaz. Am avut și un cetățean din județul Romanați protagonist al acestui eveniment istoric, Popa Șapcă din Celei. Eu sunt convins că majoritatea oltenilor gândesc ca noi, toți cei care am propus acest lucru. Sperăm să avem un rezultat bun la ambele referendumuri”, a declarat Paul Stănescu.

paul stanescu olt romanatiDe fapt, încă de anul trecut, senatorul Paul Stănescu a pledat pentru schimbarea numelui județului Olt, având susținerea morală și științifică a următoarelor personalități: acad. Răzvan Theodorescu, acad. Eugen Simion, profesor universitar, doctor în științe matematice la Sorbona și cetățean de onoare al județului Olt, Gheorghe Dincă, prof. univ. Gheorghe Dulgheru, prof. univ. Nicu Vintilă – Sigibida, ziariștii Marius Tucă, Alexandru Cumpănașu și artiștii plastici Teodor Catană, Sorin Chirimbu și Vintilă Mihăescu, poetul și criticul de artă Paul Aretzu, istoricul Dumitru Botar etc.

Tot atunci, în 22 aprilie 2017, la Caracal, când s-a întrunit grupul de inițiativă perntru acest proiect, având și binecuvântarea Episcopului Slatinei și Romanaților, Paul Stănescu a susținut că referendumul în cauză nu are o miză politică partizană și că toți oltenii trebuie să se mândrească cu istoria și cultura celebrului județ Romanați, care a însemnat foarte mult pentru istoria României.

„Pentru toți oltenii mândri de istoria și cultura lor locală, participarea la referendum va fi un test civic, prin care vor putea arăta că nu sunt cu nimic mai prejos decât alte județe care au făcut din istoria lor o carte de vizită. Alba, Timișoara sau Iași pun tot timpul accentul pe importanța lor istorică. Însă și Oltul are la fel de multe motive pentru a pune pe masă propria sa carte de vizită. Dacă vor spune „DA” la acest referendum, oltenii vor putea scoate la lumină istoria locală care este, de fapt, istorie națională. Nu multă lume știe, de exemplu, că, în Romanațiul de altă dată, la Islaz, s-a semnat proclamația care a pornit Revoluția de la 1848, fiind citită de Popa Șapcă din Celei, membru al Guvernului Provizoriu”. (…)

„Creșterea prestigiului local ar trebui să fie o miză destul de importantă pentru o participare puternică la vot. În fond, nicio comunitate nu poate să nu țină cont de istoria sa, iar județul Olt are nevoie de un astfel de proiect, pentru a arăta că este mai mult decât o unitate administrativ teritorială. Este un județ cu greutate istorică, ce merită promovată și cunoscută mai bine de către toți românii.

În ceea ce privește «problemele» administrative, acestea nu există. Autoritățile au anunțat deja că documentele oficiale nu vor trebui schimbate, deci nu vor fi nici costuri și nici eforturi administrative care să-i împovăreze pe olteni”, a declarat Paul Stănescu.

LINIA ÎNTÂI


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments