Print this Post

Ion Toma, fost parlamentar al României și fost lider al senatorilor social-democrați:

Politica poate însemna mai mult decât politică partizană. Îmi doresc mai multă implicare și oameni cu idei, nerv și experiență în viața publică!

Domnule Ion Toma, cu ce gânduri începeți anul 2019?

O lecție importantă, pe care am primit-o în ultimii ani, este să las în urmă încrâncenarea și să mă dedic mai mult proiectelor concrete. Aș îndrăzni să  le sugerez și altora să se gândească la această opțiune. Dincolo de zbaterile de zi cu zi, este mai important ceea ce rămâne la finalul zilei și cât de durabil este ceea ce ai construit. O schimbare de perspectivă nu face rău niciodată, ajută foarte mult să ai o privire de ansamblu și să ai curajul să îți pui întrebările acelea grele, adică întrebările acelea care contează.

Pornesc în 2019 cu gândul de a exersa și mai mult concentrarea pe rezultate și pe temele mari. În același timp, simt că o implicare a mea mai mare în comunitate și în dezbaterea publică, dincolo de dezbaterea politică propriu-zisă, i-ar putea ajuta să se mobilizeze și pe alții, pe cei care, acum, stau pe margine și ar putea contribui cu mult mai mult la ce se întâmplă în județul Olt și în regiunea Olteniei, în ansamblu.

Layout 1Sunt anumite teme, politice mai ales, care vă atrag atenția în această perioadă?

Știți că, în ultimul timp, am încercat să trag niște semnale de alarmă în legătură cu starea infrastructurii din Oltenia. S-au semnat contractele pentru două segmente ale drumului expres, dar mai este mult până departe – problemele noastre nu se rezolvă atât de ușor. Am fost și voi fi preocupat de cum punem Oltenia pe harta dezvoltării, după ce, mulți ani, am încercat să o punem pe harta politică a Bucureștiului. Cred într-o mobilizare a tuturor celor care, deși poate gândesc diferit în alte privințe, își dau seama că, fără aducerea infrastructurii la nivelul acestui secol în Olt și în regiune, nu putem ridica prea mari pretenții la prosperitatea care ni se cuvine, pe termen lung.

Industria noastră are nevoie nu doar de infrastructură, dar și de oameni care să contribuie și să se bucure de dezvoltare. Deficitul de forță de muncă se va accentua în perioada următoare și avem nevoie nu doar de o discuție la București, dar și de una la nivel local. Ce facem? Cum reușim să îi păstrăm pe tineri? Este acesta un proiect nerealizabil? Încercăm să aducem oameni din alte țări? Știu că suntem într-un moment în care mulți vorbesc despre roboți și tehnologizare, dar tehnologia are limitele ei. Oricum ar fi, omul sfințește locul și noi trebuie să cultivăm această legătură aici, acasă. Nu se poate face acest lucru fără a-i aduce pe toți cei care au un cuvânt de spus – industrie, sindicate, politicieni, societate civilă – în jurul aceleiași mese. Trebuie să ne gândim la viitor și la educație. Iată deci două teme în atenția mea.

Pe când o revenire în politică?

Depinde ce înțelegeți prin politică. Dacă te concentrezi pe temele mari, pe subiectele de interes pentru oameni, politica poate însemna mai mult decât politică partizană. Mă uit la energia publică din ultimii ani, la implicarea tinerilor și a celor cu experiență, la câtă pasiune și efervescență există pe Facebook, în mediile sociale. Întrebarea este cum reușim, fie la nivel național, fie la nivel local, să dăm o direcție constructivă acestui val de interes pentru treburile publice.

Cum spuneam, îmi doresc să văd cât mai multe fețe noi, cât mai mulți profesioniști făcând pasul către viața publică. Nu neapărat intrând în partide, dar punând presiune pe partide, pentru schimbarea acestora la față, pentru a fi capabile să răspundă mai bine cerințelor din societate. Îmi propun, așa cum știu eu și cum am mai făcut, să încurajez cât mai mulți oameni care au ceva de spus, să prindă curaj și să contribuie la o dezbatere publică de substanță. E păcat că ne pierdem timpul prea mult în fiecare zi cu teme false și lideri de carton.

Mă interesează politica de partid doar în măsura în care putem pune capăt vechilor obiceiuri și o putem sincroniza cu ce se întâmplă în viața oamenilor. Partidele trebuie să înțeleagă, mai ales cele din zona de stânga, care sunt astăzi în mare suferință (atât de idei, cât și de procente și popularitate), că riscă irelevanța, dacă nu se adaptează mersului istoric.

Un mesaj pentru olteni la început de an?

Să se uite la temele care contează și la cei care au curajul să le abordeze! Și, cel mai important lucru este acela să aibă curaj și să iasă în față! Oameni noi, oameni cu experiență, oameni cu simț public și curaj – e tot ceea ce Oltenia noastră profundă are nevoie pentru a reuși.

Dumitru SÎRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/politica-poate-insemna-mai-mult-decat-politica-partizana-imi-doresc-mai-multa-implicare-si-oameni-cu-idei-nerv-si-experienta-in-viata-publica/

1 comment

  1. Galis N.

    Ion Toma este omul conectat permanent la framantarile comunitatii Oltului careia ii apartine.Preocuparea constanta a dansului legata de o serie de proiecte ca, infrastuctura, sanatatea, educatia,dar cel mai mult atragerea tineretului in poitici economico-sociale,sa devina prioritare si in atentia tuturor factorilor decizionari.Imi permit sa-i cer d-lui Ion Toma sa revina in politica judetului nostru,are multe de spus si de realizat impreuna cu oltenii.De ce ,poate va puneti aceasta intrebare,raspunsul este simplu,deoarece este un politician cu multa experienta,darz,consecvent in tot ceea ce intreprinde,tenace si nu in ultimul rand om de onoare .Oltul are nevoie de d-voastra ,Ion Toma ! V-asteptam !

Comments have been disabled.