Print this Post


POVESTEA LUI ROMEO ȘI A JULIETEI SE RESCRIE, PENTRU A DOUĂSPREZECEA OARĂ, LA… MIZIL

În timp ce continuă încă să se pună întrebarea dacă Romeo și Julieta au existat cu adevărat și la fel tulburătoarea, frumoasa și tragica lor poveste de iubire, Mizilul și-a adjudecat definitiv un fel de statut de reședință de secol XXI al acestora, „teleportându-i” într-o lume ce trebuie descifrată „în cheie parodică, sub zodia lui Caragiale”, după cum și-au propus organizatorii Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă care au ales acest inedit patronaj, cu parfum de legendă:” Romeo și Julieta la Mizil”.

Un festival ajuns deja la cea de-a XII-a ediție, cu un palmares deloc ușor de egalat: aproape 4000 de concurenți , români din țară sau de pretutindeni, la ediția de anul trecut cei 485 de participanți venind din Republica Moldova, Ucraina, Austria, Canada, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Israel, Italia, Portugalia, Spania sau Scoția. Istoria festivalului a început în 2007, într-un moment și el istoric- împlinirea a 100 de ani de la publicarea comediei „Romeo și Julieta la Mizil” sub semnătura mizileanului George Ranetti.

romeo si julieta mizil netPe 10 septembrie a fost dat deja startul înscrierilor pentru cea de-a XII-a ediție, care se vor încheia pe 10 decembrie, acestea putându-se realiza on line, la adresa www.romeosijulietala mizil.ro. Concurenții care nu au acces la internet pot transmite textele pe adresa profesorului Laurențiu Bădicioiu(coordonator al festivalului, alături de Claudiu Remus Minea și Victor Minea): Liceul Teoretic „Gr.Tocilescu”, str. N. Bălcescu nr.111-131.Mizil,Prahova, cod 105800, cu mențiunea: ”Romeo și Julieta la Mizil”, ed. a XII-a. Creațiile ce vor fi înscrise în concurs, în cele două secțiuni-Poezie și Epigramă- nu trebuie să fi fost publicate pe hârtie sau postate pe Internet până pe 26 ianuarie 2019 . Pot participa tineri români de orice vârstă, de pretutindeni, indiferent dacă sunt scriitori consacrați sau debutanți.

 Premiile acordate în cadrul celor două secțiuni au o valoare totală de 3200 de lei. Pentru secțiunea Poezie se vor transmite trei creații, una fiind obligatoriu cu rimă, iar la secțiunea Epigramă, unul dintre cele patru catrene obligatorii va avea ca temă Mizilul. De-a lungul celor unsprezece ediții de până acum, au participat ca invitați numeroase personalități: Solomon Marcus, Nicolae Dabija, Ștefan Cazimir, Mircea Ionescu-Quintus, Mihai Stănescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Roșca Stănescu, George Stanca, Corneliu Leu, Alexandru Mironov, Dan Mircea Cipariu, Sorin Preda, Aurel Antonie, Dan Lupescu. Ediția din acest an va fi onorată de președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop și de președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova,
Arcadie Suceveanu.

Festivitatea de premiere se va desfășura pe 26 ianuarie 2019, la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil, cel care a devenit mai mult decât gazda unui festival, dovedindu-se a fi un fel spațiu de spirit înalt, de prietenie, de dezbatere, inclusiv a stării umorului românesc contemporan, idee lansată încă de acum șase ediții de regretatul Solomon Marcus , cunoscutul matematician, autor în același timp a numeroase cărți și articole pe diferite subiecte culturale, din poetică, lingvistică, semiotică, filosofie sau istoria științei și a educației. Festivalul este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta” la Mizil, în colaborare cu liceul amintit, aflându-se sub egida Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratului Școlar Județean Prahova, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Prahova. Dacă Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni rămâne partenerul de tradiție al festivalului, această nouă ediție alătură și un frumos parteneriat trilateral dintre Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil, Liceul Teoretic Puhoi din Republica Moldova și Liceul „Mihai Eminescu” din Ucraina, ceea ce cu siguranță va spori numărul elevilor români din diaspora participanți la festival.

De altfel, elevii care participă și se situează cel mai bine în clasamentul general vor fi recompensați de către organizatori cu premii speciale. Cine știe dacă unul dintre ei nu o să exclame cândva, ca și Geo Bogza odinioară:” Nu am câtuși de puțin intenția să glumesc, atunci când voi afirma că una dintre marile dorințe ale vieții mele a fost să vizitez Mizilul. Dorința aceasta mi s-a împlinit, în fine, în toamna anului trecut” !

Luiza Rădulescu Pintilie (ziarulprahova.ro)

Permanent link to this article: http://linia1.ro/povestea-lui-romeo-si-a-julietei-se-rescrie-pentru-a-douasprezecea-oara-la-mizil/