Print this Post


Problemele primarilor – discutate în cadrul Adunării Generale a ACoR Olt

Vineri, 26 august a.c., a avut loc Adunarea Generală a ACoR Olt, asociație care se află din luna martie 2016 sub conducerea lui Florin Gheorghe Tiutiu, după retragerea lui Mircea Velica, fostul primar al comunei Izbiceni, cel care a pus bazele acestei asociații  în județul nostru.

Născută din dorința de a apăra comunitățile rurale de abuzurile guvernelor efemere, de a susține proiectele comunităților rurale, dar și de a susține drepturile și libertatea de mișcare a primarilor comunali, ACoR este o instituție nealiniată politic, care s-a mișcat destul de bine prin jungla politicii românești, reușind – în anumite cazuri – să se impună în fața guvernelor timpului.

Întâlnirea de vineri, întâlnire ce a avut loc la Pădurea Sarului, a fost o bună oportunitate pentru conducerea ACoR Olt, dar și pentru primarii din Olt, de a discuta problemele cu care se confruntă cei care conduc destinele comunelor din Olt, precum și de a rezolva anumite chestiuni organizatorice.

acor olt saru 2016 1Alături de Gheorghe Florin Tiutiu, primarul comunei Nicolae Titulescu (președinte) și Ilie Chitez, primarul comunei Bobicești (președinte executiv) au fost prezenți aproape toți primarii din județul Olt, bineînțeles cei afiliați organizației.

acor olt saru 2016 2Au ținut să fie aproape de primari Paul Stănescu – fostul președinte al CJ Olt (cel care a avut o relație strânsă cu conducătorii comunelor din Olt de-a lungul celor două mandate în fruntea județului) Virgil Delureanu și Ioan Ciugulea (noii vicepreședinți ai CJ).

De asemenea, nu puteau lipsi de la această manifestare Mircea Velica și Ion Ciocan, doi foști primari ce au fost și sunt mereu aproape de cei care trudesc în administrația locală.

Înființarea filialei județene Olt a Asociației Comunelor din România

Cel mai important punct de pe ordinea de zi a fost prezentarea și adoptarea Hotărârii Adunării Generale privind înființarea filialei județene Olt a Asociației Comunelor din România. Astfel, urmează ca Asociația Comunelor din Județul Olt, cum este în prezent, să devină Filiala Județeană Olt a Asociației Comunelor din România. Noua asociație va avea același consiliu director care este în prezent, dar va avea statut propriu.

„Se va înființa o nouă asociație ce va avea același consiliu director, urmând a se merge în paralel până la epuizarea banilor pe care îi avem în cont, pentru a nu fi nevoiți să facem transfer de  capital. Cotizațiile se vor cheltui legal și în interesul Asociației până la epuizarea sumelor, după care sumele se vor vira în contul filialei și nu în cel al Asociației-mamă, evitându-se întinderea pe o durată prea mare a acestui paralelism”, a declarat Gheorghe Florin Tiutiu, președintele ACoR Olt.

Noul Consiliu Director al ACoR Olt

Pe lângă punctul privind înființarea noii asociații, pe ordinea de zi au mai fost prezente următoarele puncte: prezentare Raport de activitate al Direcției de Audit Public Intern (Dan Raicea), Stabilirea cotizației lunare pe unitățile administrativ teritoriale partenere, Prezentarea situației Asociației Comunelor din județul Olt, Adoptarea noului statut și stabilirea Consiliului Director, Interpelări…

Cei prezenți au aprobat noul statut al asociației, precum și noua componență a Consiliului Director:

Președinte: Florin Tiutiu (Nicolae Titulescu)

Președinte executiv: Ilie Chitez (Bobicești)

Prim-vicepreședinte: Matei Tudor (Oboga)

Secretar: Ionel Mirea (Crâmpoia)

Cenzor: Costin Vâlceleanu (Perieți)

Membri: Dorel Imireanu (Giuvărăști), Mirel Pascu (Ianca), Dănuț Gușatu (Cezieni), Robert Rotea (Vitomirești), Constantin Vizantie (Strejești), Vergil Gealapu (Bărăști), Ion Cheroiu (Brâncoveni), Ion Spiridon (Urzica), Alexandru Taifas (Vâlcele), Ion Enescu (Baldovinești), Ion Aliman (Deveselu), Gheorghe Barbu (Topana), Cici Constantin Oprea (Brastavățu), Titi Peligrad (Șerbănești), Nicușor Sâia (Radomirești), Dumitru Costea (Găneasa), Florea Negrilă (Băbiciu) și Sorin Toma (Movileni).

acor olt saru 2016 3Gheorghe Florin Tiutiu, președinte ACoR Olt:

CU TOȚII TREBUIE SĂ LUPTĂM PENTRU BINELE COMUNEI PE CARE O REPREZENTĂM

„Adunarea de astăzi pregătește cumva adunarea ce va avea loc în prima parte a lunii octombrie când dorim să facem alegerile pentru funcția de președinte, președinte executiv și vicepreședinte, fără a mai avea statut de interimar. (…) În altă ordine de idei, ne întâlnim aici pentru a discuta despre problemele noastre, ale primarilor, fără ca apartenența politică sa aibă vreo importanță. Cu toții trebuie să luptăm pentru binele comunei pe care o reprezentăm, să colaborăm între noi pentru că, numai prin comunicare putem găsi, împreună, cele mai bune soluții la problemele existente în județul nostru. Le adresez și celorlalți colegi ai noștri, care în prezent nu fac parte din această asociație, invitația de a veni alături de noi. Trebuie să învățăm cu toții, să fim mai uniți ca niciodată!”

Ilie Chitez – președintele executiv ACoR Olt:

URMEAZĂ CA ÎN NOUL STATUT AL ACOR OLT SĂ ADĂUGĂM UN PUNCT PRIN CARE SĂ PUTEM PRIMI ÎN RÂNDUL NOSTRU ȘI PRIMARI DE ORAȘE

„În urma cererilor făcute de orașele Scornicești și Drăgănești-Olt, urmează ca în noul statut al ACoR Olt să adăugăm un punct prin care să putem primi în rândul nostru și primari de orașe pentru că altfel nu am putea să asigurăm auditul”.

Mircea Velica, fostul președinte al ACoR Olt:

DOAR PRINTR-O BUNĂ COMUNICARE CU CONDUCEREA JUDEȚULUI, PROBLEMELE VOR FI MULT MAI UȘOR AUZITE ȘI REZOLVATE

„Mulțumesc noii conduceri pentru invitația de a participa la această adunare la care am venit cu mare plăcere, alături de prietenul meu, Ion Ciocan. Pe viitor, aș vrea să se aibă în vedere faptul că doar printr-o bună comunicare cu conducerea județului, problemele vor fi mult mai ușor auzite și rezolvate. Asociația este o forță, îi îndemn pe colegii primari să vină alături de ea și vor vedea că lucrurile vor merge în sensul dorit!

Mai sunt probleme de rezolvat, dar pentru comunitățile locale, vizavi de noua Ordonanță privind accesarea fondurilor europene aș face  propunerea să fie trimiși reprezentanți în teritoriu care să stea de vorbă, punctual, cu cei care vor demara proiecte”.

Ion Ciocan – fostul vicepreședinte ACoR Olt:

LE UREZ SUCCES TUTUROR COLEGILOR, SĂ AIBĂ UN MANDAT LINIȘTIT

„Mă bucur că am șansa de a mă adresa dumneavoastră și vă spun că una din marile realizări ale Asociației Comunelor din România – Filiala Olt este obținerea dreptului de utilitate publică și înființarea serviciului de audit. Oricât de multă carte ar ști, primarii pot să mai și greșească. Iar acest serviciu pentru care îmi iau întreaga responsabilitate funcționează destul de bine și am convingerea că o va face și de acum încolo. Le urez succes tuturor colegilor, să aibă un mandat liniștit și mai departe rămâne de văzut ce va mai fi..”.

Paul Stănescu, președintele PSD Olt, fost președinte al CJ Olt:

DACĂ NOI NU NE IMPUNEM PUNCTUL DE VEDERE, NICIODATĂ NU VOM PUTEA TRĂI ÎNTR-O SINGURĂ ROMÂNIE

„Vreau să mulțumesc pentru invitația adresată. Am mare încredere în noua conducere a Asociației și sunt convins că vor face o treabă foarte bună în lunile ce vor veni. Rolul ACoR este foarte important! De ce? Simplu! Pentru că noi trăim într-o Românie rurală săracă și o Românie urbană bogată. Iar dacă noi nu ne impunem punctul de vedere, niciodată nu vom putea trăi într-o singură Românie. De aceea, îi rog pe toți primarii acestui județ, indiferent de coloratura politică, să vină cu mare încredere spre această Asociație!”

Virgil Delureanu, vicepreședinte  CJ Olt:

ALĂTURI DE MARIUS OPRESCU – PREȘEDINTE CJ OLT, VĂ ASIGURĂM DE TOT SPRIJINUL NOSTRU

„Sper ca toate obiectivele propuse în următorii patru ani să devină realitate și mai sper să le realizați în comunele pe care le reprezentați. Din postura de parlamentar, am asistat la mai multe  astfel de întâlniri ce au avut loc la nivel de țară și mi-aș dori ca invitațiile să fie făcute către toți membrii Asociației. Acolo participă miniștrii, deputații și senatorii din fiecare județ. Alături de Marius Oprescu – președinte CJ Olt, vă asigurăm de tot sprijinul nostru și avem convingerea că împreună vom reuși să ducem lucrurile la bun sfârșit.”

Ioan Ciugulea, vicepreședinte CJ Olt:

CEL MAI IMPORTANT OBIECTIV, PENTRU TOȚI CEI IMPLICAȚI, ESTE CEL AXAT PE DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII

„Din punctul meu de vedere, cel mai important obiectiv, pentru toți cei implicați, este cel axat pe dezvoltarea infrastructurii. Fără implicarea tuturor celor ce au în mână pârghiile necesare dezvoltării nu vom putea face nimic, iar noi avem nevoie de o autostradă sau cel puțin un drum rapid, fără de care ne ocolesc din ce în ce mai des investitorii.”

La final, Ion Aliman – primarul comunei Deveselu, unul dintre cei mai importanți primari rurali ai județului nostru, a ținut să sublinieze, încă o dată problemele cu care se confruntă localitățile rurale, venind totodată și cu soluții, având în vedere faptul că a lucrat peste 30 de ani în țările civilizate din Europa!

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/problemele-primarilor-discutate-in-cadrul-adunarii-generale-a-acor-olt/