Print this Post


Proiectul „De la Timok la Tisa și la Nistru” continuă

Reamintim cititorilor noștri că prof. Dalia Cîrstea (inspector de specialitate în cadrul ISJ Olt), este coautoarea unui proiect de cooperare între sufletele aceluiași neam românesc, între instituțiile de educație și cultură din Slatina și unele asociații și instituții ale românilor de pretutindeni, precum ar fi cele din Serbia, Republica Moldova și Ucraina. E vorba, dragi cititori, de acele zone ale românismului de peste granițele României de azi, zone asupra cărora, dacă nu se intervine de la un nivel instituțional guvernamental, treptat se vor pierde rădăcinile neamului nostru românesc, împrăștiat în lumea largă. După evenimentele de înaltă respirație românească petrecute la Liceul româno-francez de la Chișinău, proiectul româno-român a continuat în Serbia, la Kucevo și Svilajnac (Serbia de Răsărit).

seriba carstea elena sirghie mai 2019 4 netAșadar, în ziua de 31 mai a.c., la Kucevo, a avut loc deschiderea oficială a „Cursurilor de limba română cu elemente de cultură și civilizație.” Au prezentat proiectul Victor Alexeev, reprezentant al românilor de pretutindeni, Olivyer Marius  Diloff, consul român la Zaicear, Sașa Iovanovici, președintele Asociației Românilor din Omolie – Kucevo și reprezentanta noastră din Olt, prof. Dalia Cîrstea. Cadrele didactice participante din România au oferit copiilor care vor urma cursurile de limba română un număr de 25 de abecedare, fiecare dintre ele având scris câte un mesaj de la un profesor, învățător sau educator.

Activitățile au continuat a doua zi, 1 iunie 2019, LA Svilajnac, în ceea ce privește proiectul social  internațional de educație pentru valori „De la Timok la Tisa și la Nistru”  cu lansarea cărții de poeme patriotice „Glonțul restaurației, al cărei autor este ziaristul și scriitorul Dumitru Sârghie din Slatina. A citit din creația autorului prof. Elena Sîrghie, membru component al acestui proiect de suflet românesc. Volumul a fost distribuit fraților români din Serbia, Republica Moldova și Ucraina, alături de ziarul Linia Întâi, în care era consemnat, cu lux de amănunte, evenimentul de la Chișinău.  Prof. Dalia Cîrstea a făcut prezentarea generală a proiectului precum și prezentare power-point cu activitățile anterioare desfășurate în cadrul proiectului, anume cele de la Chișinău. Totodată au fost prezentate mesajele video ale colegilor de la Chișinău Natalia Bulat, Boris Volosatai și Angela Ojog. S-a cântat imnul proiectului „Acasă-i România”, iar elevii Școlii Generale „George Poboran, din Slatina au oferit celor peste 170 de oameni prezenți la manifestare un spectacol folcloric de pură extracție românească S-au rostit discuri patriotice din partea președinților unor asociații românești din Serbia, Moldova și Ucraina.

seriba carstea elena sirghie mai 2019 5 netActivitatea cu o profundă încărcătură patriotică și națională s-a desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Olt, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Cernăuți, Ucraina, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Odessa, Ucraina, Asociația Generală a Învățătorilor din România – filiala R.Moldova, Asociația „Podul lui Traian” Svilajnac-Serbia, Asociația „Românii din Omolie” Kucevo-Serbia, Asociația Românilor de pe Valea Pecului „Pincum” Mustapici-Serbia și Asociația „Româna Bătrână” Neresnica-Serbia, Asociația Generală a Învățătorilor din România  – Filiala R. Moldova ( Președinte   Mariana MARIN), Asociația ,,Podul lui Traian”, Svilajnac, Serbia (Președinte Anta ZURKONU), Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia (Președinte Dragan STOIANELOVICI), Asociația „Românii Împreună” Veliko Gradiște (Președinte Ziva MOMIROVIC), Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Cernauți și Odesa, Ucraina (presedinți Elena PILIGACI și Mihail MECINEANU, la Odesa), Asociația Generală a Învățătorilor din România (președinte Viorel DOLHA), Asociația ,,Românii din Omolie” Kucevo, Serbia   (Președinte Sașa JOVANOVIC), Asociația Românilor de pe Valea Pecului „Pincum”,  Serbia (Președinte Dragan LAZAREVIC), Asociația „Româna Bătrână” Neresnica-Kucevo, Serbia; Inspectoratul Școlar Județean Olt  (reprezentant Dalia CÎRSTEA). În total, peste 1560 de suflete românești. La final întreaga sală a cântat „Noi suntem români”!

 N.R. Într-un număr viitor vom prezenta  și deciziile Adunării Extraordinare Uniunii Românilor din Serbia, la care a participat și delegația română din Slatina condusă de prof. Dalia Cârstea.

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/proiectul-de-la-timok-la-tisa-si-la-nistru-continua/