Print this Post


PUȚIN DESPRE LIBERTATEA PRESEI

În această epocă a consolidării democrației în România, individul are nevoie de spațiu public, așa cum are nevoie de aer. Arestarea și controlul vorbelor, a minților și ochilor cetățenilor sunt inadmisibile. Libertatea presei este o lege naturală, nescrisă, instituită de Dumnezeu. În mod natural, libertatea de expresie nu poate fi încălcată de nici o putere pământească și, în nici un caz, de o guvernare coruptă, așa cum tot au românii, din 1989 până în prezent.

Că spiritul e prin definiție liber și conștient o spun și unii ziariști din Slatina, Ei au înțeles, în mare măsură, că Dumnezeu le-a dat oamenilor de presă rațiune și, deci, și putința de a alege între bine și rău, după cum le dictează conștiința.

presaÎn „Mass-media și democrația” (John Keane, The Media and Democracy, 1991, trad. Alina Doica, Mass-media și democrația, Iași, Institutul European, 2000, p. 24), John Keane aprecia: „Doar o presă liberă poate garanta existența unui depozit de fapte și argumente ale acestora, cultivând astfel obiceiul de a contesta și corecta opiniile și de asigura victoria Adevărului asupra minciunii”.

Avem dreptul de a ști, iar guvernele despotice sancționează deseori acest drept. În „Păcatul împotriva spiritului”, filosoful Ioan Petru Culianu arăta faptul că „un ziar ori o revistă vor dispărea doar prin proces public, intentat de guvern sau de oricare altă persoană juridică, dacă judecătorul va decide că publicația predică abolirea democrației sau atentează la bunele moravuri!” (Culianu Ioan Petre, Păcatul împotriva spiritului, Ed. Nemira, 1999, p. 65).

Este binecunoscut faptul că toate statele absolutiste s-au luptat să țină presa în frâu, punând botniță libertății de expresie. Au existat și sunt încă teze care nu se pun de acord ca presa să se sustragă complet controlului de stat. În concepția acestora, libertatea presei este profund dăunătoare și se cere CENZURĂ!
Fiecare abuz sau articol licențios din presă trebuie să capete o pedeapsă corespunzătoare, au spus și vor spune, întotdeauna, conducătorii politici din România.

Teoria dreptului natural la libertatea presei a fost expusă, în mod explicit, în Reasons Restraining the Press (1704), de Matthew Tindal, iar mai târziu, Jeremy Bentham susținea că „Acele guverne și legi sunt cele mai bune care produc bunăstare maximă numărului cel mai mare de oameni. Problema cheie este dezvoltarea unui sistem politic electoral și de autorizare a unor guverne «nedespotice», adică grupuri de legislatori asigurând aplicarea legilor ce determină bunăstarea” (John Keane, The Media and Democracy, 1991, trad. Alina Doica, Mass-media și democrația, Iași, Institutul European, 2000, p. 30).

Dacă, în general, onor-clasa noastră politică de la Olt a fost și mai este încă, prin punctele esențiale, aliată împotriva unor ziariști, care au curajul să scrie adevărul, între care unii, prin editorialele lor au declanșat adevărate furtuni politice și administrative, care s-au soldat cu căderea unor capete importante (directori de spital, lideri de partid, conducători de instituții descentralizate și deconcentrate), am putut consemna și poziții rezonabile și onorabile ale unor lideri politici din județul Olt, foști și actuali, precum și ale unor oameni din societatea civilă. (va urma)

Dragoș Sîrghie (fragment din lucrarea „Editorialul în județul Olt” – 2006

Permanent link to this article: http://linia1.ro/putin-despre-libertatea-presei/