Print this Post


Regal Jean Lupu – Lansare de cărți și Corul Symbol!

Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, s-a întrecut, deunăzi, pe sine. Astfel, în ziua de 18 iunie a.c., ora 17.00, la Muzeul Județean Olt, a avut loc o manifestare de înaltă ținută intelectuală și spirituală. Anume, lansarea cărților „Mărturisire – Viața ca un labirint” și „Cântând să ne bucurăm”, al căror autor este nimeni altul decât Jean Lupu, slătinean de origine, maestru al artei corale și dirijorale românești.

În continuarea acestor lansări de suflet, Corul Symbol a adus o reverență Slatinei și locurilor în care s-a născut și format ca om și profesor mentorul și dirijorul Jean Lupu, personalitate de seamă a muzicii corale românești.

Prezentăm, în continuare, fragmente din luările de cuvânt al unor invitați, cunoscuți în arealul intelectul și cultural al Slatinei noastre seculare, precum și un scurt interviu cu Jean Lupu, cel care și-a înmuiat pana în suflet, pentru a scrie cele două cărți pentru posteritate și cel care, prin Corul Symbol, a făcut ca România să strălucească în lume măcar la acest capitol.

manifestare muzeu jean lupu 1Laurențiu Guțică:

“(…) Am simțit o stare cu totul specială, când am văzut că un om precum Jean Lupu ajunge să reprezinte județul Olt, acolo, la București, în elita spiritului românesc. Pe profesorul și dirijorul Jean Lupu îl caracterizează o putere de muncă exemplară, un spirit de sacrificiu nemaintâlnit și o ambiție fără margini. De fiecare dată când l-am întâlnit, l-am privit cu atenție și nu pot să cred, că anul trecut, în luna martie, l-am sărbătorit, cu o delegație a Oltului, la Ateneului Român, acolo unde elita culturală a Bucureștiului, l-a sărbătorit, de asemenea, la împlinirea a 75 de ani de viață și 55 de ani de activitate dirijorală.”

Aurelia Grosu:

“(…) Este greu și riscant să scrii o carte autobiografică, plus că maestrul Jean Lupu, cu experiența unei vieți, cu bunul-simț care-l caracterizează, a așternut în cuvinte simple 75 de ani de viață, porniți din Brâncoveni, satul Văleni, crescut într-un mediu care l-a format pentru întreaga viață.”

Denisa Guțică, recenzorul cărții:

“(…) Într-un top al preferințelor mele literare, memorialistica, literatura de mărturisire, ocupă unul dintre primele locuri. Așa încât, mărturisirile d-lui profesor Jean Lupu m-au nimerit de foarte bună cititoare. Am citit și am recitit cartea d-lui profesor în registre și în chei diferite. Pentru prima oară, în martie 2015. Pentru prima dată, în cheie barbară, care presupune devorarea prăzii. Ulterior, registrul s-a schimbat și a devenit unul inspecțional, critic, analitic, așa cum am învățat eu la școală că se citește o carte. D-le profesor, vă mulțumesc, vă îmbrățișez, vă iubesc!”

Prof. dirijor Alexandra Geantă:

“(…) Viața ca un labirint”, a doua parte a titlului, vreau să fie un exercițiu de imagine a profesorului care ieșit din acel labirint, dar viața este un labirint, pentru că abia acum ați parcurs cursurile superioare ale facultății vieții și vă invit să treceți prin noul labirint, să ne învățați pe noi tot ce mai avem de învățat, încă foarte mult.”

 Prof. Ion Tâlvănoiu:

“(…) Maestrul Jean Lupu nu este doar un mare dirijor, este și un mare pedagog. Maestrul Jean Lupu este și un om foarte meticulos. Firește și de aceea Corul Symbol are acest succes, atât național, cât și internațional.”

Fostă elevă a profesorului, colaboratoare, care a cântat ca solistă în Corul Ciprian  Porumbescu, Luana Popa:

“(…) Dacă aș spune că acest moment este o emoție, aș spune că este un parteneriat, deoarece emoția este o trăire de scurtă durată. Momentul pe care-l trăim astăzi este o emoție la puterea n.

D-le profesor, v-ați făcut datoria cu exigență, seriozitate, profesionalism și dăruire. Aceste calități umane m-au ajutat foarte mult în desăvârșirea mea pentru viață.”

manifestare muzeu cor symbol jean lupuProf. Jean Lupu:

“(…) Nu este o simplă povestire, este o viață expusă cu sinceritate și se pare că și cu convingere. Pentru că atunci când spui sincer un lucru, se simte sinceritatea și îți este dat crezul respectiv. Ai credit atunci când ești sincer.

Lucrând toată viața cu copiii, nu am putut să fiu altfel. Cu copilul, nu te poți dedubla, nu poți juca teatru, copilul te citește imediat, are un simț în plus. Cu copilul trebuie să fii sincer. Acea sinceritate m-a călăuzit și în realizarea acestei spovedanii publice.

Jean Lupu:

Muzica este matematică și meloterapie

jean lupu oltCum ați luat decizia să scrieți o carte de memorii?

Am simțit că pot să ajut semenii cu exemplele bune și grele din viața mea. Am simțit că, în experiența vieții mele, această carte poate ajuta și pe alții, în diverse situații, în varii întâmplări din viața oamenilor. E bine să nu o iei de la început, să nu experimentezi totul, e bine să te bazezi pe experiența altora. Se spune că cel mai înțelept învață din greșelile altora, nu din ale lui.

Am relatat, în cartea respectivă, fapte bune și rele din viața mea, pe care tinerii și mai puțin tinerii le pot lectura, le pot lua sau nu în viața lor. Este o carte scrisă cu sinceritate totală, mi-am înmuiat, așa cum am mai spus, pana în sufletul meu, și am așternut pe hârtie cu gândul la cei care mă urmează.

Cum comentați faptul că școala românească de acum promovează o educație muzicală destul de deficitară?.

Dacă nu ai gustat un fruct, nu știi cum este. Eu, până să gust o banană, dacă mi-o arăta cineva, o refuzam. Aș fi preferat un morcov în loc de banană. Acum, știind ce este banana, o prefer morcovului sau cartofului. Cine hotărăște aceste lucruri, cu privire la diminuarea educației muzicale în școală, nu știe ce valoare educativ-formativă are muzica. Muzica este singura disciplină care este și știință, ea făcea parte, în antichitate, din rândul științelor exacte, dar și artă. De aceea, ea angajează ambele emisfere, și stânga, și dreapta. Stânga – ca matematică, dreapta – ca artă. Pentru că muzica este matematica sunetelor. Nu o spun eu, a spus-o Octav Onicescu, marele matematician.

Muzica este matematică, este proporție matematică. O notă întreagă, o doime, o pătrime, o optime, o șaisprezecime, o treizecidoime, acestea sunt strict matematice. Frecvențele sonore, de asemenea, sunt strict matematice. Or ele, prin exersarea lor, fie și în mod amator, nu ca muzician, prin exersare dezvoltă și emisfera stângă, și emisfera dreaptă, dezvoltă o concentrare, gândirea logică, sensibilitatea, memoria, afectivitatea, creativitatea, imaginația.

Cine hotărăște să nu fie muzică, în școlile primare, nu știe ce înseamnă muzica.

Spuneați că vă simțiți mult mai sănătos și mult mai bine acum, la 76 de ani, decât atunci când aveați 55 de ani. Dezvăluiți acest secret în carte?

Da! Datorez acest fapt și muzicii. Muzica este meloterapie. Se practică meloterapia, cine cântă nu e om rău. Cine nu are răutate în el, capătă sănătate. Răutatea îți aduce boală în trup, pentru că a-ți îmbolnăvi întâi sufletul, înseamnă a veni și după aceea și boala trupului. De aceea, veți vedea că oamenii răi, oamenii înrăiți, care poartă ranchiună, nu trece mult timp și se îmbolnăvesc fizic, efectiv. Oamenii care știu să ierte, oamenii care știu să iubească, aceia sunt cei care sunt sub influența muzicii, aceia își mențin sănătatea, ba chiar își ameliorează sănătatea. Eu chiar mi-am ameliorat-o puțin acum, sunt infinit mai sănătos, decât cu 55 de ani în urmă.

Ce regim a fost mai binevoitor cu valorile adevărate, fundamentale ale muzicii românești?

E grea întrebarea, nu am făcut o astfel de evaluare, dar și atunci, în comunism, ca și acum, valorile, totuși, au izbutit. Atunci, era un sistem foarte bine construit pentru promovarea valorilor, era o emulație de masă, apoi se ajungea la nivel de raion, la nivel de regiune și sus de tot ajungeau vârfurile. Acum, e aproape aleatoriu promovarea valorilor. De aceea, aș îndemna să se organizeze descoperirea și promovarea valorilor, să fie o acțiune conjugată la nivel național, urmărită de stat și promovată de stat.

Ce înseamnă Slatina pentru sufletul d-voastră?

Slatina înseamnă locul de unde eu mi-am luat zborul în lumea muzicii. Slatina înseamnă locul unde eu am fost uns ca dirijor. Aici, am cântat concert de colinde în prezența primului secretar Constantin Sandu și nu m-a legat nimeni, în 1972, împreună cu Dan Cosmulescu. Aici, mi-am înmormântat tatăl, cu un sobor de preoți, în frunte cu Protopopul Trandafir și cu Corul de la Catedrala din Slatina, încât sunt trainic legat, sunt indestructibil legat de Slatina.

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/regal-jean-lupu-lansare-de-carti-si-corul-symbol/