Print this Post


„ROMÂNIA 100” – Festivalului Național Sărbătoarea Iilor

Primăria comunei Cezieni, împreună cu Consiliul Județean Olt și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, au organizat cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Național Sărbătoarea Iilor, proiect cultural dedicat Centenarului, desfășurat sub genericul „ROMÂNIA 100”. Această ediție a sărbătorii este finanțată integral de către Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, și beneficiază de identitatea vizuală a European Year of Cultural Heritage EYCH 2018.

Începută de inginerul Tudor Dănacu, în anul 1974, după un obicei al Principesei Brâncoveanu, care a premiat cele mai frumoase ii cusute de femeile din sat, între anii 1920-1947, Sărbătorea Iilor de la Cezieni s-a constituit ca o formă de rezistență a frumosului și tradiției locale la tot ce însemna falsitate și kitsch.

cezieniAnual, sute de ii pleacă din Cezieni, atât în țară, cât și peste hotare, demonstrând că arta milenară a cusutului este încă vie și că va dăinui multă vreme de acum încolo.

Luni, 4 iunie 2018, ora 11:00, în sala de ședințe a Consiliului Județean Olt, a avut loc lansarea proiectului, ocazie cu care s-a organizat și o conferință de presă.

Marți, 5 iunie 2018, începând cu ora 16:00, la Căminul Cultural Cezieni, au fost reconstituite secvențe de obiceiuri locale, prin organizarea unei șezători.

Vineri, 8 iunie 2018, ora 10:00, la Căminul Cultural Cezieni au avut loc dezbateri tematice și ateliere meșteșugărești deschise.

Sâmbătă, 23 iunie 2018, de la ora 15:00, o serie de personalități din România, din domeniul etnologiei și etnografiei, vor dezbate, la Cezieni, la Căminul Cultural, în cadrul Simpozionului Național „România – 100 de ani de la Marea Unire – document incontestabil al identității naționale și perenității poporului român”.

Duminică, 24 iunie 2018, în ziua de Sânziene, cu începere de la ora 13:00, are loc jurizarea iilor noi, apoi Parada națională a Costumelor Populare, la care sunt invitate perechi din toate zonele reprezentative din punct etnografic de pe tot cuprinsul României. De la ora 16:00, pe stadionul comunei, are loc celebra Horă a iilor, în care se prind toate purtătoarele de ii înscrise în concurs, pentru ca juriul să le poată vedea și selecta pe cele mai reprezentative pentru cele trei secțiuni ale concursului: ii vechi tradiționale, ii noi tradiționale și ii de stradă.

Tot în aceeași zi, începând cu ora 17:00, va avea loc un spectacol folcloric cu o largă participare de soliști consacrați: Anișoara Popescu, Cătălin Pandurescu, Constantin Enceanu, Petrică Mâțu Stoian, Nicolae Furdui Iancu și taraful său, Steliana Sima și Mariana Ionescu Căpitănescu.

Festivalul se va încheia cu Festivitatea de premiere a iilor și cu un spectacol extraordinar susținut de un invitat surpriză.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/romania-100-festivalului-national-sarbatoarea-iilor/