Print this Post

Elena IOTU, președinta Organizației Femeilor ALDE OLT:

România nu riscă absolut deloc să fie „aruncată în aer”, așa cum se vehiculează în media centrală!

Doamna Elena Iotu, tocmai ați fost aleasă în fruntea femeilor ALDE din Olt, o mișcare relativ rapidă, de la momentul plecării din PNL. Sincer, ce credeți că vă recomandă pentru această poziție politică onorantă?

Întotdeauna, ca de altfel și acum, sunt de părere că, în politică, noțiunea de «mișcare relativ rapidă» sau după caz «întârziată», nu există, și am să vă explic punctul de meu de vedere asupra acestui aspect, în contextul actual al evenimentelor politice și ținând cont de evoluția cadrului politic din țara noastră.

În România, și subliniez că acesta este un punct de vedere personal, cadrul în interiorul căruia se desfășoară evoluția politică națională, este unul aflat în faza încă incipientă, având ca reper începutul anilor ’90. Suntem, ca stat, o democrație tânără, în comparație cu foarte multe țări europene, o democrație tânără, foarte dinamică și deosebit de activă, motiv pentru care este normal ca lucrurile să evolueze rapid, dat fiind faptul că avem de recuperat o discrepanță destul de mare față de statele fondatoare ale Uniunii Europene.

Acest lucru este valabil și în ceea ce privește scena politică internă, scenă care, pentru moment, traversează, într-un ritm alert și totodată efervescent, așezarea principiilor pe care ne alegem să le urmăm și pe care, împreună, ne dorim să reușim să le definim cât mai bine, pentru ca ele să fie clare și explicite, pentru a fi înțelese de către societatea românească.

Bineînțeles că sunt mult mai mulți factori care influențează această mișcare rapidă în evoluțiile politice, unul dintre acești factori fiind și experiența pe care o avem fiecare dintre noi, iar dacă vorbim despre situația mea, pasul către preluarea Organizației Femeilor Alianței Liberalilor și Democraților Europeni din Olt a fost unul firesc.

elena iotu 2 netCum v-ați acomodat cu politica ALDE, care este subordonată fratelui mai mare, PSD, după ce dvs., în interviurile pe care mi le dădeați, atunci când erați la PNL, propovăduiați dreapta liberală și luptați împotriva neo-comuniștilor din PSD?

Ca să putem vedea mai bine lucrurile, v-aș propune să aruncăm o privire peste politica Alianței Liberalilor și Democraților Europeni, dar și în istoria liberalismului românesc, într-un context mai larg și anume cel al Uniunii Europene,  pentru a înțelege mai bine proiecția acestei alianțe europene în România.

În 2014, Partidul Național Liberal s-a desprins de aripa grupului Alianței Liberalilor și Democraților Europeni, aderând la aripa grupului Popularilor Europeni, abandonând, bineînțeles, nu în totalitate, reforma liberală pe care și-o asumase în cadrul ALDE – o reforma liberală asumată de către liberalii români încă din ’90, când partidul a fost reînființat, dar, în același timp, nu cu aceeași intensitate înverșunată a vechilor familii liberale fondatoare, preferând să abordeze un orizont care, într-un fel, se îndepărtează de prioritățile meseriilor ce fac parte din categoriile liberale, cum ar fi profesorii, medicii, notarii, avocații, artizanii etc., o alegere care pe mine, în mod personal, m-a afectat direct, ținând cont de faptul că activitatea mea, inclusiv cea politică, vizează mai ales sectoarele «sănătate» și «educație», zone în care, noi romanii, ca cetățeni europeni, mai avem foarte mult de lucru, pentru a le putea face funcționale, cel puțin la un standard decent, sectoare care să furnizeze servicii de care românii să se poată bucura și, mai ales, în care să poată avea încredere.

Odată achitat de instanțele judecătorești, C. P. Tăriceanu ia un avans moral consistent în fața aliatului său Liviu Dragnea. În acest context, credeți că liderul dvs. merită să candideze la președinția țării?

A rezuma două forțe politice importante, două entități politice aflate acum într-o alianță parlamentară, doar la portretul liderilor celor două partide (așa cum ați făcut mențiune mai devreme, în întrebarea dvs.), este o abordare oarecum precipitată. Această alianță parlamentară și totodată guvernamentală, formată din liberal-democrați și social democrați, are dincolo de imaginea liderilor menționați de către dvs., foarte multe voci, atât de o parte cât și de cealaltă, voci care poate că nu au un ecou atât de puternic în spațiul public, dar care sunt ale unor intelectuali, specialiști în domeniile lor de activitate, oameni cu un puternic profil politic, și care nu pot fi neglijate.

Călin Popescu Tăriceanu este un politician cu o vastă experiență politică, fost prim-ministru liberal al României și, iată, în continuare, reprezentantul și președintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa în România, dar și președinte al Senatului României. Am încredere că va pune în balanță și va lua în considerare cele mai bune teme argumentate în interesul organizațiilor liberal-democrat și, totodată, să nu uităm faptul că în acest moment partidul nostru se bucură de structuri teritoriale stabile, cea mai mare parte a acestora având lideri aleși democratic, ceea ce denotă o capacitate de organizare bună, esențială oricărui partid, iar noi am reușit deja să ducem la bun-sfârșit acest proces.

Așadar, în concluzie, putem spune că organizațiile noastre sunt pregătite să aducă rezultate surprinzătoare în viitoarele competiții electorale.

România are nevoie, nu de unul, ci de mai multe obiective de țară, obiective pe care trebuie să și le însușească, pe deplin, obiective pe care, indiferent de culoarea politică să le duca la bun-sfârșit; indiferent de nuanțele politice aflate la guvernare, fie ele chiar și alianțe; și – indiferent de cine este sau va fi următorul șef de stat, și spun acest lucru în perspectiva alegerilor europarlamentare, urmate îndeaproape de alegerile prezidențiale, acestea fiind pragurile-probă ce ne vor ajuta să tragem concluziile de etapă cu privire la maturitatea organizațiilor județene, iar în cazul nostru, d-l Mihai Niță, ca deputat și președinte al organizației noastre, a reușit, nu întâmplător, să pună bazele unei structuri județene solide, din care fac parte oameni cu foarte multă experiență politică și administrativă.

Ce credeți că se va întâmpla cu ALDE, daca Liviu Dragnea va fi condamnat?

Ceea ce se întâmplă acum de partea cealaltă a alianței și aici mă refer la președintele PSD, Liviu Dragnea, ține de evoluția unui întreg lanț de evenimente ce au un caracter  strict intern și care au legătură, mai degrabă, din punctul meu de vedere, cu inițiativa capacității de reforma internă a structurilor PSD, ei înșiși fiind responsabili de cum vor reuși să concluzioneze aceste aspecte.

În ceea ce ne privește, așa cum spuneam mai devreme, Alianța Liberalilor și Democraților Europeni și PSD sunt, în acest moment, într-o alianță parlamentară și guvernamentală, dar să nu uităm că la ultimele alegeri parlamentare, din 2016, partidul nostru s-a poziționat foarte bine, deasupra pragului, ținând cont de faptul că la acea vreme partidul nostru participa la prima competiție electorală în formatul pe care îl avem și astăzi.

În ultimii doi ani, organizațiile noastre au reușit să evolueze semnificativ și, cu siguranță, procentele referitoare la încrederea electoratului liberal-democrat, au evoluat substanțial, la rândul lor.

Lui Dragnea îi țâțâie fundul de frica pușcăriei și este în stare să arunce România în aer, pentru a-și salva libertatea. Cum vedeți dvs. situația asta?

În ciuda ultimelor manifestări care au avut loc în România, în ultimii ani, pentru a mă face înțeleasă, voi da un răspuns cât se poate de obiectiv și de direct, și anume – România nu riscă absolut deloc să fie «aruncată în aer», așa cum se vehiculează în media centrală.

Într-adevăr, putem spune că se inflamează spiritele, atunci când partidele de guvernământ și cele din opoziție au divergențe de opinii, uneori extreme, pe anumite teme și că acest aspect are un efect direct asupra societății românești, dar asta nu înseamnă că nu va fi pusă în aplicare metodologia care să argumenteze, într-un cadru legislativ specific, spețele respective și care să ofere suportul legislativ adecvat pentru a putea soluționa aceste divergențe de opinii.

Felul în care Partidul Social Democrat va reuși să găsească soluții, pentru a ieși din această situație, pentru că, totuși, vorbim despre o criză internă plasată la vârful structurii PSD, o criză al cărei vector este însuși președintele PSD, Liviu Dragnea, asta pe de-o parte, dar așa cum am precizat deja în relatările anterioare – toate aceste aspecte țin de capacitatea de reformă a structurilor social-democrate pentru a reuși să pună capăt acestor frământări interne. Înțeleg că, deși amânată în repetate rânduri până la această oră, din varii motive, până la finalul lunii în curs, va exista o decizie pronunțată a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Probabil că structurile din forul decizional al PSD  se vor raporta la această pronunțare a Înaltei Curți, pentru a lua decizii, mai departe, în interiorul partidului.

Ca președintă a doamnelor ALDE din Olt, care sunt proiectele dvs. pe termen scurt, mediu și lung? Când sunteți dispusă să facem, împreună, o lansare de carte, cu doamnele și domnii din ALDE Olt?

Agenda evenimentelor noastre, în perioada următoare, este una foarte încărcată. Ca președintă a femeilor liberal-democrate din Olt, așa cum am menționat în declarația mea, în ziua alegerilor, voi acorda o atenție deosebită relațiilor interne între organizațiile noastre din județ. Este foarte important ca relațiile între liderii organizațiilor noastre să mențină acest ritm interactiv și constructiv, iar organizația din Slatina va juca un rol foarte important în acest proiect, în primul rând pentru că Slatina este capitala județului nostru și, în același timp, resursa umana foarte bine calificată pe care o avem aici poate da startul unui trend și unui standard performant, cu mult peste ceea ce obișnuiam să avem până nu demult. Vor avea loc un număr important de acțiuni cu diferite caractere, dar vom acorda o atenție sporită felului în care acestea vor fi organizate, pentru că nu ne interesează cantitatea lor, ca număr, ci atingerea scopului pe care ni l-am propus pentru fiecare acțiune în parte.

Bineînțeles că Alianța Liberal-Democrată Olt își propune să sprijine lansări de carte și că acest tip de evenimente vor fi încurajate, având susținere necondiționată, atât din partea mea, cât și a întregii organizații județene, cum de altfel ne dorim ca evenimentele culturale, indiferent de dimensiunea lor, să reușească să-și pună amprenta, cu succes, și să vină cu aportul cultural de care comunitatea noastră are mare nevoie.

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/romania-nu-risca-absolut-deloc-sa-fie-aruncata-in-aer-asa-cum-se-vehiculeaza-in-media-centrala/