Print this Post


S-au dat startul preselecției pentru Festivalul Național de Folclor „Lică Militaru”

Vineri, 12 mai a.c., începând cu ora 9.00, Casa de Cultură „Ileana Constantinescu” din Drăgănești-Olt va găzdui preselecția pentru prima ediție a Festivalului Național de Folclor „Lică Militaru”. Festivalul este organizat de Asociația Artistică pentru Promovarea Tinerelor Talente, în colaborare cu Primăria Drăgănești-Olt, și sprijinit financiar de Consiliul Județean Olt și al Primăriei Drăgănești-Olt.

Scopul festivalului este de a descoperi, conserva și promova cântecul vechi bătrânesc și cântecele specifice ceremonialului de nuntă. În același timp, festivalul va constitui un cadru de afirmare a celor mai valoroși interpreți vocali și instrumentiști. Concursul se desfășoară pe două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști (instrumente tradiționale – vioară, fluier, caval, cimpoi, cobză, țambal etc.). Din fiecare județ pot participa soliști vocali și instrumentiști cu vârsta cuprinsă între 16 și 40 ani.

lica militaru li netPartiturile și fișele de înscriere completate se trimit până la data de 10 mai 2017, pe adresa electronică: aaptt.office@gmail.com. De asemenea, partiturile și fișele de înscriere care nu au fost trimise din motive obiective pot fi înmânate juriului în ziua preselecției. Fișa de înscriere se găsește pe site-ul Consiliului Județean Olt, la secțiunea „Informare cetățeni” –  http://www.cjolt.ro/ro/festivalul-lica-militaru. Detalii suplimentare se pot obține la numerele de telefon: 0734.538.812 și 0734.538.813.

În urma preselecției, vor fi promovați 18 concurenți. Repertoriul fiecărui concurent va fi alcătuit din două piese muzicale valoroase din punct de vedere stilistic și artistic, reprezentative pentru zona din care provine sau pe care o reprezintă concurentul și care trebuie să se încadreze în cele două tematici ale concursului: cântecul vechi bătrânesc și cântece specifice ceremonialului de nuntă (cântecul de ascultare, cântecul miresei, cântecul bradului, hore/cântece de joc).

Acompaniamentul, în cadrul ambelor secțiuni, va fi asigurat de către Orchestra „Jidvei România”, în colaborare cu Ansamblul „Doina Oltului”.

Festivalul Național de Folclor „Lică Militaru” se constituie, astfel, într-o amplă manifestare culturală care are ca obiective: promovarea personalității interpretului Lică Militaru prin crearea unui eveniment anual, care să identifice zona folclorică, Drăgănești-Olt, județul Olt; promovarea imaginii zonei culturale prin impactul național al evenimentului creat, precum și atragerea unui public specific, doritor de revitalizarea folclorului autentic românesc.

Conform regulamentului oferit de organizatori, toți participanții la preselecție vor beneficia de masă gratuită. Concurenții care au vârsta mai mică de 18 ani au dreptul la un loc suplimentar, la masa pregătită de organizatori, pentru însoțitor. Concurenților care vin de la mai mult de 150 de kilometri distanță li se va asigura cazare gratuită. Participanții care vin de la distanță mai mare de 150 de kilometri și au vârsta mai mică de 18 ani pot fi cazați împreună cu un însoțitor. În acest sens, toți cei care doresc cazare înainte cu o zi de preselecție, sunt rugați să facă rezervare pentru hotel la adresa de e-mail aaptt.office@gmail.com, până la data de 9 mai 2017, altfel nu vor putea primi cazare în seara de 11 mai 2017. În seara zilei de 11 mai, toți participanții care au solicitat cazare, sunt așteptați la Slatina (hotelul va fi comunicat în timp util).

În perioada festivalului propriu-zis, toți concurenții vor avea asigurată cazarea și masa pentru o persoană, iar concurenții cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de un loc suplimentar la cazare și masă, pentru un însoțitor.

Prima ediție a Festivalului Național de Folclor „Lică Militaru” se va desfășura în data de 26 mai a.c., ora 18.00. În urma jurizării, se vor acorda premii în bani, după cum urmează: marele premiu în valoare de 3000 lei; premiul I soliști vocali – 2500 lei; premiul II soliști vocali – 2000 lei; premiul III soliști vocali – 1500 lei; mențiune soliști vocali – 1000 lei. Pentru secțiunea instrumentală, premiile sunt în valoare de: premiul I – 2500 lei; premiul II – 2.000 lei; premiul III – 1500 lei, iar mențiunea este în valoare de 1000 lei.

Nu în ultimul rând, vă prezentăm echipa de proiect: director festival – Constantin Bîrcă – președinte AAPTT; președintele juriului – conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/s-au-dat-startul-preselectiei-pentru-festivalul-national-de-folclor-lica-militaru/