Print this Post


  SALVE, MAGISTER! SPERANȚA – IZVOR DE PUTERE!

  Motto: „Speranța este cea din urmă scânteie care se stinge în orice inimă!” (Alexandre Dumas)

  Cine nu s-a simțit strivit sub numeroase angajamente și incapabil să facă față atât de multor lucruri deodată? Cine nu s-a simțit vinovat și nu a avut de luptat împotriva vreunei probleme de viață? Care om nu a avut cel puțin un moment greu în viață, în care s-a simțit copleșit? Cine nu a avut un moment „când să vrea să arunce prosopul în ring și să fugă pe o insulă pustie”? Te-ai considerat vreodată incapabil să rezolvi tot ce aveai pe agenda de lucru?

  dumitru nica linia intai 749

  Prof. Dumitru Nica

  Aceste probleme, aceste întrebări au devenit tot mai frecvente în lumea actuală – mai agitată, revendicativă și confuză. Faptul că reușim, de fiecare dată, să mergem mai departe, demonstrează că cineva ne-a dat această putere. Speranța a fost cea care ne-a dat această putere. Speranța a fost cea care ne-a arătat calea și ne-a dat puterea să nu îngenunchem în fața greutăților, să mergem mai departe în picioare, să privim înainte, cu încredere, că mâine, poimâine, în viitor va fi mult mai bine. Omul nu poate merge prin întuneric, însă lumina îi luminează calea, speranța este, de fapt, o luminiță de care omul se agață ca să poată vedea drumul înainte.

  Fiecare om are măcar un vis al său. Fie că este bogat sau sărac, tânăr sau în vârstă, intelectual sau om de rând, fiecare persoană își are visele sale. Uneori acestea se împlinesc și suntem cei mai fericiți, alteori rămân simple vise. În ultima vreme, tot mai puțini oameni pot spune că și-au împlinit visele. Pentru foarte mulți, viața este din ce în ce mai grea, se lovesc de tot felul de greutăți, de obstacole, de probleme – mai grele sau mai ușoare, iar supraviețuirea devine singurul vis pe care și-l mai pot permite. Adeseori aflăm despre oameni acre n-au mai putut visa, n-au mai putut continua lupta cu viața și au renunțat. Dureros este că procentul tinerilor, în rândul acestora, este prea mare.

  Viața este un șir de victorii și eșecuri, iar omul trebuie să găsească puterea necesară pentru a merge mai departe. O asemenea sursă de putere este speranța. Nu trebuie renunțat niciodată la lupta cu viața. Să depășim permanent deznădejdea, pentru că ea ne împiedecă să pornim mai departe. Omul poate avea orice, însă, fără speranță, sufletul lui este mort. Speranța este o necesitate a sufletului, ce nu poate fi ignorată, este cea mai necesară energie.

  „Speranța deschide ochii sufletului arătându-i că există o cale de a merge mai departe”. (Psihologul Ion Drăgan) Speranța pune totul într-o lumină mai blândă, îndulcește amarul vieții și încălzește sufletele împietrite. Speranța ne face să înțelegem că nu totul e atât de negru precum pare.

  De mult timp, oamenii merg pe ideea că „speranța moare ultima”, dar acest proverb dă naștere, în om, la o altă speranță, ceea ce înseamnă că „speranța nu moare niciodată” – recunosc mulți psihologi. Prin speranță, ne clădim propriile vise, iluzii și fiecare iluzie începe cu „dacă ar fi așa…” și sfârșim cu un vis, cu o speranță, la care nu putem renunța. Speranța ar trebui să fie lumea noastră, o lume cu culori vii și multă fericire. Nu e nimic rău să avem speranțe. Întâlnim expresii ca „sper că va fi bine”, „sper că reușesc” etc. Orice acțiune este însoțită de speranța reușitei ei. Sperând, putem depăși și teama de orice.

  Mi-am amintit că, în urmă cu câțiva ani, dacă nu greșesc în 2013, s-a dat la Bacalaureat, printre alte subiecte, următorul: scrie un text argumentativ, de 15-20 de rânduri, despre speranță, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: „Lumea are nevoie de speranță ca de lumină!” (Dimitrie Bolintineanu).

  Au fost elevi care au obținut maximum de puncte la acest subiect, dar cum este la orice examen, au fost și mulți elevi care au luat zero puncte. „Speranța este un vis cu ochii deschiși”, spunea Tudor Arghezi, iar Robert Hensel adăuga: „Ori de câte ori simțim că nu mai putem continua lupta cu viața, speranța ne șoptește în ureche, pentru a ne reaminti: sunteți puternici!”

  Izvorul speranței ne va învăța cum să avem o viață reușită și plină de sens. Este necesar să privim la evenimentele trecute fără îngrijorare. Să ne concentrăm asupra lucrurilor plăcute și să manifestăm aprecieri pentru experiența vieții noastre. Numai așa vom reuși să ne vedem viitorul într-o lumină mai bună, deoarece există în trecutul nostru suficiente motive ca să privim la viitor cu speranță. Să găsim puterea de a ne înviora speranța!

  Prof. Dumitru Nica 

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/salve-magister-speranta-izvor-de-putere/