Print this Post


  Salve, magister! Străduiește-te să fii fericit!

  Motto: „Cei mai mulți oameni sunt exact atât de fericiți pe cât se decid să fie!” Abraham Lincoln

  Zilele trecute, mi-am amintit o mică poveste, cred că de pe Facebook. O fetiță a fost întrebată: „Când vei fi mare, ce vrei să te faci?” Ea a răspuns: „Vreau să mă fac Fericită!” Cel care-ntrebase s-a exprimat: „Nu a înțeles întrebarea!” Auzind, fetița a replicat: „Nu, voi nu ați înțeles viața!?”

  Gândindu-mă mai mult, am luat hotărârea să scriu acest articol, cu toate că despre Fericire s-a scris și se va mai scrie mult. Dar, ce este Fericirea? Este greu să definești Fericirea. Este ca noțiunea de Mulțime, în matematică, nu se definește, mai bine o descrii, dai exemple.

  dumitru nica li 747

  Prof. Dumitru Nica

  Psihologul Ion Drăgan, profesorul meu din facultate, spune: „Fericirea este cea mai sublimă stare pe care o poate atinge un om în viața lui. Ea nu constă în a avea ceea ce îți dorești, ci în a-ți dori ceea ce ai deja!”

  Niciun alt sentiment nu este la fel de cuprinzător ca fericirea: ea poate, în același timp, să te remonteze și să te dărâme, la propriu. Denis de Rougemont spune că: „Fericirea nu ține de «a avea», ci de «a fi»; ea nu poate fi achiziționată, simțită, deoarece este o stare de care trebuie să te lași cuprins.” Fericirea vine din suflet, din interior. Poți fi fericit în mai multe feluri și din mai multe motive. Poți fi fericit, mulțumindu-te cu puțin, poți avea o fericire amețitoare și dulce în ochii altora, iar tu să te crezi veșnic nedreptățit.

  Iar Sofocle spune: „Fericirea este un sentiment, o emoție conștientă (…). Este fericit cel ce știe că e fericit!” După părerea mea, cea mai completă descriere este a psihologului american Robert Misrahi, care spune: „Pentru a-ți construi fericirea, esențial este să ajungem la sentimentul că viața noastră are un sens axat, cu preponderență, pe bucurie. Fericirea înseamnă împlinirea de sine, accesul la bucuria de a exista, adică plăcerea de a trăi și a te fi născut pe această lume!” „Nimeni nu va reuși să devină fericit, construindu-și fericirea pe nefericirea altora!” (Ion Drăgan)

  Să știm fiecare, să ne construim fericirea din întâmplări mici și să-i ajutăm și pe alții să o facă, pentru că „fericirea este alcătuită dintr-un șir de plăceri mărunte”, susținea Baudelaire.

  fericire„Sunt fericit că am luat o notă bună, sunt fericit că am înțeles o explicație, sunt fericit că mi-a zâmbit cineva, sunt fericit că mi-a dăruit cineva o floare… Da, poate că sunt niște banalități, dar toate însumate alcătuiesc, într-adevăr, fericirea; fiindcă ce este de fapt fericirea? De ce să încercăm să-i dăm o definiție abstractă? Pentru a suna filosofic? Fericirea absolută nu există; Fericirea măruntă, însă, da! Ea este o clipă; dar sublimă. Este o pauză fermecătoare a unei vieți agitate. Și totuși este aparentă.” (Descrierea unui adolescent într-o revistă școlară)

  O serie de studii psiho-sociologice arată că peste 90% din cazuri oamenii își fac griji inutile. Tensiune nervoasă, consum energetic, inconfort psihic – toate acestea pot fi reduse dacă ne-am deprins să vedem partea frumoasă a lucrurilor. Mai bine să ne concentrăm atenția asupra ceea ce poate fi plăcut. Chiar când lucrurile merg prost. Încercați să readuceți în memorie întâmplări fericite și – de ce nu? – situații pe care le-ați considerat, cândva, de nedepășit. Veți vedea că acum le priviți altfel. Învățați, deci, să priviți viața optimist! Să nu ne concentrăm pe petele întunecate ale vieții, ele sunt foarte mici în comparație cu tot ce avem în viața noastră, dar ele sunt cele care „poluează” mintea noastră. Îndreaptă-ți privirea de la punctele negre din viața ta, pentru că fericirea este ca ecoul: răspunde, dar nu vine.

  Din cercetările psihologice reiese că oamenii fericiți sunt mai creativi, mai productivi, prosperă mai repede, atrag mai mulți prieteni, au căsnicii mai bune, se mențin sănătoși și trăiesc mai mult decât semenii lor mai morocănoși. „Se pare, spun psihologii, că fericirea este un medicament!” Aceleași studii spun că fericirea se poate forma. Trebuie să fii dispus, ca în ciuda părerilor pesimiste să dai o șansă părților pozitive ale vieții.

  După cum demonstrează studiile efectuate de experți, genetica este responsabilă de 50% din coeficientul de fericire al unui om. Chiar dacă ai moștenit genele tristeții în loc de cele ale veseliei, nu ești totuși condamnat la o viață mohorâtă. Împrejurările contribuie doar cu 10% la fericirea omului. Celelalte 40 de procente depind de ce anume faci ca să fi fericit. Majoritatea presupunem că lucrurile exterioare ne vor lumina viețile – o casă mai mare, o slujbă mai bună etc. – numai că acestea aduc o bucurie temporară, care dispare, fără tăgadă. Câțiva psihologi americani au descoperit chiar secretul fericirii durabile (spune ei, și parcă au dreptate) și anume: „Să căutăm dincolo de plăcerile trecătoare, către stâlpii fericirii autentice: angajamentul față de familie, muncă sau pasiune anume și aflarea unui sens, urmărind un scop înalt”.

  Trebuie să depui un anume efort și să respecți „angajamentul” luat, pentru tot restul vieții, ca să-ți menții starea de fericire. Să te arunci în vâltoarea vieții, să faci nebunii, din când în când, să te simți imbatabil, pentru că acesta-i secretul fericirii. Nu lăsa melancolia să te lovească și nici nu lăsa o personalitate aparent superioară ție să se „năpustească” asupra ta, fii tu însuți, fii adevărat! Înlătură din vocabularul tău expresii ca: „Așa ceva nu-i pentru mine, sunt un păgubos!” „Eu n-o să pot avea niciodată așa ceva!” Și spune, în schimb: „Lasă, că îmi vine și mie rândul!”, „Am să mai încerc odată!”, „Se poate și mai rău!” și, mai ales, „Nu mă las!”

  Adevărata fericire este Familia, care, întotdeauna, a fost și va rămâne locul de împlinire a celor mai mărețe și profunde aspirații omenești de bucurie. Apoi, nu putem omite momentele petrecute în anturajul celor dragi, pe care nu le putem înlocui cu nimic altceva. Veritabila fericire este dată de bucuria inimii și a minții, nu de bucuriile care provin din bunurile materiale, pentru că viața nu se rezumă doar la bani.

  Prin 1995, pe când eram inspector-general al învățământului din Olt, un ziarist recunoscut, cu ocazia unui interviu, m-a întrebat: „Domnule profesor, sunteți fericit?” „Am răspuns prompt: „Da! Pentru că am o familie minunată, am doi copii realizați, fată și băiat, iar de la fată am o nepoată drăgălașă.” Acum completez răspunsul: „Din partea băiatului am doi nepoți  – fată și băiat – mari, iar nepoata drăgălașă este matură, cu familie, la locul ei, foarte fericită!” Deci, am spus atunci, sunt foarte fericit, ceea ce spun și acum.

  Iată, că majoritatea experților care afirmă că „fericirea crește chiar și la bătrânețe” au dreptate. Indiferent de vârstă sau de temperament, omul se poate simți mai fericit. Același ziarist, tot atunci, m-a mai întrebat: „Ca profesor de matematică, credeți că există o formulă a fericirii?” La care eu am răspuns: „Da! Și aceasta este: (a+b+c)2= …….., unde: a reprezintă munca, b – cinstea și c – omenia!” „Cea dintâi condiție a fericirii e liniștea sufletului” – Nicolae Iorga.

  „Mi-am dat seama că, dacă mă străduiesc să rămân senină, dacă-mi fac timp să mă prostesc, să râd, să cânt în fiecare dimineață, reușesc să fac niște schimbări profunde înăuntrul meu – sentimente și fapte mai iubitoare și mai pline de considerație. Când depun efortul să fac pașii care mă duc mai aproape de fericire, sunt mult mai în stare să fac și alți oameni fericiți” – susținea Gretchern Rubin, din New York. „Tot ce nu-i fericire este un minus de iubire” – Emil Cioran

  Ce reprezintă, deci, fericirea? Înseamnă să te bucuri de tot ce ai, pentru că în fiecare lucru există o parte bună, frumoasă. Trebuie doar să o găsești! Iar dacă știi să profiți de fiecare clipă și să îți trăiești viața, vei fi cel mai fericit om de pe pământ. Deci, străduiește-te să fii fericit.

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/salve-magister-straduieste-te-sa-fii-fericit/