Print this Post


Școală de vară, la Școala Gimnazială „Gheorghe Popescu” Mărgineni-Slobozia

Școala de Vară organizată de Asociația „Learn For You!”, în parteneriat cu DJST Olt și Școala Gimnazială „Gheorghe Popescu” Mărgineni-Slobozia, combină libertatea vacanței cu jocul educativ și nevoia de stimulare fizică și intelectuală a copiilor, în perioada verii.

Această activitate face parte dintr-un proiect al asociației intitulat „Pregătiți pentru viață, pregătiți pentru societate, în stil nonformal”, proiect finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Olt și urmărește dezvoltarea competențelor și aptitudinilor civice, interculturale, științifice, de comunicare ale tinerilor. Scopul proiectului este crearea de punți și legături pentru a-i stimula pe tinerii din grupurile vulnerabile să se implice în activitățile desfășurate în comunitatea din care fac parte și pentru a contribui la eliminarea abandonului școlar prin intermediul unor metode moderne de educație nonformală.

scoala 1 netProiectul contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei Naționale, în domeniul politicii de tineret, pentru perioada 2015-2020, deoarece prin activitățile desfășurate se urmăresc cu precădere: dezvoltarea competențelor de înțelegere a proceselor de consultare, participare și includere a tinerilor; cunoașterea unor metode de implicare în comunitate și experimentarea acestora; dezvoltarea motivației de implicare activă în comunitatea locală din diverse roluri: tânăr, reprezentant ONG / grup de inițiativă, voluntar, organizație, autoritate, mass-media, altele; dezvoltarea de abilități de participare activă și învățare experiențială în rândul tinerilor și organizațiilor de și pentru tineret; creșterea numărului tinerilor consultați prin asigurarea unei reprezentativități la nivel național.

Educația și instruirea tinerilor trebuie privite ca factori importanți în județul Olt, astfel rațiunea de a fi a Asociației „Learn for you!” se concentrează pe formarea tinerilor cu spirit liber în gândire, toleranți, promotori de valori democratice europene, care să adere la conceptul de învățare pe tot parcursul vieții, să se implice în procesul de învățare al comunității, să se integreze într-o societate dinamică într-o permanentă conexiune cu Europa.

În acest sens, prin atelierele organizate în timpul școlii de vară, ne propunem să îmbunătățim: gestionarea echilibrului formativ-informativ prin activități de învățare care au un caracter participativ, experiențial, cu obiective de învățare clare; metode si tehnici ce stimulează creativitatea și interactivitatea, au un caracter inovativ, cu un grad mare de aplicabilitate; încurajarea participării și șanse egale în învățare; valorizarea, individualizarea și capitalizarea cunoștințelor dobândite; educație și formare profesională în context real de muncă.

scoala 2 netActivitățile s-au desfășurat atât în școală, cât și în aer liber la Școala Gimnazială Gheorghe Popescu Margineni – Slobozia, iar elevii au fost extrem de încântați de metodele de educație nonformală aplicate de echipa de proiectului: prof. inițiator Eugenia – Ioana Vlad, prof. dir. adj. Marinela Ene, prof. înv. Camelia-Gabriela Pandele, prof. dir. Marian Pătru, prof Valeria Diaconu.

Activitățile au îmbinat armonios noțiuni de limba română, de limba engleză, de arhitectură, educație prin teatru și public speaking.

Din echipa proiectului au făcut parte și viitori ONG-iști: Ivona Pandele, Denis Ene, Sabina Ducu, Cătălina Ghiță, foști elevi ai școlii.

De asemenea, printre participanți, au fost elevi de la școli din Scornicești, București –Școala Nr. 71, Pitești – Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân, chiar și din Italia – Școala Leonardo Da Vinci Poggibonsi.

„Credem în faptul că fiecare copil este unic și are propriile interese, curiozități, stiluri de a filtra și procesa informația, precum și moduri diferite de a se exprima. De aceea, noile cercetări din domeniul pedagogiei, învățării, motivației, educației non-formale ne sunt mereu aproape”, a declarat Eugenia – Ioana Vlad.

Ionuț Dumitrescu

Permanent link to this article: http://linia1.ro/scoala-de-vara-la-scoala-gimnaziala-gheorghe-popescu-margineni-slobozia/