Print this Post


Senatorii Paul Stănescu și Siminica Mirea propun plafonarea prețului medicamentelor și a alimentelor de strictă necesitate

Printr-o procedură de urgență, senatorii PSD de Olt Paul Stănescu (inițiator) și Siminica Mirea (semnatar) propun plafonarea prețului medicamentelor și a alimentelor de strictă necesitate.

În contextul pandemiei declanșate de noul Coronavirus și al decretării stării de urgență pe întreg teritoriul României, există o creștere substanțială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piață, în condițiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual, astfel, se consideră că măsura plafonării prețurilor pentru a preveni comportamente comerciale incorecte sau ilegale și posibile creșteri substanțiale de prețuri este impetuos necesară.

paul stanescu si siminica mirea liPlafonarea este un instrument de a limita creșterile prețurilor, pentru a nu permite specula și este instituită pe perioada decretării stării de urgență.

Conform articolului 1, se dorește plafonarea prețurilor la raft ale medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale și alte asemenea, prevăzute de legislația în vigoare, după cum urmează: la costul de producție, adaosul poate fi de maximul 10% din acest cost, iar la lanțul de distribuție, adaosul total nu poate depăși 10% din prețul de vânzare al producătorului.

Art. 2 prevedere: se plafonează prețurile la raft ale alimentelor care fac parte din coșul minim prevăzut prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 217/2000, privind aprobarea coșului minim de consum lunar, aprobată prin Legea 554/2001, după cum urmează: la costul de producție, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lanțul de distribuție, adaosul total nu poate depăși 10% din prețul de vânzare al producătorului.

Nerespectarea prevederilor celor două articole, constituie contravenție și se sancționează cu amendă începând de la 5 milioane lei, dar nu mai mult de 4% din cifra de afaceri.

Normele metodologice de aplicare ale sancțiunilor vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Economiei, Energii și Mediului de Afaceri și al Ministerului Finanțelor Publice, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Legea se va aplica pe întreaga perioadă a decretării stării de urgență, cât și 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/senatorii-paul-stanescu-si-siminica-mirea-propun-plafonarea-pretului-medicamentelor-si-a-alimentelor-de-stricta-necesitate/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *