Print this Post


Senatorul Renică Diaconescu – propunere legislativă privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice

Senatorul PSD Olt, Renică Diaconescu, se numără printre inițiatorii propunerii legislative privind modificarea Ordonanței de Guvern nr. 81/2003, privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice, aprobată prin Legea nr. 493/2003.

În prezent, în domeniul evaluării și reevaluării bunurilor culturale mobile care constituie patrimoniul cultural național, există mai multe reglementări, iar acest lucru face să nu existe un cadru juridic unitar. Prevederile legale se regăsesc în mai multe acte cu caracter legislativ, existând și situații în care aceste prevederi dau naștere la o serie de probleme în aplicare.

renica diaconescu linia intai 790Textul Ordonanței nr. 81/2003, așa cum a fost modificat, prin O.U.G nr. 103/2007, limitează persoanele care pot efectua reevaluarea bunurilor culturale mobile la evaluatorii autorizați în condițiile legii. Cu toate acestea, există alte prevederi care acordă dreptul de a evalua bunuri culturale mobile experților autorizați de Ministerul Culturii. Există și situații în care aceștia nu doar pot, ci au obligația de a evalua bunuri culturale mobile. In concluzie, textul art. 2 alin. 3 din O.G. nr. 81/2003, în forma sa actuală, restrânge, în mod nejustificat, sfera persoanelor care pot evalua bunurile culturale deținute de către instituțiile publice.

„Dacă propunerea legislativă va fi acceptată, alineatul 3 al articolului 2 se va modifica și va avea următorul conținut: «(3) Bunurile din patrimoniul cultural național vor fi reevaluate de către experți autorizați de Ministerul Culturii, pentru domeniul de autorizare corespunzător sau de către evaluatori autorizați, conform reglementarilor legale în vigoare. În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Culturii va actualiza Normele de aplicare pentru reevaluarea bunurilor culturale mobile deținute de instituții de drept public»”, a declarat Renică Diaconescu.

Ionuț Dumitrescu

Permanent link to this article: http://linia1.ro/senatorul-renica-diaconescu-propunere-legislativa-privind-reevaluarea-si-amortizarea-activelor-fixe-aflate-in-patrimoniul-institutiilor-publice/

1 comment

  1. adrian

    Renica, lasa-ne ba sa traiam!
    Nu mai basi pe scena politica!
    Iesi la pensie si digera ce ai furat!

Comments have been disabled.