Print this Post


SILVIU NEACȘU, UNUL DINTRE PUȚINII SOCIAL-DEMOCRAȚI AUTENTICI DIN OLT

Înainte de începerea campaniilor electorale pentru alegerile locale și parlamentare, actualul vice prim-ministru, Paul Stănescu m-a întrebat dacă Silviu Neacșu, prefectul de Olt din acea perioadă, dar și în prezent, ar putea fi un bun candidat pentru fotoliul de primar al Slatinei…

Eu i-am răspuns, fără ezitare, că în cazul în care nu are o soluție de prefect mai bună decât Silviu Neacșu, prefect în exercițiu, la acea oră, acesta rămâne cea mai potrivită persoană demnă de a fi reconfirmată pe funcție. Am motivat eu atunci, în fața lui Stănescu, președintele PSD Olt, că Neacșu este unul dintre puținii social-democrați autentici din PSD Olt, și asta reiese din modestia lui, din educația și comportamentul lui uman și prietenesc față de foștii lui colegi, față de cei mulți, față de comunitatea în care își duce veacul, și căreia îi datorează poziția intelectuală și morală…

prefect silviu neacsu linia intaiPun sintagma social-democrat în dreptul lui Silviu Neacșu, deoarece ar fi o minciună cât roata carului să spun că prefectul nostru nu aparține trup și suflet partidului care l-a promovat. Asta au făcut toate partidele post-decembriste cu prefecții lor… I-au utilizat în lupta pentru putere… La acest capitol, Silviu Neacșu s-a comportat cu oarece discreție, cu inteligență și cu multă înțelepciune, lucruri de care n-ar fi fost capabili nici Vâlcov, nici pupilul lui, fostul liberal Rotea, nici măcar Oto Popescu, care a fost prefect democrat, dar a lucrat și în solda PSD, dar nici alți pulifrici crescuți la școala manglelii lui Vâlcov, cum a fost semisfertodoctul și ciripitorul dovedit Leonid Moisiu, unul dintre cei mai nerentabili și mai găunoși demnitari care au ținut în șah democrația acestui județ, cale de o legislatură, probabil la ordinul unor forțe obscure, în slujba cărora a fost și, cu siguranță, mai este, încă, micimanul.

Trebuie să vă spun că părerea mea pozitivă despre Silviu Neacșu, susținută în fața lui Stănescu, n-a avut nicio înrâurire în a-l menține pe acesta în funcția de prefect. Paul Stănescu luase de mult decizia bună, înțeleaptă, și acum voia doar să vadă dacă viziunea mea coincide cu a lui, iar eu nu mi-am exprimat opțiunea doar să-i fac lui pe plac și spun asta, fiindcă, tot atunci, l-am contrazis flagrant în legătură cu variantele sale privind candidaturile la primăria Slatina.

Trebuie să vă spun, dragi cititori, că, de-a lungul timpului, nu m-am aflat în termeni foarte amicali cu Silviu Neacșu. De multe ori, am intrat în coliziune cu ideile sale, de multe ori l-am criticat pentru politica educației pe care a făcut-o, ca inspector general al ISJ Olt și ca înalt funcționar în Ministerul Educației, și nu ne-am sfiit niciunul, nici celălalt să ne spunem face to face părerile, eu având și avantajul ziarului Linia Întâi, în care l-am „tămâiat” în câteva rânduri, cu destul aplomb și pasiune jurnalistică.

Profesorul Silviu Neacșu nu mi-a răspuns cu aceeași armă, ba mai mult el și-a însușit unele critici și a intervenit în câteva cazuri (cel puțin patru) legate de unele anchete de mediu întreprinse de subsemnatul sub egida Asociației Ecologia Bunului Simț, cazuri care au fost rezolvate cu brio, în limitele atribuțiunilor Instituției Prefectului, d-l prefect și aparatul din subordine dându-ne tot concursul.

Am rezolvat, tot cu ajutorul domnului prefect, și câteva cazuri sociale triste, fapt care m-a determinat, repet, să constat că domnia-sa este într-adevăr un social-democrat mai aproape de esența acestei sintagme, cu toate atributele care țin de această doctrină generoasă, cel puțin în concept. Asta, în ciuda faptului că filosoful Petre Țuțea (socialist în prima fază) spunea că „social-democrația e laptele bătut al comunismului.”

Silviu Neacșu este un demnitar echilibrat, necomplicat, un bun profesor de matematică, onest, modest, un intelectual de stânga, care se mulțumește cu veniturile sale oficiale și absolut legale, care vine pe jos la serviciu și care nu umblă cu nasul pe sus, așa cum fac mulți parveniți din Olt, mari lipitori de afișe cândva, azi pe fotolii pufoase, niște analfabeți opulenți, care au uitat, nevolnicii, de unde au plecat.

Dacă ar fi ca ziarul nostru să dea, anul acesta, un premiu pentru un social-democrat din Olt (RARA AVIS), i-aș acorda lui Neacșu o diplomă de excelență sub titulatura „Un social-democrat de care Oltul are nevoie”.

Știu, o să-mi spuneți că, în cazul lui Neacșu, e loc și de critici, ceea ce nu exclud în viitor, dar cred că nu e rău ca un ziarist să mai insereze, din când în când, și aspectele pozitive ale unui conducător care, ca orice muritor, are și defecte, și calități.

Până una alta, săptămâna viitoare, îi vom înmâna câteva adrese privind unele nereguli flagrante de mediu legate de activitatea neconformă cu reglementările în vigoare, activitate practicată de unele companii industriale și de salubritate, din Slatina, precum și despre ilegalitățile comise, pe luciul apelor Oltului, în zona caselor unor nababi de la Moșteni. Așadar, să trăiți, domnule Prefect!

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/silviu-neacsu-unul-dintre-putinii-social-democrati-autentici-din-olt/