Print this Post


Siminica Mirea – propunere legislativă privind reprezentarea românilor din diaspora în Parlamentul României

Recent, senatorul PSD de Olt – Siminica Mirea – a depus în Parlament, alături de alți colegi, o propunere legislativă cu referire la modificarea Legii nr. 208 din 20 iulie 2015, privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

În expunerea de motive a inițiativei, se precizează că, în acest moment, potrivit legislației în vigoare, românii aflați în afara granițelor țării sunt reprezentați, în Parlamentul României, de doi senatori și patru deputați, ceea ce reprezintă o încălcare a art. 62, alin. (3) din Constituția României, o încălcare severă a normei de reprezentare. „Prezenta inițiativă legislativă vine ca o necesitate în respectarea prevederilor constituționale referitoare la norma de reprezentare parlamentară și, totodată, ține cont de voința poporului român de a nu avea un Parlament supradimensionat, suplimentând numărul de parlamentari, pentru Circumscripția nr. 43, Circumscripția electorală pentru cetățenii români, cu domiciliul în diaspora, de la șase la doisprezece (patru senatori și opt deputați).

net siminica mirea li 767Totodată, această inițiativă legislativă introduce o nouă circumscripție electorală, nr. 44, Circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul în vecinătate, reprezentată în Parlament de un senator și doi deputați. Această delimitare între problematica românilor din diaspora și cea a românilor din vecinătate este necesară, ținând cont de nevoile specifice prezentate în rândul acestor categorii de comunități.

Având în vedere contribuția cetățenilor români rezidenți în străinătate la stabilirea economico-financiară a României și a promovării imaginii statului român în statele de reședință, precum și problemele și necesitățile diferite ale românilor din diaspora și ale celor din vecinătate, precum și respectând obiectivul României de a se implica în sprijinirea reală și consecventă a românilor de pretutindeni, prezenta propunere legislativă vine ca o confirmare a necesității unei mai bune reprezentări a românilor de pretutindeni în Parlamentul României.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/siminica-mirea-propunere-legislativa-privind-reprezentarea-romanilor-din-diaspora-in-parlamentul-romaniei/