Print this Post


Slatina. Expoziție de pictură Mihai Coțovanu

Galeria Artis din Slatina găzduiește astăzi, 27 aprilie a.c.,ora 17.00, vernisajul de artă aparținând pictorului Mihai Coțovanu, vernisaj intitulat „Lumina Barbizonului”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Olt, prin Muzeul Județean Olt, în colaborare cu Filiala Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

«Cu seriozitatea ce îl caracterizează, Mihai Coțovanu nu a făcut promisiuni neacoperite și a revenit la Slatina, la sfârșitul verii și începutul toamnei anului 2016, într-o utilă documentare plastică, pentru a revedea și imortaliza, pentru eternitate, efigia arhitecturii citadine a unui oraș care i-a rămas în suflet, și căruia i-a dăruit cu mărinimie rangul artistic de „Barbizon românesc”. Și-a stabilit atunci, cu discreție, atelierul său ambulant – rulota – undeva sub tâmpla Bisericii Domnești „Sfânta Treime”, în plin centru istoric al Slatinei, refuzând confortul facil al unui hotel sau al unei pensiuni urbane. Vreme de o săptămână, din zorii zilei și până la apusul solar transalutan, a căutat pulsul „Orașului de jos”, amprenta Slatinei amintirilor, pentru a dobândi starea de a grație proprie actului artistic. Prezența atipică a unui pictor în mijlocul străzii Lipscani, cu tot arsenalul necesar picturii „en plein air”, șevalet, pânze, paletă, culori, pensule, ș.a., a stârnit curiozitate și admirație în rândul localnicilor.

lumina barbizonului cotovanu netMărturisirile făcute de Mihai Coțovanu, în agora Slatinei, sunt proprii marilor maeștri ai picturii: „Creația artistică ridică intelectul pe treptele superioare ale desăvârșirii spirituale, dă parfum și culoare vieții, dacă se caută adevărul prin artă. Frumosul în artă dezvoltă conștiința și cugetul, spre cele mai profunde cămări ale sufletului, și se poate ajunge la înțelegerea că noi suntem opera de artă a Marelui Artist. Cred că am fost înzestrat cu acest dar al creației plastice, pentru acest destin destul de greu, dar în aceeași măsură la fel de frumos și sublim. Este darul din gena străbunilor și a părinților mei cărora le mulțumesc”», a scris într-un comunicat dr. Laurențiu Guțică, director al Muzeului Județean Olt.

Pictorului Mihai Coțovanu i-a fost caracterizată opera sa artistică ca având valențele perenității, reprezentând un izvor de reflecție și o pledoarie perpetuă pentru profunzimile artelor plastice românești.

Expoziția de pictură a artistului Mihai Coțovanu va rămâne deschisă publicului larg, la Galeria Artis din Slatina, până pe data de 19 mai a.c.

Ionuț Dumitrescu

Permanent link to this article: http://linia1.ro/slatina-expozitie-de-pictura-mihai-cotovanu/