Print this Post


Spineni, Ediția a III-a a Zilelor Comunei – o manifestare de succes!

Ceea ce am anticipat, în numărul trecut al Liniei Întâi s-a întâmplat aievea. Primarul comunei Spineni, Dănuț Șărpău, alături de echipa sa, a dat un sens deplin Ediției a III-a a Zilelor Comunei.

Așadar, ziua de 2 septembrie a.c. a fost o zi de sărbătoare, o manifestare de celebrare a muncii, a frumuseții morale și spirituale, care dăinuie de veacuri peste aceste meleaguri sudice. În curtea Școlii Gimnaziale Alunișu, locuitorii comunei Spineni, braț la braț cu prietenii și cunoscuții lor din comunele învecinate au asistat la o manifestare deosebită dedicată lor. La un spectacol de muzică și voie bună care, așa cum ne-a spus Dănuț Șărpău, a avut menirea să scoată din rutină o localitate relativ îmbătrânită, ai cărei tineri „și-au luat traista-n băț, plecând spre alte orizonturi, străine spiritului lor, ca să-și facă și ei un rost prin lume!”

Tocmai în acest sens, primarul Dănuț Șărpău, el însuși un tânăr destoinic și patriot, face toate eforturile să stopeze migrația tinerilor din comuna sa, neprecupețind niciun efort întru a-și sluji, cu onestitate și profesionalism concetățenii.

spineni sarbatoare li 2În ziua de 2 septembrie, în Spineni,, muzica, dansul și grătarele au funcționat la cote maxime, iar primarul Dănuț Șărpău și-a felicitat concetățenii pentru vrednicia lor și le-a promis loialitate până la capăt.  Au fost decernate diplome de excelență celor care au împlinit cinci decenii de la căsătorie, iar cunoscutului ziarist și scriitor George Stanca i s-a înmânat titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Spineni, domnia-sa având rădăcinile înfipte adânc în pământul mirific al acestei localități. 

Au fost, de asemenea, premiați tinerii căsătoriți în 2017, precum și familiile cu copii născuți în acest an de grație.  În jurul orelor 17.00, la fața locului a sosit o delegație din partea Consiliului Județean Olt, având în fruntea sa pe vicepreședintele acestei instituții, d-l Virgil Delureanu, unul dintre cei mai populari politicieni ai județului nostru. Alături de domnia-sa au fost consilierii  județeni Adrian Bărbulete, Cornelia Sulger și Mariana Matei, prof. Felicia Man, dr. Sorin Brătoi, Ionuț Ivan – vicepreședinte TSD Național, Daniel Bărbulescu – director CRFIR 4 SV Oltenia, Florin Barbu – director general ANIF și Gheorghe Neacșu – șeful Gărzii de Mediu Olt.

În cuvântul său, Virgil Delureanu a transmis cetățenilor din Spineni, din partea CJ Olt, un mesaj de felicitare, asigurându-i de sprijinul autorităților județene și urându-le sănătate și viață lungă.

Partea muzicală a acestei manifestări a fost asigurată de Ansamblul Călușul Scornicești, soliștii Bogdan Oncioiu, Izabela Coman, Andreea Ilie și Irinel Bican. Evenimentul a fost moderat de ziarista Georgiana Raicu din Slatina.

De menționat faptul că fostul primar al comunei Izbiceni, ing. Mircea Velica, a primit, la rându-i, o Diplomă de Excelență, în semn de recunoaștere a meritelor excepționale pentru întreaga sa activitate.

Prezentăm, în continuare, fragmente din discursurile lui George Stanaca și Mircea Velica.

spineni sarbatoare li 3George Stanca, Cetățean de Onoare al Comunei Spineni:

MĂ SIMT MÂNDRU CĂ SUNT OLTEAN DE-AL VOSTRU

„Eu sunt născut undeva la Buftea, pentru că tatăl meu Nicolae Stanca, din Spineni, Olt, fiul lui Alexandru, era directorul unei mori din Buftea. Și m-am trezit că m-am născut în comuna Buftea, acum oraș, în Raionul Răcari.

Faptul că sunt oltean după tată, după sânge, după bunici, mi l-a atestat mama mea, care – de câte ori se supăra pe mine – îmi zicea, scuzați expresia: «Fir-ai al dracu’ de oltean, cu tac-tu și cu tac-tu mare!»

Deci asta a fost legitimația cea mai puternică pe care mi-a dat-o mama că sunt oltean. Și chiar m-am ambiționat să fiu. Născut în Giulești, n-aveam cum să nu țin cu Rapidul, dar echipa a doua, ca să zic așa, este Craiova, echipa tuturor oltenilor. Părinții mei s-au despărțit ulterior, dar eu n-am uitat că sunt de aici.

Mă bucură faptul că de câțiva ani, datorită bunului meu prieten, fostul primar de la Izbiceni, Mircea Velica (Nu că nu l-au mai ales oamenii, dar n-a mai vrut să candideze) m-am apropiat de toate notabilitățile acestui județ. Mă simt mândru că sunt oltean de-al vostru. Dați-mi voie să vă exprim o solidaritate contemporană: sunt mândru că sunt la fel de sărac ca și voi!

(…) Ceea ce m-a impresionat pe mine la d-l primar Mircea Velica a fost dragostea pentru cultură și mai ales pentru monumente care rămân peste veacuri. Noi suntem oameni muritori dar trebuie să lași ceva în urma ta. D-l Velica a făcut niște lucruri absolut extraordinare, un centru istoric pe care îl dau exemplu peste tot pe unde merge în țară. Comunitățile trebuie să aibă grijă de istoria lor. Observați că ne penetrează de străini, tot felul de curente. De multe ori uităm de unde am plecat. Lucrurile acestea trebuiesc scoase la iveală ți trebuiesc puse mereu în ochii tineretului. Să nu ne uităm neamul!”

spineni sarbatoare li 1Mircea Velica, fostul primar al comunei Izbiceni:

ÎI FAC INVITAȚIA D-LUI PRIMAR, CA SĂ VINĂ, LA SFÂRȘITUL LUNII SEPTEMBRIE, LA IZBICENI, ÎMPREUNĂ CU 10 TINERI FERMIERI

„Vreau să le mulțumesc pentru invitație domnilor Dănuț Șărpău și George Stanca. Îi fac invitația d-lui primar, care a mai fost la Izbiceni, ca să vină, la sfârșitul lunii septembrie, la Izbiceni, împreună cu 10 tineri fermieri, ca să vadă a doua cultură în solariile de la Izbiceni, pe o suprafață de 400 hectare. Celor 10 fermieri, care vor veni la Izbiceni și care vor vrea să cultive legume în anul următor și-și fac solar, eu le asigur, pentru primul an, materialul săditor. Adică răsadul de roșii și de ardei gratis, inclusiv asistență tehnică, ce înseamnă substanțe în combaterea bolilor și dăunătorilor. Îl aștept pe d-l primar cu drag. Sigur va fi și George Stanca alături de noi, atunci.

Eu vă spun, din experiența mea de patru mandate, ca primar, că aceste schimburi și întâlniri între noi sunt foarte importante. Până la urmă, comunicarea dintre indivizi duce numai la lucruri bune.

Vă mulțumesc, vă doresc multă sănătate, fericire și vă aștept la Izbiceni!”

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/spineni-editia-a-iii-a-a-zilelor-comunei-o-manifestare-de-succes/