Tuesday, June 22, 2021
Acasă Primim la redacție Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, un loc unde lucrurile merg bine, pe...

Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, un loc unde lucrurile merg bine, pe făgașul lor

Așa cum scriam noi, în Linia Întâi, în urmă cu ceva timp, conducerea Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci este una de excepție, constituind un model pentru multe echipe care manageriază unități medicale cu acest specific.

Personalul medical și nemedical de aici este, de asemenea, la înălțime, iar condițiile în care-și duc viața pacienții (acești nefericiți ai sorții) sunt impresionante, în raport cu ce există astăzi prin spitalele Oltului și ale României întregi. Toate aceste aprecieri meritate și de bun-simț au fost consemnate de publicația noastră, dar iată că primim semnale asemănătoare și din partea societății civile, semnale care ne arată că pe lumea aceasta mai există încă morală, credință, corectitudine și profesionalism.

camera spital schitu
Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci

Prezentăm, în continuare, scrisoarea primită la redacție de d-na Ana-Eugenia Manea, cunoscut artist plastic slătinean și o ființă cu o educație specială și cu cunoștințe solide despre lume și viață.

LINIA ÎNTÂI

 „În urmă cu mai mulți ani, am adoptat un băiețel pe care l-am găsit la Casa de Copii cu Handicap din Slatina. La trei ani după adopția lui, am descoperit că are o surioară care trăia la Vădastra. Pe fetiță am luat-o în plasament, iar anul trecut am înfiat-o și pe ea. Fetița este acum o tânăra absolventă a Facultății de Psihologie din cadrul Universitarii de Stat din Pitești, iar fratele ei a absolvit liceul anul acesta.

Când am înfiat băiatul, era diagnosticat cu „handicap psiho-motor”. De atunci, de la vârsta de 3 ani și 8 luni, copilul nu a avut nici o manifestare care să mă îngrijoreze. În vara aceasta, mai precis pe data de 20 iulie, a făcut o criză de nervi și a trebuit să fie dus la spitalul de specialitate (de pe str. Drăgănești) unde a stat câteva zile, transferându-l apoi la Spitalul de la Greci, unde a stat până spre sfârșitul lunii septembrie, când l-am luat acasă. În cele câteva zile (5 zile) cât s-a aflat la Spitalul de Psihiatrie de pe str. Drăgănești, pentru că era agresiv, niște infirmieri l-au înjurat de toți Dumnezeii mamei lui, unul dintre infirmieri lovindu-l cu piciorul în splină și apoi luându-l la bătaie cu palmele peste cap.

Eu știu că atunci când bolnavul este agresiv trebuie imobilizat, dar nu cred că personalul medical are voie să folosească astfel de metode. Mi-am dat seama de acest lucru, după ce l-am transferat la Spitalul de la Greci, unde, întreg personalul s-a purtat cu blândețe cu fiul meu, deși el era agresiv.

Mai mult, unul dintre medicii de la spitalul din Slatina, doctorul David, mi-a cerut să-i spun istoricul bolii copilului. Când i-am spus că l-am înfiat de la o casă de copii cu handicap, medicul respectiv m-a întrebat cu năduf: „De ce l-ați înfiat doamnă?” În concepția acestui medic psihiatru, copiilor precum fiul meu nu trebuie să li se dea nicio șansă. Oameni precum fiul meu nu au dreptul la viață. Când l-am auzit pe doctorul David, mi-a fugit gândul la Mengelle, medicul naziștilor.

sala sport spital schitu
Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci

M-am adresat dvs. pentru că aș dori, ca prin intermediul dvs. să-mi exprim recunoștința pe care o port întregului personal de la Spitalul de Psihiatrie Schitu-Greci, de la portar și până la conducerea spitalului, pentru modul în care se poartă cu bolnavii, pentru modul în care știu să-și facă datoria.

Nu știu daca ați vizitat vreodată acel spital, dar este impresionant! Și în curtea spitalului, și în saloane este curat. Bolnavii sunt îngrijiți, îmbrăcați. Oricât ar fi de agresivi, personalul (și îngrijitori, și infirmieri, și asistenți, și medici) se poartă cu ei cu blândețe. Și ceea ce este și mai impresionant: nu pretind a fi stimulați, lucru care m-a determinat să mă întreb dacă acest spital se afla în România?

sala sport spital schitu
Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci

Vă rog din suflet, ajutați-mă să afle toată lumea ca în județul nostru exista un loc unde lucrurile merg bine, pe făgașul lor, deci se poate. Le mulțumesc tuturor. Va mulțumesc și dvs. pentru înțelegere.

Cu deosebita stimă, Ana-Eugenia Manea”

Articolul precedentGagarin gulai girează
Articolul următorStelele Olteniei
RELATED ARTICLES

Primim la redacție! Scrisoare deschisă: Judecătoria Slatina zădărnicește flagrant combaterea răspândirii Covid-19!

„Președintelui ROMÂNIEI, Primului ministru al României, Ministerului Justiției, Ministrului Sănătății, Președintelui CSM, Procurorului General AL României, Instituției Avocatului Poporului, precum și Direcției de Sănătate...

Primim la redacție. Bădilă Ilie, Oporelu: Un drept al meu încălcat repetabil!

Zilele trecute a poposit la redacția Liniei Întâi cetățeanul Ilie Bădilă din comuna Oporelu, care ne-a vorbit și ne-a scris, sub semnătură proprie, despre...

Primim la redacție. ABUZ SAU PRACTICĂ OBIȘNUITĂ A AGENTULUI AUREL GHERGHINA DE LA BĂLTENI!?

În ziua de 23 septembrie a.c. numitul Florin Spânu din comuna Brebeni, județul Olt, a făcut următoarea sesizare, pe adresa publicației noastre. FLORIN SPÂNU: Am făcut...
- Advertisment -

Most Popular

Dumitru Sârghie-Mitif și poezia pamflet care va dăinui

Am primit cartea „Glonțul restaurației”, Editura Arena Artelor, cuprinzătoare, 240 de pagini, poezie care place și convinge. Cartea „Glonțul restaurației” dovedește că autorul, Dumitru...

COLONELUL ȘTEFAN VĂDUVA – LA ORA ADEVĂRULUI!

În vremurile acestea cu un pronunțat caracter materialist-dialectic, sintagma „consilier local” îți produce o grimasă, gândul fugindu-ți automat la o sinecură grasă, acordată de...

O nouă zi, alți copii, alte povești în cadrul Proiectului  Național „Citește 100 de povești”, inițiat de Asociația Ovidiu.ro.

Începând din 14 iunie, în intervalul orar 17:30-18:30, în Parcul Tineretului din Slatina, Grădinița cu Program Prelungit „Ion Creangă” organizează întâlniri cu copiii preșcolari,...

FOBIA „SEISMICĂ”

Conform știrilor difuzate în mass-media, zilele trecute a avut loc un val de cutremure în România. Titluri în ziare sau pe burtiere la câteva...

Recent Comments