Print this Post

Paul Stănescu, președinte PSD Olt, senator, vicepremier și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Locale:

Suma alocată județului Olt este de 823 de milioane lei, pentru 206 proiecte!

Vicepremierul Paul Stănescu, președinte PSD Olt, senator și ministrul Dezvoltării regionale și Administrației Publice Locale a susținut, recent, o conferință de presă la sediul PSD Olt. Paul Stănescu a făcut o prezentare, pe larg, cu privire la realizările obiectivelor programului de guvernare, la atragerea fondurilor europene, alocarea fondurilor prin PNDL, despre Programul Operațional Regional, despre Drumul Expres Craiova-Slatina-Pitești, despre prezumția de nevinovăție și despre problema terenurilor unde vor fi amplasate cele trei spitale regionale.

psd conferinta mot oprescu iordache stanescu liCRED CĂ CEL MAI IMPORTANT LUCRU ESTE CA CETĂȚENII ROMÂNIEI SĂ SIMTĂ CĂ TRĂIESC MAI BINE!

„Vreau să vă spun că, așa cum știți, a trecut un an și ceva de la guvernare. Așa cum știți, toți indicatorii macroeconomici au fost atinși. Deficitul, conform înțelegerilor din Uniunea Europeană, sub 3%, ritmul de creștere economică – 7%, peste China, dacă pot spune așa, care a avut 6,9%. Pentru prima dată, am avut cea mai mare creștere a PIB-ului într-un an de zile, în 2017, cu peste 90 de miliarde. Au crescut salariile, au crescut pensiile, a crescut puterea de cumpărare, spun eu, cu minim 12%.

Sigur că n-a fost un an de guvernare ușor, cu toate schimbările de guvern, dar ca partid și coaliție (PSD și ALDE) am reușit, în mare măsură, să ducem la bun sfârșit programul de guvernare, tot ceea ce am avut programat în 2017.

Urmează anul 2018, care nu va fi ușor, pentru că trebuie să coagulăm tot ceea ce am început. Sigur că au fost și anumite inadvertențe, dacă le pot numi așa, pe care am reușit să le reparăm. Și mă refer aici la Formularul 600 și alte lucruri care s-au întâmplat în ultima perioadă.

Cred că cel mai important lucru este ca cetățenii României să simtă în buzunar bani mai mulți, să simtă că trăiesc mai bine. Vorbele trec, dar până în 2020, așa cum ne-am propus, ne vom atinge toate obiectivele din programul de guvernare.

Ca vicepremier și ministru al Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice Locale, pot să vă spun că, recent, ministerul pe care-l conduc s-a despărțit de cel al Fondurilor Europene. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a rămas, în continuare, cu câteva programe, pe fonduri europene, foarte importante, pe Programul Operațional Regional, Programul Operațional Capacitate Administrativă și toate celelalte programe de cooperare.

Pentru ministerul pe care-l coordonez sunt foarte multe programe, dar cel mai important program este Programul Național de Dezvoltare Locală, unde sunt alocate 30 miliarde de lei, o sumă foarte importantă. Sigur, sunt credite de angajament… Este un program care funcționează foarte bine. Este un program în care ministerul integrator este ministerul pe care-l coordonez și care își propune modernizarea satului românesc.

Vreau să precizez că toate sumele care au fost alocate prin PNDL, pe județe, n-au avut criterii politice și au avut următoarele criterii: capacitatea financiară a județului respectiv, numărul de UAT-uri, populație și suprafață. Nu a fost nicio chestiune politică privind alocarea acestor fonduri prin PNDL. Asta s-a întâmplat și în județul Olt.

În județul nostru, probabil că președintele CJ, d-l Oprescu, v-a spus suma alocată. Este vorba despre 823 milioane lei pentru 206 proiecte. Majoritatea localităților, dacă nu toate, beneficiază de cel puțin un proiect pe acest program.”

SPER CĂ VOM GĂSI SOLUȚII, CA SĂ NU PIERDEM NICIUN BAN EUROPEAN

„Este o problemă, într-adevăr, cu Programul Operațional Regional, program pe care eu îl coordonez, pentru că alocarea sumei, 6,6 miliarde, a fost împărțită pe 6 ani, 2014-2020. Știi bine că în 2015-2016 nu s-a făcut nimic, pentru că toate autoritățile de management au fost acreditate abia în august 2017. Deci acesta este motivul principal și motivul real pentru care putem vorbi de o dezangajare, dar eu nu cred că vom ajunge acolo. Sper că vom găsi soluții, ca să nu pierdem niciun ban european. Deci, adevărul este că s-au acreditat foarte târziu autoritățile de management.”

DRUMUL EXPRES CRAIOVA-SLATINA-PITEȘTI…

„La ultima discuție pe care eu am avut-o cu președintele CNI, două tronsoane din cele patru au fost în procedura de achiziție publică. Deci, lucrurile, din punctul meu de vedere, merg bine. Singurul lucru care, până la urmă, a frânat dezvoltarea României a fost Legea Achizițiilor Publice. Termenele s-au lungit enorm, dar guvernul PSD a găsit soluție… Aici discutăm despre DN6, tot ce înseamnă Caracal spre Alexandria, unde contestațiile au curs câțiva ani de zile, cred că sunt peste 4 ani.

Am hotărât politic, în grupul PSD și ALDE, ca Legea Achizițiilor Publice să intre de urgență în Parlament. Sunt toate demersurile făcute, pentru a stopa aceste inadvertențe.

Convingerea mea este că, în ceea ce privește Drumul Expres Craiova-Slatina-Pitești, suntem pe drumul cel bun și cred că lucrările vor începe în această toamnă sau, cel târziu, în primăvara anului viitor. Convingerea mea este că, la sfârșitul anului 2020, se poate circula pe Drumul Expres Craiova-Slatina-Pitești. Este un obiectiv foarte important pentru zona noastră. Spune d-l director al TMK, d-l Adrian Popescu, că lunar, numai din TMK, pleacă peste 1000 de camioane.

CINE MAI REPARĂ VIAȚA OMULUI…?

„La 1 aprilie va intra în vigoare acea directivă europeană cu prezumția de nevinovăție. Nu cred că poți să acuzi pe cineva că e penal, până în momentul în care nu are o sentință definitivă și irevocabilă. Am văzut atâția oameni arestați câteva luni de zile și apoi au fost declarați nevinovați. Cine mai repară viața omului, când se întâmplă astfel de lucruri.”

CRED CĂ VOM FI ÎN GRAFIC CU CELE TREI SPITALE REGIONALE

„Cred că, în curând, problema terenurilor unde vor fi amplasate cele trei spitale regionale va fi rezolvată. Chiar discutat cu d-na ministru al Sănătății și spunea că Banca Europeană de Investiții a înțeles acest lucru și că vor reuși să mărească ritmul. Bineînțeles, nu știu toate datele, pentru că nu sunt eu ministrul Sănătății, dar cred că vom fi în grafic cu cele trei spitale regionale. Sunt bani europeni, prin POIM, și bani de la bugetul de stat. Chiar sunt convins că cele trei spitale vor prinde viață.”

LINIA ÎNTÂI

Permanent link to this article: http://linia1.ro/suma-alocata-judetului-olt-este-de-823-de-milioane-lei-pentru-206-proiecte/