Print this Post


Tinerii din Olt – Uniți, creativi, liberi!

Marți, 12 august 2020, Fundația Județeană pentru Tineret Olt, alături de Fundația Națională pentru Tineret și Consiliul Județean al Elevilor Olt, a organizat o serie de acțiuni pentru a sărbători Ziua Internațională a Tineretului.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite – O.N.U a desemnat, în anul 1999, data de 12 august, în vederea marcării Zilei Internaționale a Tineretului, promovată drept o sărbătoare anuală a tinerilor, ca oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările și problemele cu care se confruntă tinerii din întreaga lume.

Scopul Zilei Internaționale a Tineretului 2020 este să pună în lumină, nevoia de a asigura implicarea tineretului, prin facerea instituțiilor locale, naționale și globale mai inclusive, în vederea întăririi capacității (și relevanței) lor, pentru a îndeplini activitatea globală.

Anul acesta, Ziua Internațională a Tineretului caută să pună în prim-plan implicarea tinerilor prin următoarele trei idei interdependente: implicarea la nivel local/de comunitate; implicarea la nivel național (formulare de legi, politici, implementarea acestora), precum și implicarea la nivel global.

ziua tineretului casa tineretului doru popa„Am marcat si noi această zi, printr-o serie de activități reunite sub sloganul «Uniți, creativi, liberi!». Astfel că, în data de 12 august 2020, am derulat o serie de activități, în cele mai importante localități ale județului Olt, Slatina și Caracal”, a declarat Marin Popa, director al Casei Tineretului Slatina și responsabil de programe la nivelul Fundației Județene pentru Tineret Olt.

Pe platoul Casei Tineretului din Slatina, au avut loc consultări cu tinerii. A fost o întâlnire cu un grup de tineri, în limita și condițiile prevăzute de normele sanitare de siguranță privind pandemia Covid-19, unde au fost anumite teme. S-a discutat despre nevoile și obligațiile tinerilor, în această perioadă critică, având în vedere restricțiile impuse care restrâng activitățile sportive, social-culturale, protecția mediului, etc., precum și despre necesitatea implicării tinerilor în activitățile extrașcolare, cum ar fi sportul, teatrul, fotografia, muzica, cenaclurile literare.

În cele două municipii ale Oltului, Slatina și Caracal, au fost organizate acțiuni stradale de conștientizare.

„Campania de conștientizare în rândul tinerilor, cu păstrarea regulilor de distanțare socială, în locuri publice din Slatina si Caracal, cu doua direcții. Direcția 1 se referă la împărțirea de fluturași/flyere, cu informații despre ziua internațională a tinerilor. Direcția 2. – Preambul – În anul 2020, urmează să ne alegem iarăși primarii, care vor primi (și cu votul tinerilor), mandate de administrare a localităților în care trăim, timp de patru ani. Este astfel un moment oportun să ne întrebăm câți dintre viitorii candidați au inclus în agendele și strategiile lor planuri și inițiative legate de cei mai tineri locuitori ai orașului. Pe de altă parte, este un moment optim să aducem în discuție o temă mai puțin abordată la noi, dar care ar trebui să fie de interes pentru orice administrație publică cu adevărat europeană – orașul prietenos cu tinerii și copiii, sau cum se spune în alte societăți «child friendly city».

Da, știm, copiii nu se numără printre alegătorii liderilor care ne vor conduce localitățile. Din păcate, nici tinerii cu drept de vot nu prea fac parte din prioritățile viitorilor conducători de administrații, cu toate acestea, ei reprezintă un segment cheie din populație. În orice democrație funcțională, copiii și tinerii ar trebui să fie tratați cu respect și să ocupe un loc central în politicile publice de educație, sănătate, dezvoltare urbană, protecție socială.

Așadar, cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului vrem să fim vocea copiilor și tinerilor și lansam public, în rândul acestora, o campanie de colectare de idei constructive propuse viitorilor primari, pentru schimbări în bine ale orașelor în care trăim, sub sloganul: «Ce aș face pentru orașul meu»”, a mai spus Marin Popa.

Campania se va desfășura până pe data de 27 august și toate propunerile vor fi centralizate de către tineri și aduse în atenția viitorului Primar care va câștiga alegerile de anul acesta. Detalii tehnice vor fi aduse la cunoștință ulterior, pe pagina de Facebook a Fundației Județene pentru Tineret Olt.

Dragoș Sîrghie

Share

Permanent link to this article: http://linia1.ro/tinerii-din-olt-uniti-creativi-liberi/