Print this Post


Tradiții și obiceiuri creștine – la Liceul cu Program Sportiv din Slatina

Liceul cu Program Sportiv din Slatina a găzduit un eveniment educativ în această perioadă de sărbătoare pentru români .

Cadrele didactice au fost invitate să pășească într-o atmosferă conturată de prăznuirea, pe 30 noiembrie a patronului spiritual al României – Sfântul Apostol Andrei.

Activitatea cu titlul „Pe urmele Sfântului Apostol Andrei – aspecte din viața și activitatea misionară. Tradiții și obiceiuri creștine”  a fost o temă generoasă, fiind prezentată într-un mod inedit, fiind transpusă într-o șezătoare.

liceu lps slatina traditii„Pentru că 2019 a fost numit anul omagial al satului românesc, am  încercat și noi să-i facem pe elevi să conștientizeze cât de valoroase sunt tradițiile și obiceiurile creștine românești și cât de important este ca ei să le cunoască, să încerce chiar să le practice și să le păstreze autentice, adevărate comori ale poporului nostru. În același timp, în ceea ce-i privește pe colegii profesori, am încercat să transpunem în prezent ceea ce există cu siguranță în fântâna sufletului fiecăruia dintre noi – amintiri din vremea bunicilor. Tradițiile populare românești rămân tezaurul nostru cel mai de preț și trebuie să facem tot ce se poate pentru ca ele să se păstreze vii în mintea noastră”, a declarat Odeta Vâlcea, cadru didactic implicat în desfășurarea evenimentului.

Șezătorile constituie un mijloc complex de educație, familiarizându-ne cu unele elemente de folclor, contribuind astfel la dezvoltarea dragostei pentru tradițiile populare, dezvoltă dragostea pentru frumos, pentru armonie, cultivă răbdarea, stăpânirea de sine, spiritul de echipă.

În cadrul șezătorii, elevii au cusut la gherghef, etamină, au scărmănat și tors lână, au împletit, au mânuit vârtelnițe și rotane.

„Valorificând cu elevii tradiția folclorică în cadrul diverselor activități școlare și extrașcolare realizăm un important act cultural și educativ. Produsul final s-a dorit a fi un model de bune practici”, a adăugat prof. Mihaela Lotreanu.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/traditii-si-obiceiuri-crestine-la-liceul-cu-program-sportiv-din-slatina/