AcasăEvenimentTrenul aducerii aminte

Trenul aducerii aminte

“Trenul aducerii aminte” s-a numit călătoria Trenului Regal de la Turnu Severin la București, cu opriri la Filiași, Craiova, Slatina, Titu, Băneasa, în semn de omagiu față de Carol I, care a străbătut acest drum acum 150 de ani…

În trăsură deschisă trasă de opt căluți, în galop nebunesc prin noapte, a traversat Jiul pe un bac șubred, iar „la revărsatul zorilor, ajuns la Craiova, fu primit în aclamațiile mulțimii”. Această descriere aparține biografului Paul Lindberg, un apropiat al Familiei  Regale și al Regelui Carol I.

El continuă: „Uralele și bucuria nu mai cunoscuseră margini nici la Slatina, unde  s-a ajuns la amiază; încă de cu noapte fuseseră ridicate diferite arcuri de triumf și peste tot fluturau steaguri, peste tot se agitau năframe și de pretutindeni se arunca în Principe cu flori”.

De la Slatina, Principele Carol îi adresează primul salut telegrafic tatălui său la Düsseldorf: „Cu emoție, dar și cu bucurie, trimit scumpilor mei părinți, dragilor mei frați și dragelor mele surori, primele calde salutări din noua mea patrie. Ei îi voi aparține cu tot sufletul, dar voi păstra mereu amintirile scumpe și sentimentele de cea mai mare recunoștință pentru locurile mele natale. Adineauri am fost primit cordial la Slatina, mâine sosire la București!”

altetele lor regale slatinaIată că, Altețele Lor Regale, Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principesa Maria, au coborât din Trenul Regal la Slatina, după 150 de ani, într-o senină, incredibil de frumoasă zi de  1 Decembrie 2015, în uralele mulțimii. Eleganță, decență, demnitate, normalitate.

Mi-am amintit atunci cuvintele M.S. Regele Mihai: „Am făcut un legământ, acum mai bine de șase decenii, că voi continua să muncesc pentru beneficiul vostru, al tuturor. Și este, pentru mine, o mare satisfacție să văd că membrii Familiei Mele își dedică tot timpul aceluiași efort. Forțele care duc mai departe binele unei țări se înstrăinează nu atunci când nu mai au idealuri comune, ci când nu mai au proiecte comune.

Încrederea în noi și în vitalitatea pe care românii pot să o insufle Europei mă fac să vă chem să ne gândim împreună la viitor și să punem să lucreze toate calitățile pe care poporul nostru le posedă, în cel mai iscusit fel cu putință.

Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Peronul înțesat de lume a fost neîncăpător pentru toți cei care doreau să-i vadă, să le strângă mâinile, să le ureze „La mulți ani!” Oficialitățile i-au întâmpinat, cum se obișnuiește, cu pâine și sare, cu splendide buchete de flori, dar numai jurnaliștii și fotografii bine plasați s-au putut bucura efectiv de „vederea” lor.

În schimb, Imnul de Stat și Imnul Regal au răsunat eroic peste capetele noastre ale tuturor, peste steagurile cu însemne monarhice care fluturau în vânt, bucurându-i și pe cei care priveau scena  îngrămădiți pe pasarelă, și pe cei care admirau trenul de pe peronul liniei a doua.

Iar faptul că au venit atâția slătineni să întâmpine Trenul Regal este un semn că îndemnul Imnului Național „Deșteaptă-te române!” a dat roade, timp de 25 de ani. Poate a venit timpul să-l schimbăm cu „Trăiască Regele!”

Cristina Bacicu Botez


RELATED ARTICLES

2 COMENTARII

  1. De ce printul Nicolae a comis o mezalianta ?Radu Duda in ce relatie se afla cu principesa Margareta,nu este tot mezalianta?

  2. Din luna decembrie 2015 trenurile care merg la Bucuresti si Craiova vor avea preturi mai mici, adica trenurile interregio cu oferta tarife regio. v

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments