AcasăOra SatuluiTufeni. Prin vrednicie și patriotism, Eugen Șotae este un demn urmaș al...

Tufeni. Prin vrednicie și patriotism, Eugen Șotae este un demn urmaș al boierilor Simu!

Comuna Tufeni este situată la întâlnirea județelor Olt, Argeș și Teleorman și este străbătută de Râul Vedea. În stânga râului, se întinde un parc de câteva hectare, în mijlocul căruia se înalță Casa Boierilor Simu, actualul sediu administrativ al legendarei comune Tufeni.

«Casa Mare, cum îi ziceau, pe vremuri, oamenii locului, era un conac, o construcție asemănătoare cu cea a titanului literaturii ruse, Lev Tolstoi, la Isnaia Poliana», după cum a consemnat, în scrierile sale, poetul și prozatorul Ion Georgescu, fiu al comunei.

Și iată că, după ani și ani, așa cum boierul filantrop Vladimir Simu, inginer arhitect, a fost norocul comunei Tufeni, tot așa – astăzi – primarul Eugen Șotae este, păstrând proporțiile, omul providențial, care se află la al patrulea mandat și care – iată – este un urmaș demn al înaintașilor săi, boierii Simu.

sotae eugen primar tufeniȘi, când spunem asta, ne gândim la faptul că în localitatea Tufeni alimentarea cu apă este la standardele vremurilor și cuprinde întreaga comună cu satele sale aferente (Barza și Stoborăști), că sediul Primăriei, Casa Mare a boierilor Simu, a fost refăcut din temelii, cu parc, luciu de apă și iaz cu pește, așa cum a fost în Epoca Simu, că școlile, grădinițele și liceul din localitate sunt la standardele cerute de civilizația europeană, că oamenii de aici dispun de un Târg Săptămânal modern, dotat cu toate cele necesare și care rivalizează cu Târgul Săptămânal de la Izbiceni, că Liceul din Tufeni are o sală de sport de ultimă generație, că Ansamblul Folcloric Tufeneanca a reluat activitățile culturale tradiționale, că există aici o echipă de fotbal «Voinicii» care continuă activitatea sportivă oprită după Revoluție, că d-l primar Eugen Șotae are alături un viceprimar de toată isprava, pe d-l Radu Vîlcea, cel care, deși s-a pensionat în 2016, continuă să fie mâna dreaptă a celui mai reformator primar post-decembrist al comunei Tufeni, locul de naștere al fostului ministru liberal al Justiției, Valeriu Stoica, pe care locuitorii de aici îl venerează, având în vedere și faptul că, atunci când era mare și tare, nu și-a uitat obârșiile.

primaria tufeni oltMODERNIZARE CONTINUĂ

Noul mandat pe care Eugen Șotae l-a început din vara anului 2016 a debutat, de asemenea, cu succes, atât din punct de vedere administrativ, cât și din perspectiva politică a partidului pe care primarul îl reprezintă. Adică PSD, formațiune care a ieșit din alegerile locale cu 8 consilieri locali, care au la dreapta lor 3 consilieri liberali, la rându-le oameni de ispravă, care nu se opun progresului și bunăstării comunei lor.

Astfel, având în vedere climatul politic pacifist, armonia dintre legislativ și administrație, precum și patriotismul oamenilor de aici, până la sfârșitul acestui mandat, s-a stabilit finalizarea următoarelor acțiuni pe linie economică, socială și de mediu: asfaltarea tuturor străzilor comunale, asfaltarea drumurilor agricole (din fonduri externe nerambursabile), construirea a două săli de clasă la Școala Tufeni, întocmirea Planului Urbanistic General, Pietruirea drumurilor agricole, izolarea bazinelor de apă Tufeni, compactarea și nivelarea Lacului Calului, decolmatarea canalelor de desecare la Comănești Barza, reparația gardului Cimitirului Tufeni-Vale, 170 m, schimbarea lămpilor la iluminatul public cu lămpi economice, construirea unei magazii la sediul Primăriei pentru utilaje (buldo-microbuz), construirea unui garaj la Dispensarul Uman pentru Salvare, Întocmirea Amenajamentului pastoral (cartare agrochimică, ridicare Topo).

Încheiem acest scurt articol cu un citat din paginile scriitorului Ion Georgescu, unul dintre oamenii locului, care a dus mai departe – prin cultură – rafinamentul și spiritul acestor locuri, ale Olteniei noastre profunde, locuri din care au izvorât românismul, slava și bunăcuviința țăranului român autentic.

«Ajuns la Tufeni, la începutul celui de-al doilea deceniu al secolului ce s-a stins, după ce făcuse prima sistematizare a orașului și portului Constanța, Vladimir Simu s-a izbit, cu amar, de sărăcia cruntă a oamenilor locului. A hotărât atunci să le schimbe viața. A proiectat și a construit, din bani săi, o moară impunătoare, o adevărată Fabrică, înzestrată cu valț mare și cu valț mic de grâu, cu valț de porumb, uruioc și trei pietre, dintre care una producea grâu amestecat cu tărâțe, din care sătenii scoteau o pâine dulce și gustoasă, în spuză.

Valțul cel mare de grâu avea pe lângă el un spălător de unde boabele umede treceau la uscătorie și apoi erau măcinate și prefăcute în făină de clasa întâi, făină de cozonaci, asemănătoare celebrei Herdan.»

 LINIA ÎNTÂI


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments